Skip to main content

Yang Basic Pun Ramai Tak Lepas

Ramai yang tahu berkenaan teknikal untuk menjadi calon namun untuk memenangi pilihanraya, ia memerlukan taktikal. Taktikal amat penting kerana ia banyak membantu untuk memenangi pilihanraya.

Dalam menjalankan taktikal ini kita memerlukan basic strategi untuk mula masuk gelanggang diantaranya ialah:

1. Setidak tidaknya calon hendaklah dikenali oleh satu kelompok dalam masyarakat. Kalau lebih banyak kelompok yang kenal calon maka adalah lebih baik.

2. Sebaik baiknya kelompok itu biarlah pengundi di dalam kawasan yang calon ingin bertanding.

3. Kalau tidak ada maka perlu wujudkan kelompok itu agar berdaftar mengundi di kawasan tersebut.

4. Kebiasaannya menjadi lebih mudah sekiranya kelompok itu adalah terdiri dari ahli ahli parti sediada. Maka calon mempunyai lebih advantage sekiranya kawasan yang ingin dipertandingi mempunyai ramai ahli parti. Calon perlu tahu terlebih dahulu berapakah jumlah ahli parti didalam kawasan tersebut. Sekiranya tidak ramai maka perlu berusaha untuk menambah kerana kebiasaannya ahli parti akan mengundi partinya sendiri.

5. Calon perlu mengenalpasti pattern kehendak pengundi di kawasannya agar dapat bercakap nada yang sama dengan pengundi. 

6. Calon perlu mengenali calon dari pihak lawan terutamanya penyandang jawatan. Ini kerana mengetahui kekuatan lawan akan membuatkan calon lebih bersedia dan lebih cermat dalam berkempen.

7. Perang saraf dan gerak saraf perlu dijalankan di kawasan yang hendak ditandingi. Dan kebiasaannya pada pru yg lepas kita dapati perangsaraf yang dibuat oleh pembangkang ialah menjurus kepada sentimen agar pengundi sekata dalam memarahi kerajaan kerana tidak puas hati.

Dibawah ialah sekadar beberapa contoh:

a) Isu yang paling mujarab adalah kenaikan harga barang. Ini akan membuatkan pengundi melayu begitu marah kepada kerajaan kerana kerajaan gagal membendung kenaikan tersebut. Padahal yang menaikkan harga barang adalah peniaga cina dan majoriti peniaga cina adalah penyokong Dap. Ini menampakkan betapa kuatnya pengaruh Dap didalam kelompok peniaga cina. Dan secara tidak langsung peniaga cina membantu dap.

b) Isu rasuah
Menceritakan betapa kerajaan diwaktu itu kuat makan rasuah hinggakan kes 1MDB menjadi zikir harian rakyat malaysia.

c) Isu kenaikan harga minyak

8. Calon perlu kenalpasti apakah kekuatan dan kebolehan dirinya sendiri dan sekiranya tiada maka perlu wujudkan satu. 

9. Dalam memenangi pilihanraya ada 2 kaedah yang menjadi kebiasaan strategi parti:
a) Menyebarkan kehebatan diri 
b) Memburukkan pihak lawan

Dan kebiasaanya calon yang tidak mempunyai kehebatan diri sendiri lebih suka memilih cara (b) kerana ia lebih mudah kerja.  Namun begitu mangsa perlu dipilih dengan betul kerana kadangkala sekiranya mangsa itu lebih bijak maka serangan balas yang lebih dahsyat akan berpatah balik kepada calon. 

Cara yang paling selamat ialah parti perlu menetapkan siri serangan terhadap pihak lawan mengikut turutan melalui pihak ketiga yang diupah. Dan calon hanya perlu memberi feedback komentar di dalam media. Dan inilah yang digunakan oleh pihak pembangkang pada masa lalu yakni menggunakan Sarawak Report sebagai peledak membogelkan salahlaku kerajaan.

Sebaik baiknya calon janganlah hanya mengharapkan populariti parti sahaja untuk memenangi kerusi kerana kadangkala parti mudah mendapat nama yang buruk kerana mempunyai calon yang tidak berkaliber.

Biarlah parti dikenali kerana calon dan bukannya calon menang kerana semata mata parti. Kebiasaanya calon yang menumpang populariti parti akan mengabaikan kawasan sebaik sahaja mereka menang.

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat