Skip to main content

Hebat betul seni politik Tun M

PPSMI Dan Seni Politik Tun M

Dahulu, Tun M mahu laksanakan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sebagai sebahagian daripada polisi pendidikan negara.

Pelaksanakan PPSMI telah diputuskan dalam satu mesyuarat Kabinet pada 19 Julai 2002 yang dipengerusikan Tun M sebagai Perdana Menteri Ke-4.

Malangnya PPSMI mendapat bantahan pelbagai pihak khususnya pemimpin parti 'pembangkang' ketika itu antaranya Mohd Sabu, Mahfuz Omar, Tian Chua, Shamsul Iskandar Md Akin, Mohd Nizar Jamaluddin serta Anwar Ibrahim.

Bagi menunjukkan bantahan, mereka telah menyertai beberapa siri demonstrasi jalanan sekitar Kuala Lumpur pada 2009. Seingat saya waktu itu Datuk A. Samad Said pun join sama berdemo sampai kena gas pemedih mata.

Berbalik kepada keputusan untuk mengembalikan semula dasar PPSMI ini, kita nampak ada "move" menarik daripada Tun M. Selain untuk kepentingan pendidikan negara, ia juga ada "political mileage".

Pada hemat saya, dengan tindakan Tun ini, menunjukkan beberapa perkara seperti berikut:-

1) Kita boleh lihat betapa komitednya Tun dan beliau sememangnya seorang pemimpin yang mempunyai prinsip dan pendirian. He's a "fighter".

2)  Kali ini, PPSMI akan mudah dilaksana kerana kepentingan Bahasa Inggeris itu sendiri demi masa depan pelajar khususnya yang berbangsa Melayu.

3) Bantahan terhadap pelaksanaannya di tahap minima kerana rata-rata yang membantah dahulu, kini telah menjadi sebahagian daripada kerajaan.

4) Boleh "identify" pendirian pemimpin kerajaan yang dahulu membantah pelaksanaan PPSMI seperti Mahfuz Omar, Mohd Sabu, Kamaruddin Jaafar, Tian Chua dan Shamsul Iskandar. Jadi mudah untuk buat "headcount" siapa sokong Tun, siapa yang tidak. 

5) "Menjerat" DSAI yang dulunya agak lantang menolak PPSMI. Apa pula pendirian DSAI kali ini kerana beliau kini adalah Ahli Parlimen kerajaan malah isterinya sendiri Timbalan Perdana Menteri.

6) BN juga dijangka tidak membantah kerana mereka adalah pelopor polisi ini. Agak sukar untuk BN memanipulasi PPSMI untuk dijadikan isu 'mengkritik' pentadbiran Kerajaan Pakatan  Harapan.

Hebat betul seni politik Tun M.

Comments

 1. Nama: __ Hendi Zikri Didi
  Bandar: _______________ Melaka
  pekerjaan: _ Pemilik perniagaan
  Sebarang notis: ____ hendidi01@gmail.com

  Halo semua, sila berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu dengan banyak peminjam palsu di internet, saya telah menipu saya hampir menyerah, sehingga saya bertemu seorang rakan yang baru saja memohon pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa tekanan, jadi dia memperkenalkan saya kepada legitamate AASIMAHA ADILA AHMED LOIR FIRM, saya memohon Rm1.3 juta. Saya mempunyai pinjaman saya kurang dari 2 jam hanya 1% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana saya diselamatkan daripada mendapatkan hutang miskin. jadi saya nasihat semua orang di sini memerlukan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya memberi jaminan bahawa anda akan mendapat pinjaman anda.

  Pusat Aplikasi / Hubungi
  E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  WhatsApp ____________________ + 447723553516

  ReplyDelete
 2. Anda sedang mencari syarikat pinjaman kewangan sebenar untuk mendapatkan pinjaman sebanyak 10,000 euro kepada 10,000,000 euro (untuk pinjaman komersial atau perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman peribadi, pinjaman gadai janji, pinjaman kereta, pinjaman penyatuan hutang, pinjaman modal teroka, pinjaman kesihatan dan sebagainya. ))
  Atau adakah dia menafikan pinjaman dari bank atau institusi kewangan untuk sebarang sebab?
  Memohon sekarang dan dapatkan pinjaman kewangan sebenar. Diproses dan diluluskan dalam 3 hari.
  TANDATANGAN KEWANGAN PACIFIC Kami adalah pemberi pinjaman pinjaman antarabangsa yang menyediakan pinjaman kewangan sebenar kepada individu dan syarikat pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2% dengan kad identiti yang sah atau pasport antarabangsa negara anda untuk pengesahan.
  Pembayaran balik pinjaman bermula pada 1 (satu) tahun selepas pinjaman diterima dan tempoh bayaran balik adalah 3 hingga 35 tahun.

  Untuk makluman segera dan memproses permohonan anda untuk sempadan dalam masa 2 hari perniagaan
  Hubungi kami terus melalui mel ini: pacificfinancialloanfirm@gmail.com

  Hubungi kami dengan maklumat berikut:

  Nama penuh: ____________________________
  Jumlah wang yang diperlukan sebagai pinjaman: ________________
  Terma kredit: _________________________
  Tujuan pinjaman: ______________________
  Hari Lahir: ___________________________
  Jantina: _______________________________
  Status Perkahwinan: __________________________
  Alamat: _______________________
  City / ZIP Code: __________________________
  Negara: _______________________________
  Pendudukan: ____________________________
  Telefon bimbit: __________________________

  Hantar permintaan anda untuk tindak balas segera ke: pacificfinancialloanfirm@gmail.com

  terima kasih

  Ketua Pegawai Eksekutif Puan Victoria Johnson

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat