Skip to main content

Dap pula mahu menyingkirkan Tun Mahathir dari jawatan PM

Setiausaha DAP Selangor, Ronnie Liu mahu Tun Dr. Mahathir Mohamad bersikap seperti seorang lelaki terhormat atau gentleman dengan mematuhi janji beliau hanya menjadi Perdana Menteri sementara untuk tempoh dua tahun yang dipersetujui Pakatan Harapan (PH).

Ahli DAP itu mahu Dr. Mahathir tidak lagi menimbulkan keraguan termasuk seolah-olah menyebelahi Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang dilihat mempunyai konflik dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Liu yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Pelek, Selangor berkata, pengundi yang memberi kemenangan kepada PH dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) hanya mengundi Dr. Mahathir sebagai Perdana Menteri sementara, dengan Anwar kemudian mengambil alih.
“Dr. Mahathir, tolong menjadi seorang lelaki terhormat dan memenuhi janji untuk melepaskan jawatan selepas dua tahun supaya Anwar dapat mengambil alih sebagaimana dipersetujui.
“Inilah yang dipilih pengundi. Mereka tidak mengundi untuk lima tahun dengan anda menjadi Perdana Menteri. Mereka mengundi anda sebagai Perdana Menteri sementara, dengan Anwar akhirnya mengambil alih,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Ahli DAP itu berkata, apabila PH memenangi PRU-14, terdapat peluang kepada Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail untuk menjadi Perdana Menteri namun menolaknya kerana mahu mematuhi janji bahawa Dr. Mahathir akan menjadi Perdana Menteri sementara.
“Meskipun Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mempunyai sedikit kerusi, kesemua komponen PH mengikut perjanjian janji yang dibuat untuk membolehkan anda (Dr. Mahathir) menjadi Perdana Menteri untuk tempoh selama dua. Mengapa? Kerana kita menghormati janji-janji yang dibuat.
“Setakat ini anda telah berkata akan menghormati janji. Namun, tidak mahu menyatakan tarikh penyerahan (jawatan Perdana Menteri).
“Sebaliknya, berkata mungkin dua hingga tiga tahun dan kadang-kala anda menjelaskan akan berlaku hanya apabila ekonomi pulih. Siapa yang tahu berapa lama (pemulihan ekonomi)?” soal Liu.
Beliau mengingatkan Dr. Mahathir bahawa janji yang diberikan kepada pengundi bukanlah Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri sehingga ekonomi pulih.
Liu berkata, baru-baru ini terdapat keraguan tentang sama ada Dr. Mahathir serius berpegang teguh pada kata-kata.
“Mohamed Azmin seolah-olah merasakan awak memihak kepadanya. Mengapa dan bagaimana beliau mempunyai pemikiran sedemikian? Mungkin kerana anda (Dr. Mahathir) telah memberikannya pemikiran sebegitu menerusi tingkah laku anda.
“Malah bukan hanya Mohamed Azmin yang mempunyai pemikiran sebegitu itu. Sesiapa yang memerhatikan suasana politik mempunyai persepsi serupa,” katanya.
Liu berharap Dr. Mahathir sedar di dalam PRU-14, Pengerusi Bersatu itu mempunyai peluang yang sangat jarang diperolehi iaitu dapat menebus diri di mata pengundi yang menganggap bekas Presiden UMNO itu melakukan banyak kesalahan semasa ‘tahun-tahun Mahathir’.
“Sila hormati hasrat pengundi dan turun dengan baik dalam tempoh masa yang dipersetujui,” tambahnya.
UTUSAN ONLINE

Comments

  1. Lagi dap mencatur permainan politik ph. Bersatu , pkr dan pan jadi dayus, tunduk kpd dap.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi