Skip to main content

KAUM MELAYU DI SRI LANKA

Bila disebut perkataan ‘orang melayu’, pasti perkara pertama yang ada dalam kepala anda adalah masyarakat melayu yang kebanyakan bertebaran di Asia tenggara seperti negara Malaysia, Brunei , Indonesia , Singapura dan Filipina.

Tapi tahukah adakah , selain dari mereka yang berada disini, sebenarnya masih ada kelompok masyarakat melayu yang berada nun jauh di luar sana, sebagai contoh Orang Melayu Sri Lanka.

Kumpulan yang kami maksudkan ini bukanlah kelompok masyarakat minoriti yang baru sahaja berpindah ke negara berkenaan atau kelompok masyarat melayu yang bekerja di luar sebaliknya mereka yang sudah menetap dari abad ke 17 lagi.

BAGAIMANA MEREKA TIBA di SRI LANKA?

Orang Melayu Sri Lanka ada dalam bahasa Sinhala dikenali sebagai Ja Minissu atau orang Jawa berasal dari kepulauan tanah melayu atau kini dikenali sebagai negara kita Malaysia dan juga Indonesia.

Kebanyakan mereka ini difahamkan adalah cucu cicit kepada pendatang awal yang merupakan askar yang di hantar oleh tentera Belanda dan seterusnya oleh tentera British sewaktu pemerintahan kolonial di Sri Lanka yang digelar ‘Orang Rejimen ‘ (Ceylon Rifle Regiment of Malays

Selain itu ada juga mereka ini yang dikatakan keturunan dari para-para pembesar dan anak-anak raja dari kepulauan Melayu yang telah yang di buang negeri oleh British pada suatu masa dahulu. Antaranya , kisah Syeikh Yusof Al-Makasari yang di percayai merupakan golongan di raja dan bangsawan dari Tanah Jawa. Mereka kuat menentang penjajahan British di kepulauan Melayu. Disebabkan rasa terancam, pihak British telah mengambil keputusan untuk membuangnya di Sri Lanka selama 11 tahun.

Namun satu yang menarik tentang mereka walaupun sudah hampir 200 tahun melalui proses asimilasi dengan penduduk tempatan, iaitu bangsa majoriti Singhala dan Tamil, masih banyak orang melayu Sri Lanka terutamanya golongan tua masih mampu berbahasa Melayu. Golongan muda juga masih sama cuma cara perkapan sudah bercampur diantara slang melayu ,singhala dan tamil.

MAJORITINYA MASIH BERAGAMA ISLAM

Orang Melayu Sri Lanka kebanyakannya beragama islam, segala urusan berkaitan mereka juga di kendalikan oleh Jabatan Urusan Agama dan Budaya Orang Islam, satu badan kerajan yang ditubuhkan pada tahun 1980-an untuk menghalang pengasingan berterusan komuniti orang Islam daripada kelompok lain.

Carian di Wiki mendapati terdapat 5000 masjid di Sri Lanka membuktikan terdapat penempatan Melayu di sesuatu tempat itu selain masyarakat Islam berketurunan Moor Sri Lanka/India.

Masjid terawal di Sri lanka adalah Masjid Abrar yang terletak di Beruwala yang dikatakan telah di bina pada tahun 920.

MASIH MENGEKALKAN BUDAYA DAN ADAT RESAM MELAYU.

Dipetik dari BH, Seorang penduduk yang pernah ditemubual,  Gneifero Ismwee, 48 berkata, keturunan Melayu di Sri Lanka bukan sahaja masih mengekalkan bahasa melayu, mereka juga masih mengekalkan ciri keMelayuan dalam diri mereka.

“Melayu Sri Lanka juga mempunyai baju tradisional Melayu seperti baju kurung dan kebaya untuk wanita dan baju Melayu bagi lelaki.

“Orang Melayu Sri Lanka akan memakai pakaian tradisional itu untuk acara tertentu seperti pada majlis perkahwinan, kenduri atau pada sambutan Aidilfitri. Kalau masakan Melayu pula, saya suka memasak nasi goreng,” katanya.

SUMBER:
BHONLINE

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat