Thursday, 4 March 2021

Orang politik jadilah orang baik

Saya pernah mendengar guru saya mengatakan bahawa untuk menyelamatkan dunia dari orang jahat kita memerlukan satu pemimpin yang betul betul baik.

Hanya orang baik boleh mengalahkan orang jahat. Kalau sekejap baik dan sekejap jahat maka dunia akan berterusan di kuasai oleh orang jahat.

Satu satunya pemimpin yang benar benar baik yang bakal keluar nanti ialah Al Mahdi.

Maka tunggu masa dan ketikanya sahaja dan disamping itu kita jadilah orang yang baik agar mudah diterima didalam kelompok orang orang baik.

Tapi sekiranya kita sendiripun bersulam sulam sekejap macam orang baik dan sekejap macam orang jahat maka laluan yang kita tempuhi ialah kita bakal menjadi ejen dajjal yang memerangi Al Mahdi.

Tugas setiap muslim ialah menyampaikan dan berakhlak baik agar orang yakin dengan apa yang kita sampaikan.

Samada orang ikut atau tidak ia bukannya kerja kita.

Kerja menyampaikan itu sudah tertulis satu pahala maka jangan dirosakkan pahala itu dengan menambah satu dosa pula apabila membalas penolakan orang dengan cercaan.

Firaun yang begitu zalim dan kufur itupun Allah swt minta Nabi Musa sampaikan dengan secara baik. Inikan pula kita sesama Muslim sepatutnya sampaikan lah dengan baik dan berhemah.

Kitapun bukanlah lebih mulia dari Nabi Musa manakala mereka pula bukanlah sehina Firaun maka bercakaplah dengan sopan santun.

Dan sesungguhnya Kami telah menerangkan berulang-ulang kepada manusia, di dalam Al-Quran ini, dengan berbagai-bagai contoh perbandingan (yang mendatangkan iktibar); dalam pada itu, kebanyakan manusia tidak mahu menerima selain dari kekufuran.

(Al-Israa' 17:89)

No comments:

Post a comment

Note: only a member of this blog may post a comment.