Tuesday, 27 August 2019

Kenapa dan mengapa?

Yang sebenarnya kaum kaum lain tak perlu membuat terlalu banyak permintaan kepada kerajaan kerana kami orang melayu juga mempunyai terlalu banyak permintaan yang belum ditunaikan oleh kerajaan semenjak merdeka lagi.

Dari dulu sampai la skarang permintaan kami masih belum ditunaikan maka pastinya kami akan berkecil hati sekiranya permintaan tetamu   yang tidak diundang ini dilayan pula.

Dulu mereka pernah berarak angkat penyapu sebagai simbol mahu menghalau kita, kemudian mereka kata kita pendatang, skarang mereka mahu halau saudara se islam kita yang berdakwah....

Agak agak mereka ada niat tak untuk betul betul menghalau kita dari tanahair ini...?

Melayu liberal mungkin berasa selamat sebab mereka bersahabat baik dengan puak kafir ini tetapi muslim sejati nampak gerak geri mereka amat mencurigakan dan merbahaya.

Mana mana pemimpin negara pun akan mengalihkan isu kelemahan dan kegagalan pentadbiran mereka kepada isu lain yang boleh menjadi besar. Pilihan Isu besar biasanya ialah agama dan perkauman.

Ini juga berlaku di negara india dan china. Kerajaan mereka sebenarnya gagal untuk menyelesaikan masalah rakyat mereka yang mengalami kebuluran dan negara mengalami masalah bencana alam.

Untuk tidak dijatuhkan dengan kebangkitan rakyat diatas kegagalan mereka maka mereka mengalihkan isu kepada isu agama.

Namun begitu melihat kepada bencana alam yang mereka sedang hadapi ini rasanya negara mereka akan disapu bersih oleh bencana tersebut.

Penduduk islam disana sewajarnya berpindah kerana negara mereka bakal musnah akibat bencana alam.

Negara kita masih belum teruji dengan bencana alam yang berskala besar. Ujian yang diturunkan masih lagi diperingkat geli geli sahaja.

Namun begitu ada yang mengatakan bencana itu sedang on the way dalam bentuk kemarau.

Kemarau dan cuaca panas telah mula menyinggah di negara negara lain. Ribuan  nyawa telah mati dan tumbuh tumbuhan juga tidak lagi mekar disana.

Cuma sahaja berita tersebut tidak sampai kepada kita kerana mungkin kerajaan tidak mahu kita panik dan membiarkan kita lali dengan permainan dan hiburan yang amat kita gemari yakni masalah perkauman.

Kalau difikir fikirkan dengan akal yang waras sebenarnya amat mudah bagi sebuah kerajaan yang mempunyai kuasa tentera dan polis untuk menghalang isu perkauman dan agama dari merebak.

Mereka hanya perlu tegas tapi kenapa mereka seolah olah membiarkan sahaja rakyat didalam negara ini riuh rendah dan  terus lali dengan permainan ini?

Ada sesuatu yang tidak kena dalam perkara ini dan pastinya ia bersebab dan sebabnya mungkin adalah lebih besar dari menjadikan negara ini aman damai...

No comments:

Post a Comment