Friday, 22 May 2020

Biarkan Politik Negara Stabil

Kita dah banyak buang masa dengan politiking dalaman maka ada baiknya kesemua parti yang bertunjangkan melayu islam ini berbaik baik dan bersatu hati menumpukan kepada gerakerja untuk menguatkan ekonomi melayu.

Kuasa dah dapat balik maka apa lagi tunggu???

Dulu dah buat silap sebab terlalu angkuh sampai hilang kuasa dan skang dah dapat balik kuasa.

PH dah tumbang tapi yang didalam PN masih berantakan ni kenapa?

Susun la semula penyatuan orang melayu dan bukannya masih mencari sebab untuk berpecah belah...

Tak habis habis dengan sifat bongkak inilah yang menyebabkan mereka kalah pru lepas.

Kita mendapat semula kuasa ini bukanlah kerana kehebatan bermain facebook tetapi disebabkan Allah swt masih memberi peluang untuk kita perbetulkan kesilapan yang lepas.

Setiap pengerusi parti negeri dan bahagian perlu perkemaskan semula pentadbiran dan pengurusan mereka. 

Kalau ada ahli yang merajuk cepat pergi pujuk dan bukannya membiarkan mereka bergelandangan membawa isu yang boleh menjatuhkan parti...

Sesama komponen pula hentikan saling ejek mengejek. Perlu belajar dari kesilapan yang lepas dan perlu belajar dari kejatuhan PH.

Sokongan kita adalah terhad kerana kali ini kita hanya mengharapkan undi orang melayu.

Jangan biarkan orang melayu merajuk dengan parti terlalu lama.

Seni memujuk lebih didambakan daripada seni menghina dan memaki hamun diwaktu ini.

Dari segi keterampilan nampaknya Muhyidin dan Ismail Sabri mendapat perhatian daripada rakyat... 

Ini petanda baik dimana kedua tokoh ini boleh dijadikan satu kombinasi untuk memimpin perikatan pada pru akan datang.

Kedua mereka ini boleh diterima kerana kurang bercakap dan hanya bercakap bila perlu sahaja.

Orang politik di akhir zaman ini lagi banyak bercakap lagi banyak keluar bodohnya dan makin menyakitkan hati rakyat.

Dan ini tidak dilakukan oleh kedua tokoh tersebut.


5 comments:

  1. Brown Flesh Vibrator says: setidaknya masa PH dulu yang nyata x de isu rasuah timbul walaupun banyak perlaksanaan menyentuh mencabar menghina Melayu & Islam yang begitu berleluasa hamper setiap hari dan pemimpin melayu Islam pula jadi tikus mondok kena hujan, kalau tidak bising macam babi dalam kandang sembelihan.

    menteri2 PH pulak tiba2 jadi lebih teruk perangai & otak bila dipilih kali kedua lepas zaman BN dulu dan rakyat tak sangka pemimpin2 dari kalangan UMNO tetiba jadi merapu sewel mcm tak ade otak. malas nak tulis satu2 tapi penilaian waras paling cetek menunjukan menteri2 yang dilantik PN MEMANG TAK BOLEH PAKAI.

    Jadi apa pilihan yang ada pada rakyat sekarang selain calon BEBAS dalam pilihanraya?

    ReplyDelete
  2. Melayu tak berpecah pun...cuma melayutak sokong parti ketuanan melayu jer..
    Dan skrg melayu tak sokong parti lebai putarbelit.
    Aku melayu bro...
    Aku pilih pemimpin yg bertanggungjawab dan AMANAH pada mandat rakyat..besar tanggungjawab yb2 yg diberi mandat bro..
    Politik adalah pentadbiran,urustadbir yg baik.
    Politik perkauman tak kemana bro..
    Jgn kata sebab Allah swt beri peluang..puak yg khianat pada mandat dan AMANAH rakyat dlm Islam hukum dia apa?

    ReplyDelete
  3. ‪Oleh kerana Kerajaan tidak dimenangi dan dibentuk melalui mandat rakyat dalam pilihanraya, ia dibentuk melalui mengumpulkan sokongan dengan membahagi dan mengagihkan ‘ghanimah’ berupa jawatan dalam Jemaah Menteri Kerajaan Persekutuan, Agensi Kerajaan, Badan Berkanun dan Syarikat Kaitan Kerajaan (GLC).‬

    ‪Melalui “politics of convenience”, setakat ini PM mendapat jaminan sokongan 90 Ahli Dewan Rakyat melalui pelantikan-pelantikan berikut:-‬

    ‪▪️62 Ahli sebagai anggota Jemaah Menteri,‬
    ‪▪️24 Ahli jadi Pengerusi berbagai Agensi Kerajaan / Badan Berkanun / GLC,‬
    ‪▪️3 Ahli sebagai Duta Khas, dan‬
    ‪▪️1 Ahli menjadi Menteri Besar.‬

    ‪Daripada 113 Ahli Parlimen, hanya 90 Ahli sahaja dijamin memberi sokongan berikutan menikmati ‘ghanimah’ jawatan yang berdana dalam Kerajaan Muhyiddin.‬

    ‪23 Ahli Parlimen lagi bertaraf ‘backbenchers’ tanpa jawatan dalam Kerajaan Muhyiddin. Daripada jumlah itu, 13 adalah dari UMNO yang mana 5 daripada mereka sedang menghadapi pertuduhan berbagai kes rasuah, pengubahan wang haram dan salahguna kuasa di Mahkamah.‬

    ReplyDelete
  4. Parodi anak cucu import

    Cucu import : Ehh kenapa atok termenung..!?

    Atok : Atok rasa atok nak buat come back

    Cucu import : Atok nak come back apa..!?

    Atok : Atok ada buat mistake ari tu.. kalu tak mistake suma dah ok.. Tu pasal atok nak come back..

    Cucu import : Atok buat mistake apa, atok..!?

    Atok : Mistake sket sebab salah strategi itu pasai tak berapa nak mengena ari tu...

    Cucu Import : Salah strategi apa tu atok.!? cerita lah sket atok.!!

    Atok : Kaluu.. Bulan lepas strategi atok tak berapa menjadi, itu pasal atok tertebuk muka sendiri

    Cucu import : Oohh..!! Pasal atok letak jawatan PM ari tu yeekk..!!

    Atok : Yer cu.!! atok akan cuba buat come back nak jadi PM semola...!!

    Cucu import : Atok nak kencing apa pulak kali ni..!?

    Atok : Haahh..!??@$*+@#?!@@$!!£%π..!!

    Cucu Import : kikikikiki..

    ReplyDelete
  5. Riza rela serah aset demi kebebasan mulakan hidup kembali - Najib

    Najib Razak berkata, pada dasarnya beliau lebih suka jika anak tirinya, Riza Shahriz Abdul Aziz, meneruskan proses mahkamah bagi pertuduhan pengubahan wang haram yang dihadapi.

    Pun begitu, kata bekas perdana menteri berkenaan, beliau faham mengapa Riza memilih untuk membuat penyelesaian dengan Jabatan Peguam Negara bagi membolehkan dia dilepaskan tanpa dibebaskan (DNAA).

    Menurut Najib selama lima tahun Riza menghadapi pelbagai kesukaran ekoran kes yang melibatkan dirinya sehingga tidak boleh melakukan sebarang perniagaan baru.

    Betapa zalim nya kerajaan PH di bawah Tun Mahathir dari hari pertama hingga di bebaskan kes 'bebas tanpa lepas' lansung tidak dibicarakan di mahkamah.

    Ternyata kerajaan PH hanya 'buy time' untuk membuli Riza anak tiri sambil membelasah Najib dan mensensasikan kes 1 MDB supaya rakyat hadam rekayasa jijik Tun Mahathir. Inj niat jijik Tin Mahathir menghancurkan orang yang di benci yang boleh mengancam legasi tak guna ini

    "Jadi, kalau meneruskan tindakan mahkamah, Riza mungkin akan memakan masa 4 tahun lagi. Jadi (semuanya) 10 tahun, satu dekad dalam hidupnya, dia tak boleh buat apa-apa.

    "Jadi dia kata, tak apalah, saya serah balik semua aset ni dalam penyelesaian ni. Saya nak my freedom (kebebasan saya), kebebasan untuk saya memulakan hidup semula.

    "Dia nak hidup dia, dan dia kata dengan pengalaman saya (Riza), insya-Allah dia yakin dia boleh mulakan hidup baru,"

    Menurut Najib, filem-filem yang diterbitkan Riza "agak berjaya".

    Ternyata filem Riza mencecah angka billion dan ratusan juta. Ini bukan 'kaleng kaleng' filem di hollywood.

    "Filem pertama Wolf of Wall Street (2013) jana penjualan tiket AS$392 juta (RM1.7 bilion) berbanding kos AS$100 juta (RM430 juta).

    Filem Dumb and Dumber To (2014) jana penjualan tiket AS$169.8 juta (RM730 juta) dengan kos pengeluaran AS$50 juta (RM215 juta).

    Filem Daddy's Home (2015) jana penjualan tiket AS$242.8 juta (RM1.04 bilion) dengan kos AS$69 juta (RM297 juta)," menurutnya.

    Bagi seorang ahli perniagaan berjaya di hollywood, apa lah nilai ratus juta dibayar sekiranya kebebasan dibelenggu oleh penguasa zalim.

    Anak cucu Tun pun ada terbit filem masa Tun jadi PM ke 7. Low class filem maker and low quality production.

    Harap Acara pembukaan filem saja gempak first class, tapi filem lansung tak ada quality. Low class filem memalukan industri filem Malaysia.

    Ini bukan kes bail-out duit berbillion billion ringgit wang Petronas , KWSP, Dana Pencen dan Tabung Haji utk syarikat perkapalan dll

    "Bukan melantik syarikat Petron membekal minyak kepada kerajaan sebaik sahaja PH menang PRU14."

    Kontrak Opcom Bhd yang didakwanya "diwujudkan, diluluskan dan dilaksanakan" oleh kerajaan PH berusia 5 hari.

    Jelas merujuk tiga anak Mahathir, iaitu Mokhzani, Mirzan dan Mukhriz.

    Ternyata filem Riza mencecah angka billion dan ratusan juta. Ini bukan biashe biashe punya filem ini.

    Filem keluaran anak Mahathir low quality dan memalukan industri filem Malaysia. Lansung tak disenarai jumlah kutipan tiket oleh Finas

    ReplyDelete