Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2021

Cara nak setting Sony Xperia tak boleh call atau takde internet

Bagi korang yang beli sony xperia kodomo atau AU dari Jepun tentu ada masalah selepas masuk sim tapi tak boleh nak call atau takde internet.  Meh aku share cara nak setting... 1. Setting  2. More 3. Mobile networks 4. Access point names 5. Press ( + ) add 6. Key in *Name* to (Maxis , Umobile, Digi or any telco you are using) 7. Key in *APN* to my4G 8. Done! :) For digi you need to turn on (Data Roaming)

Kalau Tak Tipu Bukan Dap, Kalau Tak Rasuah Bukan Umno, Kalau Tak Dadah Bukan PPBM, Kalau Tak LGBT Bukan PKR

SEAWAL  1 April 2020 lagi, sebuah badan hak asasi manusia berpusat di Geneva, Switzerland, bernama  Centre for Civil and Political Rights  (CCPR Centre) telah membuat satu  ‘tracking tool ’ bagi mengesan negara-negara yang telah membuat pengisytiharan darurat bagi menangani pandemik COVID-19. Data yang mereka kumpulkan pada waktu itu menunjukkan bahawa 79 negara telah pernah membuat pengisytiharan darurat bagi menangani pandemik COVID-19, di mana negara-negara ini adalah: 1. Albania 2. Argentina 3. Armenia 4. Australia 5. Bahamas, The 6. Belgium 7. Belize 8. Bolivia 9. Bosnia and Herzegovina 10. Botswana 11. Brazil 12. Bulgaria 13. Burkina Faso 14. Cape Verde 15. Chile 16. Colombia 17. Congo, Democratic Republic 18. Costa Rica 19. Cรดte d’Ivoire 20. Dominica  21. East Timor 22. Ecuador 23. Egypt 24. El Salvador 25. Equatorial Guinea 26. Ethiopia 27. Finland 28. France 29. Gabon 30. Guatemala 31. Haiti 32. Honduras 33. Hungary 34. Iceland 35. Indonesia 36. Iraq 37. Israel 38. Italy 39. J

Covid: Allah Jaga Kita

Mudahnya melayu lupa kejadian alam yang menimpa negara islam acheh suatu ketika dahulu. Keadaan Masjid Baiturrahman, Aceh yang penuh ketika Solat. Di Aceh, masjid dibuka dan masyarakat di sana bebas untuk solat jemaah. Tiada penjarakan sosial. Semuanya solat rapat saf. Ajaibnya negeri yang pernah teruk dilanda tsunami ini, bilangan positif Covid-19 adalah yang paling rendah di Indonesia, iaitu hanya 19 orang dan 17 daripada mereka telah sembuh sepenuhnya. Bilangan kematian juga hanya satu daripada 1,391 yang telah terkorban akibat wabak di seluruh Indonesia. Bila sebut tentang Aceh, teringat Yaman.  Di Yaman juga rakyatnya bebas untuk solat jemaah di Masjid tanpa sedikitpun diganggu oleh wabak ini. Apa agaknya keistimewaan dua tempat ini, hingga mereka tetap terus dibenarkan memakmurkan rumah Allah sedangkan yang lain hanya mampu duduk di rumah. #AllahJagaKita

Melayu dan Kera tidak dapat berpisah

Orang melayu ni usahkan pasal politik, pasal bola pun mereka sanggup bertumbuk... Walaupun yang main bola tu bukan pasukan dalam negara...  Inikan pula pasal vaksin, dah tentu senang2 je berpecah kepada 2 kumpulan... 1. kumpulan anti vaksin 2. kumpulan pentaksub vaksin Orang melayu ni memang suka sangat bergaduh tentang hal yang menguntungkan orang lain. Atas sebab itulah pepatah melayu beratus tahun dahulu dah tercipta atas sebab memang dari dulu lagi perangai melayu macam tu. Kera dihutan disusukan, anak dirumah mati tak makan... Harus diingat... zaman dulu takde botol susu maka paham2 je la macam mana kera tu disusukan... ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

BAGI YANG BERUSIA 60 TAHUN KE ATAS HARAP MENYIMPAN ARTIKEL INI

SEBUAH studi di Amerika Syarikat (AS) menyebutkan lebih daripada 51%  orang lanjut usia jatuh kerana naik tangga. Setiap tahun ada sebanyak 20,000 kematian di AS akibat naik tangga. Para ahli perubatan menyarankan setelah berusia 60 tahun untuk *TIDAK* melakukan 9 tindakan di bawah ini: *1. Naik tangga.*  *2. Terlalu cepat menoleh/membalikkan badan.*  *3. Membungkuk menyentuh telapak kaki.* *4. Mengenakan celana (seluar) sambil berdiri.*  *5. Sit up.* *6. Memutar pinggang ke kiri kanan.*  *7. Berjalan mundur.*  *8. Membungkuk untuk mengangkat barang berat.* *9. Mendadak berdiri meninggalkan tempat tidur.*  Setelah berusia 60 tahun  usahakan tidak melakukan 9 tindakan tersebut.  *ADA 4 MACAM PENGETAHUAN SEDERHANA* 1. Tersedak makanan. 2. Salah bantal. 3. Kram kaki. 4. Kaki kesemutan. Ini adalah pengetahuan yg dapat menolong orang dan diri sendiri. Cara pertolongan sebagai berikut: 1. *TERSENDAK MAKANAN* Anda hanya perlu  _“mengangkat tangan”_. Dengan mengangkat tangan ke atas kepala mak

SIAPA...???

Piere Vogel alias Sholahuddin Abu Hamzah, seorang da’i di Jerman, pernah di ajukan pertanyaan oleh wartawan tentang kaitan Islam dengan terorisme. Maka beliaupun menjawab;  ~ Siapakah yang memulai Perang Dunia I? Apakah kaum muslimin?  ~ Siapakah yang menyalakan Perang Dunia II? Apakah kaum muslimin?  ~ Siapakah yang membunuh 20 juta jiwa penduduk asli Australia? Apakah kaum muslimin?  ~ Siapakah yang menjatuhkan bom atom di Hiroshima Nagasaki? Apakah kaum muslimin?  ~ Siapakah yang membunuh lebih dari 100 juta jiwa suku Indian kulit merah yang merupakan penduduk asli benua Amerika? Apakah kaum muslimin?  ~ Siapakah yang melakukan perbudakan terhadap kurang lebih 180 juta jiwa orang Afrika dan 88 % dari mereka akhirnya meninggal dunia kemudian mayat mereka di buang ke laut samudera? Apakah kaum muslimin?  Tidak... Tidak... Semua itu tidak dilakukan oleh kaum muslimin...!!! Sebelumnya, kamu harus tentukan apa definisi teroris dengan benar.   Siapa yang serang negara Afghanistan ? Siapa

Vaksin Tidak Berkesan Di Israel

TEL AVIV - Lebih 12,400 individu di Israel dilaporkan dijangkiti Covid-19 selepas diberikan dos suntikan vaksin dihasilkan Pfizer-BioNTech. Media tempatan melaporkan perkara itu diketahui berdasarkan ujian dilakukan terhadap 189,000 individu yang menunjukkan 6.6 peratus termasuk 69 penerima dua dos suntikan vaksin tersebut masih positif Covid-19. Menurut laporan itu, golongan itu menunjukkan kadar jangkitan sama seperti mereka yang tidak menerima suntikan vaksin tersebut. berita seterusnya  https://www.sinarharian.com.my/article/120409/KHAS/Covid-19/Lebih-12400-penerima-suntikan-vaksin-Pfizer-BioNTech-masih-dijangkiti

China Mencetus Perang Dengan Amerika

China memisahkan diri dari final USD / Dedollarisation, China melancarkan Soworeign E-RMB (disokong Emas) Keputusan China secara tiba-tiba menggegarkan pelosok seluruh dunia  China mengejutkan dunia hari ini dan memutuskan untuk membatalkan pegangan dolar dalam urus niaga bursa saham dan memutuskan untuk berurusan secara rasmi dan hubungan rasmi dengan yuan China dan bukannya dolar, dan ini adalah langkah berani dan penting dalam sejarah ekonomi China. Ini bermaksud bahawa dolar telah menjadi tidak wujud dalam perdagangan China dan dolar AS akan turun dengan kuat berbanding yuan China dan boleh mempengaruhinya di pasaran global. Dan semua pasaran global terkejut dengan keputusan itu. Berita itu dibincangkan hari ini di program BBC World English sore. Ini adalah perang ekonomi yang dapat menyebabkan dunia menjadi perang yang dahsyat yang tidak dapat diabaikan jika Amerika bertindak bodoh dalam menghadapi keputusan ini !!  China 2021 akan memimpin dunia. Ini adalah impian lama China dan

Kehebatan Muhyidin mengikut langkah Para khalifah empayar Islam

Dalam sejarah kerajaan Islam dan empayar kegemilangan Islam belum ada satupun khalifahnya yang meletak jawatan semasa hidup melainkan dijatuhkan atau dibunuh. Meletak jawatan adalah sifat pengecut dan lari dari masalah.  Ini tidak terdapat pada Muhyidin dan ini menjadikan Muhyidin lebih hebat dari Mahathir yang lari dari tanggungjawab apabila diberi tekanan. Dan lebih memalukan Mahathir menikam pemimpin dari luar gelanggang. Semoga Muhyidin diberi kekuatan dan mampu bertahan. Namun begitu, yang agak sedikit membimbangkan ialah orang disekeliling Muhyidin adalah penyangak penyangak yang tidak memberi sebarang munafaat kepada negara.

Nasihat Dari Hospital

Nasihat dari hospital, pengasingan kita boleh lakukan di rumah Ubat yang diambil di hospital pengasingan.   1. Vitamin C-1000.   2. Vitamin E (E).   3. Dari (10-11 pagi), duduk di bawah sinar matahari selama 15-20 minit.   4. Makan telur sesekali.   5. Berehat dan tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam sehari. 6. Minum 1.5 liter air setiap hari.  7. Semua makanan mestilah suam (tidak sejuk). Itulah yang dilakukan di hospital untuk menguatkan sistem imun. *Perhatikan bahawa pH coronavirus berbeza dari 5.5 hingga 8.5.* Oleh itu, yang harus kita lakukan untuk menghilangkan virus adalah dengan mengambil lebih banyak makanan beralkali di atas tahap keasidan virus.   Seperti :*   Pisang,   Lemon hijau - pH 9,9.   Lemon Kuning - 8.2 pH.   Alpukat - 15.6 pH.   Bawang putih - pH 13.2.   Mangga - 8,7 pH.   Nanas - pH 12.7.   Jeruk - 9.2 pH. Bagaimana untuk mengetahui bahawa anda mungkin dijangkiti virus korona?   1. Tekak gatal.   2. Kerongkong kering.   3. Batuk kering.   4. Suhu tinggi.   5. Sesak n

Apa hubungannya tugasmu dengan (soal) menerangkan masa kedatangan hari kiamat itu?

AN NAZI'AT [1] Demi (makhluk-makhluk) yang mencabut (apa yang ditugaskan mencabutnya) dengan cara yang sekasar-kasarnya; [2] Dan yang menarik (apa yang ditugaskan menariknya) dengan cara yang selembut-lembutnya; [3] Dan demi (makhluk-makhluk) yang cergas bergerak (menerima perintah) dengan gerak yang secergas-cergasnya; [4] Lalu masing-masing berlumba-lumba dahulu-mendahului (menjalankan tugasnya) dengan cara yang sesungguh-sungguhnya; [5] Serta menyempurnakan tadbir urusan alam yang diperintahkan kepadanya; (sumpah demi sumpah, sesungguhnya kamu akan dibangkitkan hidup semula pada hari kiamat)! – [6] Pada masa berlakunya “tiupan sangkakala yang pertama” yang menggoncangkan alam, (sehingga mati segala yang bernyawa dan punah-ranah sekalian makhluk selain dari yang dikecualikan), [7] Tiupan yang pertama itu diikuti oleh tiupan yang kedua, (yang menyebabkan orang-orang yang mati semuanya hidup semula serta keluar dari kubur masing-masing); [8] Hati (manusia) pada hari itu

Konspirasi Dalaman Umno Dalam Menjatuhkan Kerajaan

*TAHNIAH KUALA KRAI.* *VIRAL SATU MALAYSIA.* Pendedahan tentang Konflik, Krisis dan Konspirasi dlm Umno....bg mengkhianati Bangsa dan Agama !!! Skripnya kini jelas dan turut di bawa bhg bhg tertentu.  Utk makluman, gerakan ini  bermula bulan ogos lagi, selepas bossku di jatuhkan hukuman di Mahkamah. Kemarahan team bossku yg turut melibatkan pucuk pimpinan umno, telah membawa kpd idea jajaran baru. Struktur parti dan di ibu pejabat UMNO perlahan lahan diubah, di buat adjustment dan repositioning utk membawa neratif baru bersifat anti PM dan anti PN. Beberapa pertemuan dgn team *ANWAR IBRAHIM DI BUAT SECARA SENYAP. RUNDINGAN DGN  DAP MELALUI ANTHONY LOKE DI  BUAT* secara Rahsia. Tajudin turut terlibat bertemu DAP. Sebelum PRN Sabah plan siap utk jatuhkan kjaan PN. ANWAR menulis surat kpd YDPA pohon mengadap dan declare beliau ada cukup bilangan kerana umno sokong beliau dan DAP. 10 hari sebelum mengundi, UMNO mula membayangkan kebenaran dakwaan Anwar.. *SURAT SOKONGAN HITAM PUTEH KEMUDIA