Skip to main content

Brunei negara terawal laksana undang-undang sihir

Brunei Darussalam antara negara terawal yang memulakan langkah untuk mewujudkan undang-undang jenayah berkaitan sihir.

Pensyarah Kanan Pusat Sains Kemanusiaan Universiti Malaysia Pahang (UMP), Dr Mahyuddin Ismail berkata, terdapat beberapa seksyen yang diperuntukkan untuk kesalahan berkaitan sihir iaitu di bawah Seksyen 152, 153 dan 154 serta Seksyen 208.

Beliau berkata, bagi Seksyen 152, 153 dan 154 ia berkaitan kesalahan termasuk membunuh dan cedera akibat perbuatan sihir.

“Hukuman dikenakan bagi kesalahan itu ibarat jenayah qisas.

“Sementara bagi Seksyen 208 ia melibatkan kesalahan mengamalkan ilmu sihir serta mengiklan perkhidmatan sihir dalam apa-apa bentuk,” katanya ketika dihubungi pada Selasa.

ARTIKEL BERKAITAN: Wujudkan undang-undang jenayah ilmu hitam

Tambah beliau, walaupun hukuman-hukuman itu sudah dimasukkan ke dalam Perintah Kanun Hukuman Jenayah Syariah di Brunei, ia masih belum dilaksanakan sepenuhnya.

“Kerajaan Brunei masih dalam proses atau kajian untuk membentuk SOP (prosedur operasi standard) cara pembuktian bagi jenayah sihir tersebut.

“Sebab itu mereka lakukan secara berfasa, malah saya bersama pasukan saya iaitu Jawatankuasa Kajian Lanjut Undang-undang Sihir pernah dijemput oleh kerajaan Brunei pada 2016 untuk membantu mereka dari segi memberi latihan kepada hakim-hakim di sana bagaimana untuk mengenal pasti amalan sihir dari sudut pembuktian, keterangan dalam mahkamah termasuk saksi,” katanya.

Sementara itu, Mahyuddin berkata, memandangkan kajian serta draf undang-undang berkaitan jenayah sihir sudah ada, beliau menyarankan pihak berwajib khususnya Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri untuk mengambil serius isu jenayah sihir termasuk cadangan berkaitan mewujudkan undang-undang jenayah ilmu hitam itu.

“Pihak berkuasa perlu memperhalusi perkara tersebut walaupun ramai yang melihat pembuktian jenayah sihir sebagai kekangan utama untuk menggubal undang-undang ini,” katanya.

Negara itu mengumumkan pelaksanaan Perintah Kanun Hukuman Jenayah Syariah di negara itu dan antara hukuman yang dimasukkan adalah berkaitan kesalahan menggunakan ilmu sihir pada tahun 2013.

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat