Thursday, 24 October 2019

Kem Azmin-Hisham-Mukhriz?

Antara kesilapan anwar ialah apabila beliau mengatakan akan reshuffle kabinet apabila menjadi perdana menteri.

Kenyataan begini membuatkan menteri yang tak perform sudah dapat merasakan bahawa mereka akan tercicir dari jawatan apabila anwar menjawat jawatan itu nanti.

Maka jalan terbaik ialah mereka mahu mengekalkan Tun sehingga tempoh matang penggal.

Tapi sekiranya anwar kata mahu mengekalkan jawatan mereka, kemungkinan besar mereka tak hiraukan seandainya sesiapa yang mahu menjatuhkan Tun.

Ada sedikit kepelikan berkenaan orang orang bersatu ini.

Dengan umno dorang gaduh, dengan pkr dorang gaduh, dengan dap dorang gaduh, dengan pas dorang gaduh dan yang paling hebat ialah sesama sendiri pun dorang gaduh.

Didalam satu group politik disebelah kerajaan heboh membincangkan  berkenaan Azmin berpakat dengan Hishamudin untuk menjadi kerajaan campuran pintu belakang.

Dalam masa yang sama Azmin juga dikatakan berpakat dengan Mukhriz untuk melorongkan Mukhriz menjadi Timbalan Perdana Menteri didalam kerajaan campuran itu nanti.

Menawarkan Mukhriz menjadi timbalan perdana menteri mungkin satu umpan untuk mendapatkan restu Perdana menteri untuk melepaskan jawatan kepada siapa..???

Ada satu tips berkenaan politik negara yang perlu pertimbangkan juga dalam membahaskan isu kerajaan campuran yang mahu di wujudkan oleh kem Azmin-Hisham-Mukhriz.

Tipsnya ialah berkenaan kenyataan Zaim Zainudin yang mahukan rakyat memberi peluang kepada kerajaan Pakatan Harapan selama 6 bulan lagi untuk menyelesaikan masalah ekonomi dan sekiranya kerajaan gagal maka rakyat boleh menukar kerajaan.

Sebenarnya kenyataan ini agak pelik kerana ada menggunakan angka 6 bulan.

Adakah ini bermakna 6 bulan lagi akan diadakan satu pilihanraya?

Sekiranya benar wujudnya satu kempen kerajaan campuran sudah pasti selepas itu berlaku sekali rebutan jawatan untuk duduk di kerusi Perdana Menteri.

Saya sarankan kalau boleh berpakat lah elok elok. Jangan sebelum dapat elok berpakat tetapi selepas berpakat bercakaran lagi seperti sekarang.

Janganlah membuang masa rakyat yang masih lagi menunggu dan mengharap agar kemelut politik dapat diselesaikan secepat mungkin.

No comments:

Post a Comment