Wednesday, 27 May 2020

Berakhirnya Empayar Singa Tua

Pengakhiran kepada sebuah kehidupan.  Gambar seekor singa jantan tua yang berada di ambang kematian ini diambil oleh jurugambar Larry Pannell. 

Singa jantan apabila ia meningkat tua, pasti akan berdepan cabaran dalam mempertahankan kawasannya daripada singa jantan muda yang akan cuba merampas kawalan ke atas kawasan.  

Sekiranya singa tua tersebut berjaya dalam pertarungan dan menghalau singa jantan muda, kawasan itu masih miliknya. Manakala apabila ia gagal, singa jantan tua akan dihalau dan akan hidup bersendirian.  

Mungkin hari ini kita sedang berada di puncak kegemilangan. Namun siapa yang dapat jangka apa yang bakal berlaku pada masa akan datang.  

Tragik.. segagah atau sekuat mana hidupan itu, pasti tidak akan mampu melawan masa dan takdir yang telah ditetapkan.  

3 comments:

 1. Atok tua pemusnah negara nombor Satu Boleh pregi mampus!

  ReplyDelete
 2. Brown Flesh Vibrator says:
  Aku dah tengok banyak siri singa tua dengan kejamnya dibunuh oleh singa2 muda demi tahta terutama di Serengeti & Okavango. Satu rancangan bagus utk kita kagumi keagungan ciptaan Allah swt utk digunapakai dlm kehidupan kita dan renungan kehidupan umum. Aku insaf.

  ReplyDelete
 3. Apa kena mengena arak dng pusat tahfiz bila Siti Kassim kata kalau kjaan haramkan arak maka pusat tahfiz mesti diharamkan jugak.. budak tahfuz ni kaki mabok ker...!?

  Yg ni walaun unta nak sokong atau nak jadi setan bisu...!?

  ni belom berhujah pasal puralisma murtad, COMANGO SIS Marina Gereja LGBY dan G25.. yg ni walaun unta nak sokong jugak ke

  ReplyDelete