Monday, 13 December 2021

Pengkhianatan Sesama Melayu Sudah Berlaku Dizaman Dahulu Lagi

BENDAHARA PAHANG (RAJA) MERANGKAP BENDAHARA EMPAYAR JOHOR-RIAU-LINGGA.

PAHANG asalnya telah ditadbir sendiri oleh rajanya yang berketurunan dari MELAKA bermula asal usulnya dengan SULTAN MUHAMMAD SHAH. Pada waktu itu PAHANG mempunyai bendaharanya yang tersendiri dan menjalankan pentadbiran yang berasingan dari MELAKA.

Walaupun dikatakan sebagai negeri saudara MELAKA dan PAHANG sebenarnya sering mengalami konflik yang melibatkan beberapa isu seperti wanita mahupun penculikan gajah Pahang. Namum perselisihan faham itu berjaya diselesaikan secara rasmi berkat kesabaran kedua dua belah pihak.

JOHOR pula negeri yang baharu sahaja wujud berbanding dengan PAHANG yang diasaskan oleh SULTAN ALAUDDIN RIAYAT SHAH II pada 1528 sedangkan PAHANG sudah diasaskan sejak tahun 1470 lagi.

JADI BILAKAH PAHANG MENJADI SEBAHAGIAN DARIPADA EMPAYAR JOHOR-PAHANG-RIAU???

SEBAB JOHOR MENUNTUT PAHANG.

Dengan bantuan PORTUGIS, Sultan Alauddin Riayat Shah III (1597-1615) dari JOHOR telah menabalkan anaknya sendiri iaitu RAJA BUJANG(1615-1617) sebagai RAJA PAHANG yang baharu. Bermula dengan penanaman Raja Bujang ini maka PAHANG dikatakan berada dalam wilayah JOHOR.

Penabalan RAJA BUJANG sebagai SULTAN PAHANG ini telah menyebabkan SULTAN PAHANG yang asal iaitu SULTAN ALAUDDIN RIAYAT SHAH(1614-1615) telah kehilangan HAK untuk mentadbir PAHANG namun baginda tetap menjalankan pentadbiran PAHANG dari tempat pengasingan.

SULTAN ISKANDAR MUDA ACHEH sangat marah apabila mengetahui SULTAN ALAUDDIN RIAYAT SHAH III JOHOR menandatangani perjanjian damai dengan PORTUGIS walhal Sultan Johor itu sendiri baru pulang dari ACHEH untuk berbincang mengenai cara  menyerang PORTUGIS di MELAKA.

Oleh itu ACHEH telah menyediakan satu angkatan perang yang besar dan bertindak menyerang BATU SAWAR pada tahun 1615 dan berjaya menawan Sultan Johor iaitu SULTAN ALAUDDIN RIAYAT SHAH III (1597-1615). Pemerintahan JOHOR seterusnya dipegang oleh SULTAN ABDULLAH MA'AYAT SHAH.

Pada tahun 1618 pula ACHEH telah bertindak menyerang PAHANG dengan kekuatan seramai 17000 tentera dengan alasan untuk mengusir SULTAN PAHANG yang Pro-Portugis iaitu RAJA BUJANG dari Takhta Pahang.

Ini kerana ACHEH bimbang jika RAJA BUJANG akan menjadi penghalang kepada mereka untuk mengalahkan Portugis di MELAKA. Bagaimanapun RAJA BUJANG sempat lari ke LINGGA dan terus menetap di sana. Namun begitu bekas Sultan PAHANG iaitu SULTAN AHMAD SHAH II (1590-1592) dan anaknya RAJA MUGHAL berjaya ditawan oleh ACHEH dan dibawa ke sana.

ACHEH MENUNTUT PAHANG?

Selepas kemangkatan SULTAN IDKANDAR MUDA ACHEH Maka RAJA MUGHAL dari PAHANG telah menggantikan baginda untuk menjadi Pentadbir ACHEH yang baharu. Baginda telah memakai gelaran SULTAN ISKANDAR THANI. 

Semasa  pemerintahannya, baginda telah menganggap PAHANG sebahagian daripada jajahan takluk ACHEH kerana ayahnya SULTAN AHMAD SHAH II pernah menjadi SULTAN PAHANG selama 2 tahun sebelum digulingkan oleh SULTAN GHAFFUR MUHIUDDIN SHAH (1592-1614).

Namun SULTAN ABDUL JALIL SHAH III atau RAJA BUJANG dari kerajaan JOHOR turut menuntut PAHANG kerana baginda juga pernah menjadi SULTAN PAHANG sebelum melarikan diri akibat dari serangan ACHEH.

Oleh itu berlaku konflik berpanjangan antara JOHOR vs ACHEH untuk menjadikan PAHANG di bawah pentadbiran mereka. Bahkan JOHOR juga pernah melakukan serangan di PAHANG dibantu pihak PORTUGIS.

Selepas kemangkatan SULTAN ISKANDAR THANI, Permaisurinya yang bernama SULTANAH TAJUL ALAM SAFIATUDDIN SHAH (1641-1657) telah mengambil alih pemerintahan ACHEH. Pada waktu inilah ACHEH menjadi semakin lemah dan JOHOR telah menggunakan Hujah Adat Pahang yang mana si isteri tidak boleh mewarisi HAK suaminya dalam pemerintahan. Dan demikian juga ACHEH terpaksa melepaskan HAK ke atas PAHANG dan mulai saat itu PAHANG telah menjadi sebahagian daripada 
Empayar JOHOR-PAHANG-RIAU.

Tetapi hanya semasa pemerintahan Sultan JOHOR yang ke 15 iaitu SULTAN MUHAMMAD SHAH III (1761-1812) barulah PAHANG diserahkan kepada Bendahara JOHOR iaitu BENDAHARA TUN ABDUL MAJID sebagai kawasan PEGANGAN.

Ironinya sekiranya diteliti PAHANG bukanlah kawasan Pegangan semata mata namun lebih kepada sebuah negeri yang diberikan pada BENDAHARA sebagai untuk menjadi Pentadbir atau RAJA. Maka di situ jugalah bermulanya gelaran RAJA BENDAHARA.

Tugasan Bendahara JOHOR pada waktu itu ialah BENDAHARA kepada seluruh Empayar JOHOR namun pada masa yang sama juga seorang RAJA jika di PAHANG yang merupakan salah satu dari gagasan Empayar JOHOR.

Penyerahan PAHANG kepada BENDAHARA pada ketika itu sebenarnya sebagai langkah 'mengambil hati' dek kerana di saat itu telah berlakunya pertembungan hebat antara Bugis-Melayu dalam istana JOHOR.

Dan PAHANG ketika itu bukanlah seperti PAHANG yang sekarang kerana PAHANG di kala itu meliputi kawasan yang lebih luas sehingga kawasan SEDILI BESAR.
SEDILI BESAR ketika ini berada di dalam kawasan negeri JOHOR DARUL TAKZIM.
SEDILI BESAR telah diserahkan kepada JOHOR oleh Raja Bendahara TUN MUTAKHIR sebagai galakan kepada JOHOR untuk membantu baginda menghadapi perang saudara PAHANG.

Pada tahun 1853 PAHANG telah mengisytiharkan autonomi daripada JOHOR. Pada tahun 1881 pula telah terdiri sebagai sebuah negeri sendiri selepas RAJA BENDAHARA SIWA RAJA TUN AHMAD mengangkat dirinya sebagai SULTAN PAHANG yang pertama, perintis era moden dalam pentadbiran dan pemerintahan Negeri PAHANG DARUL MAKMUR yang kita kenali sekarang ini.

SUMBER UTAMA:

#HARI INI DALAM SEJARAH:PERISTIWA ORANG MELAYU#karya ABDULLAH SIDEK.

No comments:

Post a Comment