Skip to main content

Orang Politik Perlu Lebih Banyak Beristighfar

Oleh : Fajar Shofari Nugraha


Istigfar adalah satu amalan yang mulia. Ia memiliki kedudukan yang agung dan posisi yang utama dalam agama Allah. Ia adalah fondasi untuk memperoleh kebaikan dan keberkahan, mendapatkan kenikmatan, dan menghilangkan hukuman. Istigfar merupakan salah satu bentuk pengakuan kita sebagai manusia yang penuh salah dan lupa serta membimbing kita agar tidak berlaku sombong dan angkuh di dunia ini.

Istigfar menyucikan dosa dan menghapus catatan kesalahan, mengangkat derajat, dan meninggikan kedudukan di sisi Allah SWT. Nabi SAW bersabda,“Sungguh beruntung seseorang yang mendapati pada catatan amalnya istigfar yang banyak.” (HR Ibnu Majah)

Rasulullah SAW adalah orang yang paling banyak istigfarnya, padahal beliau telah diampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan yang akan datang. Nabi SAW bersabda,“Sesungguhnya hatiku tidak pernah lalai dari dikir kepada Allah. Sesungguhnya aku beristigfar seratus kali dalam sehari.”

Dan dalam hadis lainnya dari Abdullah bin Umar RA, ia berkata,“Kami pernah menghitung bacaan zikir Rasulullah SAW dalam satu majelis. Beliau ucapkan Robbighfirlii wa tub ‘alayya innaka anta tawwaabul ghofuur (Wahai Rabbku, ampunilah aku dan terimalah tobatku, sesungguhnya Engkau Maha Penerima tobat dan ampunan) sebanyak 100 kali.”

Lebih dari itu, ada sebuah riwayat yang membuat kita lebih merasa bangga akan pribadi Rasulullah SAW. Dari Abu Hurairah RA, ia berkata,“Aku tidak pernah melihat seseorang yang mengucapkan Astaghfirullah wa atubu ilaih (Aku memohon ampun kepada Allah dan aku bertobat kepadanya) lebih banyak dari Rasulullah SAW.”

Kehidupan Nabi Muhammad SAW penuh dengan istigfar setiap waktu sampai di akhir hayatnya beliau tutup dengan bertobat dan memohon ampun kepada Allah. Dari Ummul Mukminin Aisyah RA, ia mengisahkan akhir hayat Nabi SAW. “Aku mendengar Nabi SAW yang saat (menjelang wafat) bersandar kepadaku, beliau berkata,'Ya Allah ampunilah aku, kasihanilah aku, dan kumpulkanlah aku bersama orang-orang saleh.”

Sebagaimana kehidupan beliau dipenuhi dengan istigfar dan ketaatan, akhir hayatnya pun ditutup dengan istigfar. Hal ini sekaligus memberikan pelajaran kepada kita tentang kedudukan istigfar yang begitu agung di dalam agama Islam, dan betapa kita sangat memerlukan istigfar.

Sudah sepantasnya dan seharusnya kita memperbanyak istigfar di sepanjang waktu dan dalam setiap aktiviti yang kita jalani. Terlebih lagi pada waktu-waktu yang memang ditekankan untuk beristigfar, seperti: selesai salat fardu, pada sepertiga malam terakhir, serta waktu-waktu lainnya.

Sepuluh hari terakhir Ramadan merupakan salah satu kesempatan terbaik untuk lebih banyak lagi beristigfar. Karena, setiap Muslim dianjurkan untuk melakukan iktikaf di dalam masjid pada 10 hari terakhir bulan Ramadan. Ini adalah momentum untuk memperbanyak istigfar dan mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Kita renungkan begitu banyak salah dan lupa yang kita kerjakan. Begitu banyak kelalaian dalam memanfaatkan waktu yang diberikan Allah SWT kepada kita, padahal Allah SWT telah memberikan segalanya. Banyak orang mengeluhkan kesempitan dalam mengarungi kehidupan ini, kerana sedikitnya taubat dan kurang beristigfar kepada Allah. Kita sangat memerlukan istigfar dan senantiasa memperbanyaknya. Wallahu a’lam bisshowab.

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat