Skip to main content

Sudah turun temurun orang melayu begitu

Seandainya kerajaan dahulu mampu menjaga rakyat dengan baik maka tidak ada mana mana pihak pun mampu untuk mengalahkan mereka...

Dan lebih menarik lagi pemimpin di dalam PPBM pula sedang mengambil mana yang sempat dan itulah sebabnya mereka kelihatan seperti begitu rakus.

Ada yang mengatakan tugas kerajaan bukanlah menjanjikan kekayaan kepada rakyat. Sekiranya mahu kekayaan perlu berusaha dan rajin bekerja.

Sebenarnya kaya adalah perkara subjektif.

Ada yang kaya tanpa perlu berusaha, ada yang kaya dengan cara menipu, ada juga yang kaya kerana mereka ada kuasa.

Apa sebenarnya yang rakyat mahukan bukanlah kerajaan menjadikan mereka kaya tetapi apa yang rakyat mahukan ialah kerajaan jangan menghalang mereka untuk menjadi kaya.

Halangan yang berupa undang undang berat sebelah kepada rakyat yang berusaha untuk menjadi kaya adalah satu bentuk sabotaj.

Kadangkala apabila menteri bercakap cubalah jangan mengikut nada keangkuhan kerajaan yang lama.

Memang benar kerajaan sudah menyediakan infra seperti jalan raya, lampu jalan dan semuanya boleh dikongsikan bersama oleh setiap rakyat di negara ini malah pendatang asing juga menikmati kemudahan yang sama seperti kita.

Malah pendatang pendatang ini sudah mempunyai komuniti mereka sendiri dimana mereka berniaga sesama mereka.

Kehadiran mereka didalam negara ini tidak memberikan kesan positif kepada perniagaan rakyat tempatan.

Membiarkan pendatang asing berniaga sesuka hati mereka merupakan satu pengkhianatan kepada negara.

Keseluruhan pendatang asing ini sudah pasti mengirimkan berjuta ringgit setiap bulan ke negara asal mereka.

Wang kita tidak dapat berpusing di dalam negara untuk menjana ekonomi.

Ia merupakan satu kerugian kepada negara.

Kesilapan pemimpin pasca kemerdekaan ialah membenarkan pendatang asing diwaktu itu menjadi warga negara. Dan kesilapan kedua pula ialah membenarkan warganegara baru itu untuk mengundi memilih pemimpin negara.

Kita kurang pasti samada tindakan itu kerana kejahilan atau kerana syarat untuk merdeka.

Sekiranya itu merupakan syarat maka ia membuktikan pemimpin kita adalah lemah walaupun orang melayu kuat menyokongnya.

Apabila melihat peribahasa melayu lama barulah saya tersedar bahawa perangai buruk sudah lama wujud didalam diri orang melayu sejak zaman berzaman hingga terlahirnya kata kata kiasan yang berupakan sindiran.

Biasanya apabila orang menyindir itu bermakna mereka sudah tidak mampu lagi untuk berbuat apa apa melainkan melepaskan geram dengan menyindir.

Contohnya...

Haruan makan anak

Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum

Harapkan pegar, pegar makan padi

Melepaskan batok di tangga

Menang sorak kampung tergadai

Marahkan nyamuk kelambu dibakar

Kera dihutan disusukan, anak dirumah mati tak makan

Pukimak, haramjadah, babi pula tidak digunakan walaupun orang tua tua dulu begitu marah kepada pemimpin mereka.

Kemarahan mereka masih lagi terkawal....

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat