Skip to main content

GARIS SEMPADAN ANTARA RAHMAH DAN DAYUS

Bila saya banyak membaca dan mengkaji tentang sejarah dan tamadun di Alam Melayu, saya merasakan bahawa kewujudan masyarakat majmuk di Malaysia ini adalah satu hikmah yang besar yang Allah kurniakan pada kita.

Dahulu, pendakwah Islam dari Arab dalam jumlah yang sedikit, belayar beribu batu dengan penuh payah dan mujahadah, datang ke Alam Melayu untuk mengislamkan nenek moyang saya yang beragama Hindu-Buddha.

Untuk mengislamkan penganut Hindu-Buddha dari kalangan bangsa Melayu bukanlah sesuatu yang mudah. Orang Melayu dulu berpegang dengan agama Hindu-Buddha sangat kuat. Ibarat menggigit daging dengan gigi geraham. Lihat saja pada orang-orang Bali. Mereka adalah cerminan akidah nenek moyang kita suatu ketika dahulu.

Maka sudah pasti pendakwah-pendakwah Arab itu datang ke rantau ini dengan perasaan rahmah dan kasih sayang. Sebab itu proses pengislaman di Alam Melayu berlaku dengan penuh kasih sayang dan tanpa berlakunya sebarang perang.

Setelah orang Melayu yang rata-ratanya beragama Hindu-Buddha masuk Islam sehingga Islam itu sebati dalam hidup orang Melayu, pendakwah-pendakwah Arab telah membentuk bangsa Melayu menjadi bangsa pendakwah. Dengan itu, lahirlah kerajaan dakwah seperti Samudera Pasai dan Melaka.

Sultan Samudera Pasai dan Melaka telah membentuk jemaah-jemaah dakwah hingga pendakwah-pendakwah Melayu ini bertebaran di setiap pelusuk gugusan kepulauan Alam Melayu. Mereka juga datang berdakwah kepada saudara-saudara serumpun mereka dengan penuh rahmah dan kasih sayang.

Saya sendiri pernah ditunjukkan oleh seorang ketua kampung di pedalaman Kalimantan kubur seorang pendakwah Islam yang dikatakan berasal dari Kesultanan Melayu Melaka. Saya juga pernah sampai ke makam Dato' Tiro, Dato' Patimang dan Dato' Ri Bandang di Sulawesi. Mereka adalah antara pendakwah yang diutuskan oleh Sultan Aceh untuk berdakwah ke Sulawesi.

Di zaman penjajahan, Allah telah mentakdirkan penjajah British telah membawa jutaan orang-orang bukan Islam ke tanah air kita. Jadi ini sebenarnya adalah peluang untuk orang-orang Islam di sini menjalankan usaha dakwah.

Jika pendakwah Arab dulu sanggup belayar ribuan batu jauhnya mencari mad'u (orang yang akan didakwahkan) yang beragama Hindu-Buddha. Kita pula tidak perlu belayar bersusah payah begitu. British telah menghantar orang-orang yang beragama Hindu dan Buddha untuk kita dakwahkan.

Sebab itu kita mesti melihat orang-orang Cina dan India yang bukan Islam dengan penuh kasih sayang, seperti mana pendakwah-pendakwah Arab yang melihat Melayu Hindu-Buddha suatu ketika dulu dengan penuh kasih sayang. Kita mesti ada fikir dan risau bagaimana nak selamatkan mereka dari seksaan neraka. Mereka juga keturunan Nabi Adam AS seperti kita. Jadi mereka saudara kita yang perlu diselamatkan.

Sebab itu juga, saya sangat tidak bersetuju jika ada seruan untuk mengusir  mereka. Apatah lagi seruan melancarkan perang. Ini sangat tidak patut dan wajib dielakkan. Mereka harus didakwahkan. Untuk berdakwah, wajib ada perasaan kasih sayang. Wajib dibuang perasaan benci dan perkauman.

Namun, di saat sebahagian orang-orang bukan Islam ini menunjukkan rasa permusuhan terhadap Islam, mendakwa serangan samseng sebagai serangan pengganas Islam, mendakwa tulisan Jawi umpama tahi lembu, mempersoalkan syiar ibadat korban, menghina mufti, ulama, Sultan, askar, tidak menghormati kedudukan bahasa kebangsaan dan seterusnya, adakah wajar kita berdiam diri dan meraikan sikap mereka atas sebab rahmah?.

Sikap berdiam diri dan meraikan pandangan begitu bukanlah rahmah, melainkan bersikap dayus semata-mata. Sesungguhnya antara rahmah dan dayus itu ada garis sempadannya.

Rasulullah SAW yang merupakan suri tauladan kita adalah insan yang paling rahmah dan bertoleransi. Antara bukti toleransinya baginda SAW terhadap orang-orang bukan Islam ialah penggubalan Piagam Madinah. Namun Rasulullah SAW juga sangat tegas. Buktinya ialah tindakan baginda SAW terhadap orang-orang Yahudi yang melanggar Piagam Madinah. Betapa tegasnya Nabi SAW hingga berlakunya kisah Ghazwah Bani Quraizah dan pengusiran Bani Nadhir dan Bani Qainuqa'.

Maka jika ada orang-orang Islam yang keras melawan sikap permusuhan orang-orang bukan Islam dengan melakukan tindakan-tindakan yang masih mengikut undang-undang seperti tunjuk perasaan, laporan polis dan membuat kenyataan di FB, saya yakin mereka bukannya mahu melancarkan perang dan bersikap mencetuskan permusuhan. Mereka hanya tidak mahu bersikap dayus. Mereka juga mahu menepati hadis Nabi iaitu mencegah kemungkaran dengan apa yang termampu.

Hasanuddin Yusof
Maktab Penyelidikan
Tamadun Alam Melayu dan Islam.

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat