Thursday, 23 December 2021

Susah juga kalau tak cerdik

Negara kita diuji sekali lagi dengan musibah banjir besar pula selepas gagal menangani serangan pandemik covid19. 

Rakyat diperlihatkan bagaimana lemahnya sistem keselamatan negara kita apabila diserang musibah. Para pemimpin politik dilihat lebih gemar bertengkar di parlimen untuk saling serang menyerang.

Bukankah lebih baik kesemua ahli parlimen terus turun padang dan berpakat pakat sesama sendiri untuk menyelamatkan mangsa banjir?

Nampaknya masalah musibah sering diungguli oleh pihak NGO dan ahli ahli parti politik peringkat bawahan. Mereka bertungkus lumus mengadakan misi menyelamat semata mata untuk memberikan kredit kepada parti mereka, sedangkan pemimpin politik langsung tidak mengambil berat berkenaan musibah tersebut.

Musibah banjir yang menimpa negara ini dikatakan hanya di peringkat permulaan dan serangan kedua bakal menyusul namun pihak kerajaan masih lagi tercangak bangak untuk menyelesaikan misi menyelamat mangsa mangsa banjir.

Kelembapan kerajaan menangani musibah membuktikan orang orang politik ini sebenarnya hanya pandai bercakap tetapi tidak tahu bekerja. Mereka berada diatas hanya kerana bercakap dan bukannya mempunyai sebarang rekod bekerja.

Ini juga membuktikan betapa kesemua ahli ahli parti politik sebenarnya tidak cerdik dalam memilih pemimpin parti mereka. Ahli ahli yang kurang cerdik akan hanya mampu memilih pemimpin yang tidak cerdik.

Manakala kaki tangan kerajaan yang terlibat dalam misi ini terpaksa bergantung harap dengan arahan orang politik yang tidak cerdik ini.

Yang nampak ligat buat kerja ialah jabatan polis dan JPJ yang membuat roadblok dijalan jalan raya untuk mengeluarkan saman. Nampak seolah olah negara ini sudah tidak mempunyai wang lagi sehinggakan saman besar besaran kesalahan jalanraya terpaksa dibuat untuk mengutip dana.

Andaikata negara kita diserang pihak musuh sudah pasti rakyat yang terkorban terlebih dahulu dan pemimpin negara sudah menyorok diluar negara.

Amat malang nasib rakyat Malaysia kerana mempunyai pemimpin yang jahat lagi bodoh.
No comments:

Post a Comment