Skip to main content

TNB Untung, Rakyat Terbeban

Ahli Parlimen DAP Kampar, Dr Ko Chung Sen mempertikaikan tindakan kerajaan yang menaikkan tarif elektrik secara keterlaluan.

Beliau berkata, tindakan itu yang kononnya bertujuan merasionalkan subsidi dan mengukuhkan kedudukan fiskal tidak munasabah kerana pada masa sama laporan TA Securities menunjukkan TNB bakal memperoleh keuntungan berlipat ganda.

Menurutnya, laporan bertarikh 3 Disember 2013 itu menyatakan TNB boleh meraih keuntungan tahun depan sebanyak RM5.016 bilion, meningkat daripada RM4.614 bilion tahun ini.

“Keuntungan ini berjumlah RM402 juta termasuk pampasan kos bahan api sebanyak RM1.12 bilion.

“Jika kenaikkan tarif elektrik sebanyak 14.89 peratus ini bertujuan mengurangkan beban subsidi, ia harus dinyatakan dalam defisit bajet bukannya pendapatan tahunan TNB.

“Mengapa keuntungan TNB harus mendapat faedah daripada kedua-dua pampasan kos bahan api daripada kerajaan dan kenaikan tarif yang dibayar pengguna?,” soalnya pada sidang media di Lobi Parlimen.

Jelasnya, harga sasaran TNB juga dinaik secara mendadak iaitu 34 peratus bersamaan RM13.23 berbanding harga sebelum didagangkan RM9.89.

Beliau menambah, dalam bajet 2014, kerajaan juga meningkatkan peruntukkan LPG, diesel dan petrol kepada RM22.34 bilion berbanding sebelum ini RM20.015 bilion.

“Jadi mereka yang mendapat faedah sebenar menerusi ‘rasionalisasi subsidi’ ini adalah Syarikat Pengeluar Tenaga Bebas (IPP) dan TNB manakala rakyat miskin bertambah derita.

“Jika IPP dan TNB jika asalnya ditubuhkan untuk berkhidmat kepada rakyat, mereka harus berkongsi beban dengan mengurangkan lagi tarif daripada meningkatkan keuntungan dan menganugerahkan bonus besar kepada pengarah masing-masing.-Roketkini.com

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat