Wednesday, 1 December 2021

Yang Basic Pun Ramai Tak Lepas

Ramai yang tahu berkenaan teknikal untuk menjadi calon namun untuk memenangi pilihanraya, ia memerlukan taktikal. Taktikal amat penting kerana ia banyak membantu untuk memenangi pilihanraya.

Dalam menjalankan taktikal ini kita memerlukan basic strategi untuk mula masuk gelanggang diantaranya ialah:

1. Setidak tidaknya calon hendaklah dikenali oleh satu kelompok dalam masyarakat. Kalau lebih banyak kelompok yang kenal calon maka adalah lebih baik.

2. Sebaik baiknya kelompok itu biarlah pengundi di dalam kawasan yang calon ingin bertanding.

3. Kalau tidak ada maka perlu wujudkan kelompok itu agar berdaftar mengundi di kawasan tersebut.

4. Kebiasaannya menjadi lebih mudah sekiranya kelompok itu adalah terdiri dari ahli ahli parti sediada. Maka calon mempunyai lebih advantage sekiranya kawasan yang ingin dipertandingi mempunyai ramai ahli parti. Calon perlu tahu terlebih dahulu berapakah jumlah ahli parti didalam kawasan tersebut. Sekiranya tidak ramai maka perlu berusaha untuk menambah kerana kebiasaannya ahli parti akan mengundi partinya sendiri.

5. Calon perlu mengenalpasti pattern kehendak pengundi di kawasannya agar dapat bercakap nada yang sama dengan pengundi. 

6. Calon perlu mengenali calon dari pihak lawan terutamanya penyandang jawatan. Ini kerana mengetahui kekuatan lawan akan membuatkan calon lebih bersedia dan lebih cermat dalam berkempen.

7. Perang saraf dan gerak saraf perlu dijalankan di kawasan yang hendak ditandingi. Dan kebiasaannya pada pru yg lepas kita dapati perangsaraf yang dibuat oleh pembangkang ialah menjurus kepada sentimen agar pengundi sekata dalam memarahi kerajaan kerana tidak puas hati.

Dibawah ialah sekadar beberapa contoh:

a) Isu yang paling mujarab adalah kenaikan harga barang. Ini akan membuatkan pengundi melayu begitu marah kepada kerajaan kerana kerajaan gagal membendung kenaikan tersebut. Padahal yang menaikkan harga barang adalah peniaga cina dan majoriti peniaga cina adalah penyokong Dap. Ini menampakkan betapa kuatnya pengaruh Dap didalam kelompok peniaga cina. Dan secara tidak langsung peniaga cina membantu dap.

b) Isu rasuah
Menceritakan betapa kerajaan diwaktu itu kuat makan rasuah hinggakan kes 1MDB menjadi zikir harian rakyat malaysia.

c) Isu kenaikan harga minyak

8. Calon perlu kenalpasti apakah kekuatan dan kebolehan dirinya sendiri dan sekiranya tiada maka perlu wujudkan satu. 

9. Dalam memenangi pilihanraya ada 2 kaedah yang menjadi kebiasaan strategi parti:
a) Menyebarkan kehebatan diri 
b) Memburukkan pihak lawan

Dan kebiasaanya calon yang tidak mempunyai kehebatan diri sendiri lebih suka memilih cara (b) kerana ia lebih mudah kerja.  Namun begitu mangsa perlu dipilih dengan betul kerana kadangkala sekiranya mangsa itu lebih bijak maka serangan balas yang lebih dahsyat akan berpatah balik kepada calon. 

Cara yang paling selamat ialah parti perlu menetapkan siri serangan terhadap pihak lawan mengikut turutan melalui pihak ketiga yang diupah. Dan calon hanya perlu memberi feedback komentar di dalam media. Dan inilah yang digunakan oleh pihak pembangkang pada masa lalu yakni menggunakan Sarawak Report sebagai peledak membogelkan salahlaku kerajaan.

Sebaik baiknya calon janganlah hanya mengharapkan populariti parti sahaja untuk memenangi kerusi kerana kadangkala parti mudah mendapat nama yang buruk kerana mempunyai calon yang tidak berkaliber.

Biarlah parti dikenali kerana calon dan bukannya calon menang kerana semata mata parti. Kebiasaanya calon yang menumpang populariti parti akan mengabaikan kawasan sebaik sahaja mereka menang.

No comments:

Post a Comment