Tuesday, 7 December 2021

Nilai Yang Dibayar Sebenarnya

PELANGGAN: "Berapa kos untuk melakukan kerja ini?"

KONTRAKTOR: RM2,800

PELANGGAN: "Itu terlalu mahal untuk kerja ini!!"

KONTRAKTOR: "Pada pendapat ANDA, berapa kosnya?"

PELANGGAN: "Tidak lebih daripada RM800 - MAX!! Ini kerja mudah!"

KONTRAKTOR: "Saya tidak boleh mengutamakan masa saya untuk bayaran yang sedikit."

PELANGGAN: "Orang dalam bidang kerja anda sangat tamak."

KONTRAKTOR: "Maaf awak rasa macam tu. Kenapa tak buat sendiri?"

PELANGGAN: "Tapi... tapi... saya tidak tahu bagaimana untuk melakukan semua ini."

KONTRAKTOR: "Untuk RM900, saya akan ajar anda dengan TEPAT cara untuk menyelesaikan kerja ini. Kemudian anda boleh membelanjakan RM800 untuk melakukan kerja itu dan anda masih akan menjimatkan RM1,100 - TAMBAH... anda akan mendapat pengetahuan dan  pengalaman untuk kali seterusnya anda ingin melakukan kerja sendiri."

PELANGGAN: "Deal!! Jom buat."

KONTRAKTOR: Untuk bermula, anda memerlukan alatan.  Jadi anda perlu membeli pengimpal, pengisar, gergaji potong, mesin gerudi, tudung kimpalan, sarung tangan dan beberapa perkara lain."

PELANGGAN: "Tetapi saya tidak mempunyai semua peralatan ini dan saya tidak boleh membeli semua ini untuk satu kerja."

KONTRAKTOR: "Kalau begitu, bagi RM300 lagi, saya akan benarkan anda menyewa alatan saya... dan anda masih akan jimat RM800"

PELANGGAN: "Itu mengurangkan wang simpanan saya. Tetapi saya akan menyewa alatan anda."

KONTRAKTOR: "Baiklah! Saya akan kembali pada hari Sabtu dan kita boleh mula."

PELANGGAN: "Tunggu. Saya tidak boleh pada hari Sabtu. Saya hanya mempunyai masa hari ini."

KONTRAKTOR: "Maaf, saya hanya memberi pelajaran pada hari Sabtu, kerana saya perlu mengutamakan masa saya dan alatan saya perlu berada di tempat kerja lain dengan pelanggan lain sepanjang minggu.

PELANGGAN: "Baiklah!! Saya akan korbankan rancangan keluarga pada hari Sabtu."

KONTRAKTOR: "Ya... saya juga. Oh... dan saya terlupa... untuk melakukan kerja anda sendiri, anda juga perlu membayar bahan-bahan tersebut. Semuanya dalam permintaan tinggi sekarang, jadi taruhan terbaik anda adalah untuk mendapatkan  trak anda dan muatkan pada pukul 6 pagi sebelum orang lain sampai ke sana."

PELANGGAN: "ENAM PAGI??? Pada hari Sabtu??? Itu cara untuk saya awal. Dan juga... Saya tidak mempunyai trak."

KONTRAKTOR: "Saya rasa anda perlu menyewa satu.  Adakah anda mempunyai beberapa orang yang kuat untuk membantu anda memuat dan memunggah segala-galanya?"

PELANGGAN: "Ummm... ya tahu... saya telah berfikir. Mungkin lebih baik jika ANDA menyelesaikan kerja ini. Saya lebih suka membayar seseorang untuk menyelesaikannya dengan betul daripada melalui semua kerumitan.

KONTRAKTOR: "Langkah pintar, tandatangani ini dan sila keluar dari jalan supaya saya boleh bekerja."

REALITINYA INI...

Apabila anda membayar untuk pekerjaan, terutamanya buatan tangan, anda bukan sahaja membayar untuk bahan yang digunakan, tetapi anda juga membayar untuk:

 - Pengetahuan
 - Pengalaman
 - Alat
 - Perkhidmatan
 - Masa
 - Ketepatan masa
 - Akauntabiliti
 - Profesionalisme
 - Ketepatan
 - Buruh
 - Pengorbanan
 - Keselamatan
 - Pembayaran obligasi cukai

Tiada siapa yang patut memburukkan kerja profesional dengan menilai harga - TERUTAMA apabila mereka tidak mengetahui semua elemen atau kos yang diperlukan untuk penghasilan karya tersebut.

Ini hanyalah remix cerita lama yang pernah saya dengar dan saya berkongsi ini sebagai sokongan kepada tukang, pakar dan usahawan di mana-mana!

Anda tidak boleh tawar-menawar perkhidmatan yang anda sebenarnya tidak mempunyai kemahiran atau pengetahuan untuk melakukannya sendiri.  Anda tidak boleh mendapatkan parti makan malam gourmet berkualiti tinggi dengan harga yang sama dengan Happy Meal daripada McDonald's.  Dan anda tidak boleh marah apabila orang yang mahir sebenarnya TAHU nilai mereka sendiri.

Jadi bijak.  Percayai profesional yang bereputasi.  Dan jangan lupa... bahawa anda SENTIASA mendapat apa yang anda bayar.

No comments:

Post a Comment