Skip to main content

Skandal Perak terbongkarIPOH: Seorang ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Syed Razif Syed Rabii, mendakwa kontrak penyelenggaraan di bawah bajet Sistem Maklumat Rekod Jalan Raya Malaysia (MARRIS) Perak telah dihadiahkan kepada sebuah syarikat tanpa tender terbuka.

Menurut Ahli Bersatu Bahagian Lumut itu, penyelewengan bajet MARRIS itu didakwa dilakukan atas arahan pejabat Menteri Besar Perak dan sehingga kini Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu serta Exco berkaitan gagal menjawab secara telus berhubung isu itu.

Tegasnya lagi, syarikat yang menerima kontrak itu pernah dilaporkan atas kesalahan penyelewengan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Setakat ini, saya sudah cuba berhubung dengan pihak Pejabat Menteri Besar untuk berurusan secara telus dan memberi maklumbalas. Tetapi, (mereka) hanya diam. Sehingga hari ini pun, saya masih dihalang.

"Saya berharap pihak kerajaan negeri dapat beri jawapan mengapa menghadiahkan kontrak tanpa tender dan terus kepada mana-mana syarikat.

"Sedangkan ia bercanggah dengan kaedah yang dinyatakan dalam Pakatan Harapan, iaitu tidak akan ada tender terus, seperti yang berlaku di Selangor dan Pulau Pinang," katanya.

Syed Razif berkata demikian kepada pemberita pada sidang media khas berhubung isu MARRIS negeri Perak di sini, hari ini.

Menurutnya, sebelum ini, dia beberapa kali dihalang untuk mendapatkan pencerahan mengenai isu tersebut oleh pihak Bersatu sendiri.

"Sedangkan saya hendak buat appointment pun dihalang. Saya bergerak di dalam media Facebook dan Whatsapp, dan secara langsung.

Itu saja yang mampu saya buat untuk berhubung dengan Bersatu dan kerajaan negeri.

"Ini bukan pandangan saya seorang. Ini melibatkan kontrak, dan saya bukan kontraktor, tiada kepentingan langsung dalam urusan syarikat.

"Ahli-ahli lain cuma mampu bercerita saja, kerana bimbang akan jadi macam yang saya kena," tambahnya.

Katanya, laporan polis telah dibuat berhubung perkara itu di samping laporan kepada SPRM pada 17 September lepas.

Sumber

Comments

  1. Padan muke wei...kena kencinnnn. Ph memang kaki kencinnnn

    ReplyDelete
  2. Cakap berdegar2 nak telus dan nak hapuskn rasuah.
    Bila dah pegang kerajaan ,eloklah tunaikan janji jangan hipokrit. Orang lain semua salah .kita saja yang betul.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi