Skip to main content

Isu GST dan SST

Isu cukai sst dan gst menjadi semakin berserabut. Perbagai perspektif dilontarkan untuk memberitahu rakyat mana satu cukai yang lebih baik.

Kita perlu bermula dengan asas kenapa cukai diwujudkan.

Cukai diwujudkan kerana mahu mengutip dana untuk mengisi kantong kerajaan bagi membolehkan pengurusan dan pentadbiran kerajaan beroperasi untuk kesejahteraan rakyat.

Malah pembangunan negara juga memerlukan kos dan kos ini perlulah dikutip dari perbagai sumber. Antara sumber pendapatan kerajaan ialah cukai.

Berbalik kepada cukai sst dan gst.

Kedua dua cukai ini dikutip daripada rakyat. Cuma bezanya cukai gst di kutip terus dari poket rakyat pada pengguna yang terakhir manakala sst dikutip daripada peniaga.

Keberkesanan gst ialah rakyat tidak dapat lari daripada membayar cukai kerana peniaga perlu kenakan caj terhadap pelanggan mereka dan peniaga  perlu memberikannya kepada kerajaan.

Ini bermakna secara tidak langsung peniaga itu bertindak menjadi tukang kutip cukai untuk kerajaan.

Berbeza dengan sst di mana peniaga terpaksa mengguna wang mereka sendiri untuk membayar cukai dan peniaga akan memasukkan nilai cukai kedalam harga barang jualan kepada pengguna.

Dari segi kutipan cukai, pendapatan kerajaan daripada GST lebih mendatangkan hasil yang banyak berbanding cukai SST..

Ini kerana melalui sistem SST, cukai berjaya dielakkan oleh peniaga dengan menggunakan skil kelicikan peniaga yang berpengalaman berbanding penguakuasa yang malas dan perasuah.

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat