Skip to main content

ADAKAH ORANG FILIPINA BERBANGSA MELAYU??

Politik perkauman Singapura telah mengelirukan status perkauman bagi pendatang Filipina..

Sekiranya ditanya mengenai bangsa mereka, kebanyakan orang Filipina akan mengenal pasti sebagai orang Melayu. Orang-orang Filipina diajar di sekolah-sekolah untuk berbangga dengan warisan Melayu mereka dan digalakkan untuk mengeratkan hubungan mereka dengan orang Melayu lain di Asia Tenggara..

Tetapi orang Filipina yang ingin berhijrah ke Singapura harus menolak pengenalan asas ini kerana pemerintah Singapura menolak pengkelasan orang Filipina sebagai orang Melayu.. Tetapi jika orang Filipina bukan Melayu, etnik apa mereka? Secara rasmi, Singapura mengakui pendatang dari Filipina yang berjiran sebagai sebahagian daripada kategori kaum yang disebut sebagai "Lain-lain."

Mungkin ada kaitan dengan hak istimewa yang diberikan kepada minoriti Melayu di Singapura. Artikel 152 dari Perlembagaan Singapura menyatakan bahawa pemerintah "harus mengenali kedudukan istimewa orang Melayu, yang merupakan penduduk asli Singapura, dan dengan demikian menjadi tanggungjawab Pemerintah untuk melindungi, melindungi, mendukung, memupuk dan mempromosikan mereka kepentingan politik, pendidikan, agama, ekonomi, sosial dan budaya dan bahasa Melayu. "

Beberapa masalah undang-undang boleh timbul sekiranya pendatang baru dari Filipina dikenal pasti sebagai orang Melayu. Mereka juga dapat diberi hak istimewa. Bagi pendatang Filipina, sangat mengejutkan apabila mereka diberitahu oleh pihak berkuasa Singapura bahawa mereka bukan orang Melayu. Ketika mengemukakan kertas kerja mereka menegaskan bahawa mereka adalah orang Melayu..

Tetapi dengan adil kepada Singapura, sebilangan sarjana juga menolak dakwaan bahawa orang Filipina adalah orang Melayu. Mereka berpendapat bahawa etnik Melayu tinggal di Indonesia, Brunei, Malaysia dan Singapura, tetapi tidak di Filipina. Para sarjana ini menyalahkan Kolonialisme dan Barat yang salah kerana pengkelasan Filipina yang tidak tepat sebagai orang Melayu..

Namun wira Filipina Dr. Jose Rizal sering disebut "kebanggaan bangsa Melayu

FB : Kisah Sejarah Melayu
Sumber : Serai Padang

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat