Skip to main content

Boleh percaya ke Umno Pas ni?

Baru baru ini umno dan pas membuat piagam untuk bekerjasama atas nama penyatuan ummah. Ia adalah satu manifesto yang amat baik diwaktu umat melayu sedang berpecah belah.

Dari segi sejarah kedua dua parti ini bukanlah mempunyai rekod yang baik dalam penyatuan. Mereka sudah biasa saling jatuh menjatuhkan berdekad dekad lamanya.

Penyatuan mereka boleh diklafikasikan sebagai retorik politik semata mata. Ini adalah kerana manifesto itu adalah penyelesaian terbaik buat kedua parti tersebut untuk meneruskan survival politik mereka.

Masing masing sudah tidak mempunyai rakan parti yang kuat bersama mereka maka penyatuan adalah satu penyelesaian terakhir.

Dan yang lebih terkesannya hasil dari penyatuan ini ialah kerana pakatan harapan dilihat gagal menjaga kebajikan rakyat malah dilihat tidak mesra kepada kehendak orang melayu dan agama Islam.

Rata rata orang melayu menyambut baik gagasan tersebut bagi melepaskan geram kepada pakatan harapan yang semakin hari dilihat semakin melampau dalam tindak tanduk mereka terhadap orang melayu dan agama islam.

Seperti mana yang pernah diperkatakan oleh orang alim, manifesto tersebut adalah parkataan yang haq tapi dengan tujuan yang bathil.

Namun begitu orang melayu sudah tidak punya pilihan. Bagi mereka lebih baik menyokong sesama melayu yang mempunyai rekod buruk daripada menyokong pakatan harapan yang dilihat sedang memijak mijak umat melayu dan agama Islam.

Pilihanraya akan datang adalah pilihanraya yang paling kronik.

Pola pemilihan terpecah pecah.

Bukan sahaja berlaku dua pihak yang berbalah tetapi yang lebih memeningkan ialah pengundi mahu berpihak kepada siapa.

Pengundi bukan melayu agak lebih terarah sokongan mereka. Tetapi pengundi melayu agak bercampur campur halatuju mereka.

Pengundi melayu terbahagi kepada terlalu banyak kumpulan.

1. Pro melayu
2. Pro Islam
3. Pro liberal
4. Pro Syiah
5. Pro cari makan

Comments

 1. Kat negara arab yang sepatutnya guna pakai piagam... Yang piagam UMNO PAS ialah piagam untuk dua parti politik belum tentu dapat membela dan melaksanakan tujuan atau niat mereka. Desakan dan keadaan sering berubah dengan cara politik antara pihak Kerajaan dan Pembangkang. Nampak ok lah tapi tak semestinya ok sudah nya.

  Itu sebab semua negara dan Kerajaan Islam yang mesti buat piagam.. Kesimpulan nya, piagam UMNO PAS adalah auta je lebih... Tak ke mana..

  ReplyDelete
 2. nama, warna kulit percakapan macam org Melayu, biasanya Melayu adalah Islam, tapi bila Bangsa Melayu bangkit untuk perpaduan dan kebagkitan Islam yg jenis ini melenting macam babi gila. Boleh jadi Melayu jenis ini bukan Melayu Islam kok atau ada masalah mental krn terlalu banyak makan sup babi yg disuap oleh DAPigs atau naluri nya naluri Bangsa Cina

  ReplyDelete
 3. hakikat dunia politik,, anda percayakan janji parti politik?? kahkahkah,,

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat