Skip to main content

Tun Menyalahkan Anwar

Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad hari ini menyalahkan Muhyiddin Yassin yang menurutnya sengaja mencari alasan untuk mewujudkan krisis politik agar dilantik sebagai perdana menteri.

Mahathir juga berkata beliau sedih kerana tidak sempat mencukupkan jumlah sokongan untuk dilantik semula sebagai perdana menteri kerana PKR, DAP dan 92 ahli parlimen Amanah menyokong Anwar Ibrahim.

Mahathir berkata demikian dalam mesyuarat tertutup ahli Bersatu di Putrajaya yang disiarkan secara langsung di laman Facebook rasmi Amanah, mungkin secara tidak sengaja.

Mahathir berkata Muhyiddin memperalatkan Anwar untuk mewujudkan krisis politik dalam PH.

Beliau berkata salah seorang setiausaha politiknya telah memberitahunya bahawa Anwar mahu menuntut jawatan timbalan perdana menteri semasa majlis presiden PH yang berlangsung 21 Feb lalu.

Ia membuat Mahathir dan pemimpin parti sangat marah, tetapi senario itu tidak pernah menjadi kenyataan.

"Sebaliknya, (yang tidak berlaku) semua pemimpin (PH) menyokong saya. Beliau (Muhyiddin) memerlukan alasan untuk mewujudkan krisis.

"Bila parti keluar daripada PH itu jadi sebab krisis," kata Mahathir, menjawab soalan yang bertanya tentang Muhyiddin dan Anwar.

Mahathir mengulas lanjut dengan menerangkan bagaimana perancangannya untuk dilantik semula sebagai perdana menteri di tengah-tengah krisis itu telah digagalkan oleh Anwar.

Menurut Mahathir, Anwar telah mendapat sokongan daripada 92 ahli parlimen PH untuk menjadi perdana menteri apabila mereka ditemuramah oleh Yang di-Pertuan Agong pada Rabu lepas.

Pada masa itu, Mahathir mencadangkan untuk menerajui kerajaan perpaduan. PH menolak cadangan itu kerana menganggap kerajaan perpaduan tidak akan komited dengan manifesto pilihan raya mereka dan memberikan terlalu banyak kuasa pada perdana menteri.

"Saya sangat sedih kalah, kerana dia (Anwar) dapat sokongan PH untuk dicalonkan (sebagai perdana menteri). Dia mempunyai 92 (sokongan ahli parlimen). Saya mempunyai 60 atau lebih, kami boleh memperoleh majoriti.

"Dia mahu menjadi calon, walaupun dia sepatutnya tahu dia tidak dapat memperolehnya (sokongan majoriti).

"Dia tuntut nak jadi calon (perdana menteri), orang macam tu percaya benda tak betul sebab dia nak (jadi perdana menteri," kata Mahathir.

Anwar dan PH hanya kembali menyokong Mahathir pada petang Jumaat selepas Muhyiddin berjaya mendapat sokongan sebahagian besar ahli parlimen Bersatu untuk bekerjasama dengan Umno, PAS, Gabungan Parti Sarawak dan beberapa parti kecil.

Walaupun sehingga saat akhir PH masih berusaha mendapatkan sokongan majoriti ahli parlimen, Istana Negara mengumumkan bahawa Muhyiddin telah berjaya memperoleh jumlah berkenaan.

Muhyiddin mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kelapan pagi ini.

Mahathir menyifatkan Muhyiddin sebagai pengkhianat kerana kesediaannya bekerjasama dengan Najib Abdul Razak, yang kini menghadapi perbicaraan.

"Muhyiddin sanggup membantu kerana dia mahu menjadi perdana menteri," kata Mahathir.

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat