Monday, 16 December 2013

Blogger UMNO pun menyampah dengan perangkap politik Zahid Komedi

Cuba baca artikel blog dinturtle yang agak sedikit sinis berkenaan tuduhan kepada Mat Sabu timbalan presiden Pas yang mengikut ajaran Syiah. Bukan sahaja rakyat malahan penyokong tegar umno pun keliru dan menyampah dengan permainan pemimpin umno yang seolah olah mahu memerangkap musuh musuh politik mereka.

Saya nak sentuh sikit bab Syiah dan Mat Sabu yang sedang heboh diperkatakan sekarang. Sebelum ini saya tak berapa nak layan isu ini sebab tak berapa mahir bab2 mazhab. Jadi komen saya lebih kepada pemerhatian tentang apa yang berlaku ketika ini.

Mula2 kenyataan dari Jakim - Semua ajaran Syiah di Malaysia menyeleweng daripada Syarak ( TMI )Ketua Pengarahnya Datuk Othman Mustapha berkata sehubungan itu beliau menafikan sekeras-kerasnya sekiranya ada dakwaan mengatakan terdapat fahaman Syiah yang mempunyai persamaan dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah di negara ini.

Beliau berkata berdasarkan kajian Jakim, dakyah Syiah sebagai sebuah Mazhab berasaskan aliran Syiah Imamiyyah Ithna ‘Ashariyyah atau Imam Dua Belas mula aktif di Malaysia selepas kejayaan Revolusi Iran pada 1979.

"Jadi ajaran Syiah yang diamalkan oleh pengikut di Malaysia sehingga kini adalah aliran Imam Dua Belas ini yang bercanggah dengan ajaran Islam,"

Othman berkata antara penyelewengan aliran Syiah Imam Dua Belas itu adalah:

  • Meyakini imam adalah maksum iaitu terpelihara daripada sebarang dosa.
  • Mengkafirkan para sahabat Rasulullah S.A.W.
  • Tidak ada Solat Jumaat.
  • Mengharuskan jamak solat fardu dalam semua keadaan tanpa sebarang sebab.
  • Menghalalkan nikah Muta'ah. * Menolak Ijmak Ulama.
  • Penyanjungan yang keterlaluan kepada Saidina Ali sehingga disama tarafkan dengan Rasulullah S.A.W.
  • Menambah nama Saidina Ali dalam kalimah syahadah selepas nama Nabi Muhammad S.A.W.

"Pada 24 Julai lepas, KDN (Kementerian Dalam Negeri) telah pun mengisytihar Pertubuhan Syiah Malaysia sebagai sebuah pertubuhan haram yang menyalahi undang-undang.

"Bukan sebagai ajaran sesat sahaja daripada aspek agama iaitu sekiranya melanggar fatwa akan dikenakan tindakan mengikut Akta/Enakmen Jenayah Syariah Negeri, malah aspek keselamatan negara pun turut diambil kira pihak oleh KDN yang mana pertubuhan Syiah ini tidak boleh bergerak aktif dalam negara ini kerana salah daripada sudut undang-undang,"

Buka blog http://dinturtle.blogspot.com/2013/12/isu-syiah-matsabu-kdn-kenapa-pelik-jer.html

Untuk kupasan yang lebih menarik lagi berkenaan silap strategi zahid dalam meraih populariti 
sila layari blog ini juga

http://shahbudindotcom.blogspot.com/2013/12/peringatan-kepada-zahid-hamidi-kdn.html