Thursday, 11 March 2021

BAGAIMANA MATAWANG MENIPU MANUSIA

Ramai yg masih x fhm bagaimana Roth control nilai mata wang sesebuah negara... ok mungkin pencerahan ini mudah utk dihadam...  Pencerahan ini agak panjang utk kefahaman yg komprehensif..

Satu hari, pengetua sekolah cadangkan dlm mesyuarat guru2 yg mereka perlu cari duit utk menambah dana sekolah.

Ada sorang guru beri cadangan yg mereka boleh buat Hari Kantin.

Pengetua bertanya, ” Mcm mana mekanisma kita nk buat untung? apakah hanya semata2 kita kerahkan semua guru2 berniaga dan kita ambil sewa tempat?”

”Tidak tuan pengetua. Pada hari kantin ni, kita jual kupon, yg mana, sesiapa yg ada kupon ini shj yg bole membeli pada hari kantin. Jadi, masa hari kantin, kupon2  ini akan digunakan, duit kertas kita tidak akan gunakan.
Peniaga2 yg ada kupon ini, akan menebus kupon2 ini dgn duit kertas.” Jawab Cikgu Ali. 

”Tapi, camne kita boleh dpt untung dari kupon2 ini?”
”Saya harap cikgu boleh serahkan urusan ini pada saya, saya akan uruskan.”

Jadi, bermula hari itu, bermulalah promosi Hari Kantin sekolah.. setiap murid diwajibkan beli satu set kupon berharga RM10.

==================================================

HARI KANTIN SEKOLAH

Pada hari kantin, berlaku seperti yg dirancangkan.
Hanya org yg mempunyai kupon boleh membeli, masing2 beli apa yg boleh dibeli.

Selepas habis waktu Hari Kantin,  setiap peniaga mendatangi kaunter pihak sekolah bagi menebus kupon yg ada kpd duit kertas.

Setiap satu set kupon diberi RM 10 seperti yg dijanjikan.

Selepas dari hari kantin, ada persoalan2 dari murid2 & ibu bapa mereka, apa yg perlu dibuat dgn kupon2 yg ada ni?? 

kupon2 yg mereka masih ada tak boleh dibuat beli di kedai2, dan mereka nk tukarkannya dgn duit semula dgn pihak sekolah.

Cikgu Ali  sbg pengarah projek tersebut, memberikan pengumuman kpd murid2 pada hari perhimpunan : 

” Sebenarnya murid2 yg dikasihi sekalian, kupon2 tersebut kamu perlu gunakan sepenuhnya pada hari kantin yg lepas. Kami pihak sekolah sudah membuat keputusan kupon2 tersebut kami tak akan kembalikan semula selepas tamat hari kantin. Jika kalian mahu menukarkannya juga, ianya bersyarat, setiap satu set kupon yg kamu ada pihak sekolah akan membayar RM5”

Maka, pulanglah murid2  ke rumah dan bgtau pada ibu bapa mereka, kecewa dan putus harapanlah mereka terhadap perkara ni, kerana, mereka ditipu dan merasa dizalimi.

Walau begitu mereka tetap menukarkan kupon mereka kpd duit kertas dlm keadaan tertipu dan dianiaya.

======================================================================================================

SISTEM DUIT KERTAS

Ok skrg tentang wang kertas.. Pada tahun 1944, satu sidang mesyuarat dari hampir 44 buah negara termasuk darinya ada negara dari negara yg majoriti umat islam. Mereka setuju utk menjadikan US dolar sbg duit antarabangsa, dan Dolar akan disandarkan kpd  satu nilai tetap emas.

Sesiapa yg ada Dolar boleh menukarkannya kepada emas, 35 US dolar boleh tukar dgn 31.1 gram emas.

Maka berlakulah perdagangan dunia seperti yg dimesyuaratkan.
TETAPI, pada 1970, Amerika mengumumkan bahawa US dolar tidak lagi disandarkan kepada emas, dalam masa yg sama, mereka menukarkan kadar tukaran emas , dari 35 US dolar utk 31.1 gram emas kpd  70 US dolar utk 31.1 gram emas.

Nilai ini ditingkatkan setahun demi setahun. Sehinggalah ianya hampir sampai ke kemuncak, 1400 US dolar untuk 31.1 gram emas.

Sesiapa yg menyimpan 35 US dolar pada 1970, hari ini tidak cukup membeli satu gram emas pun.

========================================================================================================

SISTEM RIBA YANG MENJADI ASAS RAKYAT

Apabila kita membandingkan sistem kupon hari kantin dan sistem duit kertas, ianya sama.

Dapatkah kalian melihat penipuan pihak Sekolah dan Amerika?

Manusia pada awalnya, diberikan satu situasi yg mendamaikan, merancakkan perdagangan, memudahkan org ramai agar tak takut membawa wang (sama ada emas atau duit kertas) .

Kemudian, satu masa mereka baru disedarkan, bhw mereka hidup di atas ilusi dan mainan kata2 pihak yg memerintah ( sama ada pihak sekolah atau negara).

Jika kita melihat balik hadis2 nabi berkaitan emas dan perak, ianya tak bole dilengah2kan pemberiannya.

Apabila berlaku transaksi melibatkan emas, perak, maka perlu dibayar cash.

Melihat kpd duit kertas yg awalnya dikatakan memudahkan org utk buat urusan jual beli, kemudian duit tersebut bole dibawa ke bank utk ditukar kpd emas, maksudnya di sini, emas dilengahkan pemberiannya.
Sedangkan, barang yg dibeli sudah ada ditangan, tetapi emasnya diberikan kemudian.

Sistem kupon atau duit kertas secara realiti pada awalnya, emas/duit seseorang itu bukan ada di situ, tetapi ada di suatu tempat lain. Kupon atau kertas itu sbg bukti, kita punya sesuatu nilai emas/duit yg boleh ditebus.

Maka, apabila kita faham realiti ini, maka kita akan sedar, masyarakat terkecil iaitu dari sekolah lagi sudah diasuh utk hidup dlm riba, sebelum mereka keluar ke alam realiti.

Bagaimanakah mahu dijana akhlak, aqidah, sahsiah, ilmu generasi ini jika dari awal lagi sudah dibelai dan diasuh dgn menjadi musuh Allah, mengisyhtiharkan perang kpd Allah dari kecil lagi.

Apabila masyarakat dah terbiasa dgn riba, dari semua aspek muamalat, maka tiada apa lagi yg tinggal melainkan kehancuran yg nyata akan menunggu masyarakat yg terus menerus gunakan sistem riba.

Siapa ya untung?? Ya, Rothschild anak haramm...

Apabila syarat berurusan utk beli emas adalah dgn bayar dulu, (bank in, cek ), kemudian , emas atau peraknya akan diberi kemudian, menimbulkan satu lagi tanda tanya, bagaimana dgn sistem beli emas dan perak pada hari ini yg guna medium bayar dulu, terima barang lambat sedikit?

Apa yg perlu kita peka, riba bukanlah jual beli, tetapi exploitasi yg membuka ruang kpd penipuan, kezaliman, penganiayaan, penindasan dan pelbagai lagi perkara negatif yg sedikit demi sedikit ianya merosakkan jiwa masyarakat, dan seterusnya membawa kita kpd kehancuran...

===================================================

Sejak dulu lagi, Emas adalah dianggap matawang seluruh dunia kerana jumlahnya adalah sedikit & nilainya adalah terjaga sepanjang zaman & sistem ini telah diubah kpd  fiat(wang kertas) yg menyebabkan inflasi. 

Kita sudah terbiasa dgn sistem ini sekian lama. Lihat sahaja nilai dollar pada thn 1971 bersandarkan emas ialah sekitar 30 dollar bagi 1 ounces emas. pada 3 Disember 2009 mencecah sekitar 1200 dollar bagi 1 ounces. Betapa liciknya Roth mencetak sewenang2nya duit dollar bagi meruntuhkan ekonomi dunia. 

Yg jadi mangsa adalah kita yg gunakan duit dollar sbg matawang utk eksport & import. 


p/s: Jika mana2  kerajaan islam yg buat sama mcm kerajaan Uthmaniah, jalinkan hubungan ekonomi dgn Roth ,sistem riba berleluasa dan menjadikan Roth sbg penasihat ekonomi maka tunggulah saat kehancurannya. 

“Hai orang2 yg beriman! Bertakwalah kpd Allah dan tinggalkanlah sisa2  riba (yg belum dipungut) jika kamu orang yg beriman. Maka jika kamu tidak mengerjakan (meninggalkan sisa2 riba), maka ketahuilah bahawa Allah dan Rasul-Nya memerangimu…” (Al-Baqarah, 2: 278-279).

No comments:

Post a comment

Note: only a member of this blog may post a comment.