Skip to main content

Susah juga kalau tak cerdik

Negara kita diuji sekali lagi dengan musibah banjir besar pula selepas gagal menangani serangan pandemik covid19. 

Rakyat diperlihatkan bagaimana lemahnya sistem keselamatan negara kita apabila diserang musibah. Para pemimpin politik dilihat lebih gemar bertengkar di parlimen untuk saling serang menyerang.

Bukankah lebih baik kesemua ahli parlimen terus turun padang dan berpakat pakat sesama sendiri untuk menyelamatkan mangsa banjir?

Nampaknya masalah musibah sering diungguli oleh pihak NGO dan ahli ahli parti politik peringkat bawahan. Mereka bertungkus lumus mengadakan misi menyelamat semata mata untuk memberikan kredit kepada parti mereka, sedangkan pemimpin politik langsung tidak mengambil berat berkenaan musibah tersebut.

Musibah banjir yang menimpa negara ini dikatakan hanya di peringkat permulaan dan serangan kedua bakal menyusul namun pihak kerajaan masih lagi tercangak bangak untuk menyelesaikan misi menyelamat mangsa mangsa banjir.

Kelembapan kerajaan menangani musibah membuktikan orang orang politik ini sebenarnya hanya pandai bercakap tetapi tidak tahu bekerja. Mereka berada diatas hanya kerana bercakap dan bukannya mempunyai sebarang rekod bekerja.

Ini juga membuktikan betapa kesemua ahli ahli parti politik sebenarnya tidak cerdik dalam memilih pemimpin parti mereka. Ahli ahli yang kurang cerdik akan hanya mampu memilih pemimpin yang tidak cerdik.

Manakala kaki tangan kerajaan yang terlibat dalam misi ini terpaksa bergantung harap dengan arahan orang politik yang tidak cerdik ini.

Yang nampak ligat buat kerja ialah jabatan polis dan JPJ yang membuat roadblok dijalan jalan raya untuk mengeluarkan saman. Nampak seolah olah negara ini sudah tidak mempunyai wang lagi sehinggakan saman besar besaran kesalahan jalanraya terpaksa dibuat untuk mengutip dana.

Andaikata negara kita diserang pihak musuh sudah pasti rakyat yang terkorban terlebih dahulu dan pemimpin negara sudah menyorok diluar negara.

Amat malang nasib rakyat Malaysia kerana mempunyai pemimpin yang jahat lagi bodoh.
Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat