Tuesday, 17 September 2019

Boleh percaya ke Umno Pas ni?

Baru baru ini umno dan pas membuat piagam untuk bekerjasama atas nama penyatuan ummah. Ia adalah satu manifesto yang amat baik diwaktu umat melayu sedang berpecah belah.

Dari segi sejarah kedua dua parti ini bukanlah mempunyai rekod yang baik dalam penyatuan. Mereka sudah biasa saling jatuh menjatuhkan berdekad dekad lamanya.

Penyatuan mereka boleh diklafikasikan sebagai retorik politik semata mata. Ini adalah kerana manifesto itu adalah penyelesaian terbaik buat kedua parti tersebut untuk meneruskan survival politik mereka.

Masing masing sudah tidak mempunyai rakan parti yang kuat bersama mereka maka penyatuan adalah satu penyelesaian terakhir.

Dan yang lebih terkesannya hasil dari penyatuan ini ialah kerana pakatan harapan dilihat gagal menjaga kebajikan rakyat malah dilihat tidak mesra kepada kehendak orang melayu dan agama Islam.

Rata rata orang melayu menyambut baik gagasan tersebut bagi melepaskan geram kepada pakatan harapan yang semakin hari dilihat semakin melampau dalam tindak tanduk mereka terhadap orang melayu dan agama islam.

Seperti mana yang pernah diperkatakan oleh orang alim, manifesto tersebut adalah parkataan yang haq tapi dengan tujuan yang bathil.

Namun begitu orang melayu sudah tidak punya pilihan. Bagi mereka lebih baik menyokong sesama melayu yang mempunyai rekod buruk daripada menyokong pakatan harapan yang dilihat sedang memijak mijak umat melayu dan agama Islam.

Pilihanraya akan datang adalah pilihanraya yang paling kronik.

Pola pemilihan terpecah pecah.

Bukan sahaja berlaku dua pihak yang berbalah tetapi yang lebih memeningkan ialah pengundi mahu berpihak kepada siapa.

Pengundi bukan melayu agak lebih terarah sokongan mereka. Tetapi pengundi melayu agak bercampur campur halatuju mereka.

Pengundi melayu terbahagi kepada terlalu banyak kumpulan.

1. Pro melayu
2. Pro Islam
3. Pro liberal
4. Pro Syiah
5. Pro cari makan

4 comments:

 1. Kat negara arab yang sepatutnya guna pakai piagam... Yang piagam UMNO PAS ialah piagam untuk dua parti politik belum tentu dapat membela dan melaksanakan tujuan atau niat mereka. Desakan dan keadaan sering berubah dengan cara politik antara pihak Kerajaan dan Pembangkang. Nampak ok lah tapi tak semestinya ok sudah nya.

  Itu sebab semua negara dan Kerajaan Islam yang mesti buat piagam.. Kesimpulan nya, piagam UMNO PAS adalah auta je lebih... Tak ke mana..

  ReplyDelete
 2. nama, warna kulit percakapan macam org Melayu, biasanya Melayu adalah Islam, tapi bila Bangsa Melayu bangkit untuk perpaduan dan kebagkitan Islam yg jenis ini melenting macam babi gila. Boleh jadi Melayu jenis ini bukan Melayu Islam kok atau ada masalah mental krn terlalu banyak makan sup babi yg disuap oleh DAPigs atau naluri nya naluri Bangsa Cina

  ReplyDelete
 3. hakikat dunia politik,, anda percayakan janji parti politik?? kahkahkah,,

  ReplyDelete