Skip to main content

KENYATAAN AKHBAR Penyelewengan bajet MARRIS atas arahan pejabat Menteri Besar Perak

Ipoh, 16 Oktober 2019 - Kontrak penyelenggaraan di bawah bajet Sistem Maklumat Rekod Jalan Raya (Marris) MARRIS Perak telah dihadiahkan kepada sebuah syarikat yang sebelum ini pernah dilaporkan atas kesalahan penyelewangan kepada Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia.

Syarikat yang bernama Bujang Holdings Sdn Bhd (B.H) telah menggunakan anak syarikat Bujang Selenggara Sdn Bhd (B.S) untuk menerima projek tanpa melalui tender terbuka. 

Pada awal tahun ini perkara ini pernah dilaporkan oleh media dan berikutan itu nama syarikat B.S telah pun ditukarkan kepada Puncak Emas Infra Sdn Bhd. (P.E.I)

Taklimat kewangan yang telah dibuat pada 8/9/19 di Ion Delemen Genting juga dihadiri oleh direktor B.H dan pegawai kewangan negeri Perak. 

Berikutan ini pemberian kerja secara terus tanpa tender daripada P.E.I kepada kontraktor G1 mengakibatkan inflasi kos kepada kontrak-kontrak penyelenggaraan yang membebankan kerajaan.

Setakat ini Menteri Besar dan exco negeri gagal menjawan secara telus dan sekadar mengharapkan perkara ini akan terkubur. 

Saya sebagai seorang ahli PPBM dan juga rakyat negeri Perak amat kesal dengan peyelewengan ini.

Setelah ditegur oleh pemimpin lain, perkara ini masih dibiarkan begitu saja walaupun ini melibatkan integrity kerajaan Pakatan Harapan. 

Mengapakah penghadiahan kontrak tanpa tender terbuka masih berlaku dan mengapa MB dan exco Perak masih bisu akan perkara ini?

Syed Razif Syed Rabii
Ahli PPBM


Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi