Friday, 16 April 2021

Puak Kafir Semakin Berani

Lanjutan dari kisah 2 bodyguard yang telah dipukul dengan menggunakan sebatang rotan, ditumbuk dan ditendang sambil diacukan pistol oleh majikannya kerana berpuasa. 

Akibat kejadian itu, kedua-dua mangsa mengalami lebam di bahagian belakang badan dan telah mendapat rawatan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang. 

Laporan polis telah dibuat oleh mangsa dan suspek sudah pun kena cekup. Kes diasat dibawah Sek 323 Kanun Keseksaan dan Sek 506 Kanun Keseksaan. 

Jika dilihat kepada kecederaan dialami dan cara kecederaan dialami, maka kesalahan yang terungkai ialah dibawah Sek 326 Kanun Keseksaan dan bukannya Sek 323 Kanun Keseksaan.

Seksyen 323 Kanun Keseksaan ialah seksaan kerana dengan sengaja menyebabkan cedera yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum setahun atau denda hingga RM2,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. 

Sedangkan Seksyen 326 Kanun Keseksaan ialah dengan sengaja menyebabkan cedera parah dengan jalan menggunakan senjata atau lain-lain benda yang berbahaya yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda atau sebat, jika sabit kesalahan.

Seksyen 506 Kanun Keseksaan pula ialah kesalahan ugutan jenayah yang memperuntukkan hukuman penjara hingga tujuh tahun atau dengan denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan. 

Semoga keadilan ditegakkan kepada kedua bodyguard ini dengan siasatan dibawah kesalahan yang lebih tepat dilakukan.

Pekerja suspek yang ambil kesempatan memukul kedua-dua mangsa dengan rotan menggunakan sebatang rotan sehingga menyebabkan pengadu mendapat kecederaan lebam dan mengalami darah beku wajar juga dicekup.