Skip to main content

DATUK SERI ANWAR: “HARAPAN TERAKHIR” UNTUK SIAPA?

DATUK SERI ANWAR: “HARAPAN TERAKHIR” UNTUK SIAPA?

Oleh : Dr. Kamarul Yusoff

Menonton program syarahan Datuk Seri Anwar Ibrahim bertajuk "The Construct Of A Nation: As I See It" di HELP University hari ini, jelas terpancar keyakinan (confidence, kalaupun tidak overconfidence) dan kegembiraan (excitement, kalaupun tidak overexcitement) pada wajah beliau menjelang berlangsungnya Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan esok, Jumaat, 21 Februari 2020.

Keyakinan dan kegembiraan ini juga tergambar di dalam kenyataan Datuk Seri Anwar kepada media selepas berlangsungnya program syarahan ini di mana beliau menyebut isu peralihan kuasa akan dapat diselesaikan dalam masa setengah jam sahaja dalam mesyuarat esok dan beliau menyerahkan kepada mesyuarat sama ada Tun Dr Mahathir Mohamad akan dimasukkan ke dalam kabinet beliau.

Turut menyumbang kepada keyakinan dan kegembiraan ini adalah lambungan teramat tinggi yang diberikan oleh pengerusi majlis, Tan Sri Dr Lim Ewe Jin, yang memperkenalkan Datuk Seri Anwar kepada para hadirin sebagai:

(1) “Menteri Kewangan Malaysia paling terkenal” (The Malaysia’s most famous Finance Minister).
(2) “Menteri Kewangan Terbaik Asia” (The Asia’s Best Finance Minister).
(3) “Satu daripada Empat Menteri Kewangan Terbaik Dunia” (One of the four best Finance Ministers in the world).
(4) “Harapan Terakhir Malaysia” (Malaysia’s Last Hope and The Last Samurai).

Tan Sri Dr Lim Ewe Jin juga mengingatkan kepada para hadirin mengenai betapa zaman Datuk Seri Anwar menjawat jawatan sebagai Menteri Kewangan adalah sesatunya masa di mana pendapatan Malaysia berada dalam keadaan lebihan dan tidak berhutang” (“When Datuk Seri Anwar was Finance Minister in those days it was the only time when Malaysian income was in healthy surplus and hardly any debt”).

Datuk Seri Anwar tidak berucap panjang kerana, kata beliau, beliau mempunyai urusan-urusan mendesak yang perlu dibincang dan diselesaikan dengan kawan-kawan mengenai mesyuarat esok (“I told Tan Sri Dr Lim Ewe Jin, had I known there’s a 20th prior to our decision on the 21st meeting I would have postponed this because I have certain pressing matters that I need to discuss and resolve with my colleagues”).

Begitupun, berucap di sebuah universiti yang diasas dan dimiliki oleh bukan Melayu dan di hadapan hadirin yang rata-ratanya adalah bukan Melayu, Datuk Seri Anwar sekali lagi mengulangi komitmen beliau untuk menghapuskan dasar ekonomi berasaskan kaum yang, mengikut beliau, tidak lagi dapat dipertahankan (“now we are in 2020, the notion of economic policy based on race is getting terribly untenable”).

Majlis dan komitmen begini sekali gus menimbulkan tanda tanya: Datuk Seri Anwar ini sebenarnya adalah “Harapan Terakhir” untuk siapa, untuk kaum Tan Sri Dr Lim Ewe Jin kah?

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat