Skip to main content

Matawang kita semakin menjunam??

Tahukah anda: 5,500 tan Emas didagangkan sehari!

Setiap hari, sejumlah 5,500 tan metrik ( $212B ) emas diniagakan di London , menjadikannya pasaran terbesar borong emas "over the counter" (OTC) utk emas di dunia.

Dari satu sudut, lebih banyak emas didagangkan di London setiap hari berbanding jumlah emas fizikal yg disimpan di Fort Knox ( 4176 tan metrik). 

Fort Knox adalah salah satu lokasi simpanan emas fizikal dunia selain dari New York Federal Reserve. Pada satu-satu masa jumlah emas yg didagangkan menhampiri jumlah rizab emas AS ( 8,133.5 tan ) boleh bertukar tangan.

Bagaimana ini boleh berlaku?

PERNAH TAK DENGAR PERKATAAN LONDON GOLD MARKET?

LONDON GOLD MARKET adalah pasaran terbesar borong emas "over the counter" (OTC) utk emas di dunia.

Pasaran London berfungsi sebagai penentu utk harga spot emas di seluruh dunia disamping lokasi kepada "London Bullion Market Association" (LBMA) dan juga harga lelongan emas harian. 

JUMLAH DAGANGAN EMAS
===================
Jumlah dagangan emas harian London = 5,500 tan

Jumlah hasil perlombongan emas harian dunia = 9 tan
===================

Pelik tak nilai diatas? Kalau masih tak faham, cuba baca berulang kali. 

Jumlah dagangan emas harian di London adalah 600 kali lebih banyak berbanding dgn jumlah hasil lombongan emas dunia dalam sehari!

Soalan :
Bagaimana sejumlah 5,500 tan sehari atau 2,007,500 tan emas setahun didagangkan di London sedangkan emas fizikal yg dilombong seluruh dunia hanyalah sekitar 9 tan sehari atau 3,285 tan setahun????

Emas yg didagangkan melebihi emas yg dilombong!

Rasa2 apa jawapannya? 

Bagaimana perkara ini boleh berlaku?

Jawapan:
Sebenarnya dagangan emas di London hanyalah bersandarkan atau berdasarkan kertas yg tak berguna atau nombor-nombor digital di komputer! 

Kita lebih percayakan no digital atau kertas-kertas dan memberi lebih perasaan percaya kepada sesuatu yg bukan diatas tempatnya!

Sistem ini PASTI AKAN RUNTUH secara perlahan atau tiba-tiba..

Rasulullah SAW dah bagi hint lebih 1400 tahun yg lalu.... 

=========================================================================================================================================================

KESIMPULAN

5,500 tan emas DINIAGAKAN sehari di pasaran emas London. Tahu tak London tu dimana? ;)

Hampir kesemuanya dagangan emas di London adalah menggunakan 'paper money', 'Digital numbering' atau mungkin 'passbook' tanpa melihat depan mata emas fizikal wujud atau tidak (Do they care?). Sudah semestinya mereka tak peduli emas fizikal wujud atau tidak. Hehehehe.
-
95% emas yang DIDAGANGKAN di London tidak mempunyai "Legal Title'. 

Pendek kata - pemilik kepada akaun emas tersebut seakan tidak wujud. Senang cerita umpama banyak perkara atau nama yg disembunyikan! 

Manakala hanya 5% sahaja yg benar2 mempunyai pemiliknya (on paper).
-
Tahu tak, terkecuali "ETF gold" (Exchange Traded Fund) - tempat ala-ala orang niaga komoditi, bond sambil pandang monitor tu, emas fizikal yg disimpan di Bank of England, hanya 300 tan emas fizikal yg benar-benar ada disimpan di peti besi/peti kebal di seluruh London.

Dengan 5,500 tan emas yg didagangkan sehari di London, yang mengarutnya hanya 300 tan sahaja emas fizikal untuk menjadi sandaran kepada 5,500 tan emas dagangan sehari!
-
ok. Faham tak point yang dibentangkan diatas? kalau tak faham, cuba baca berulang-ulang kali.
Cuba baca tajuk sekali. ok?

======================================================================================================

EKONOMI DUNIA SEMAKIN TENAT!

"Mereka" mencuba pelbagai cara untuk menipu. Dari awal kepada penipuan currency (masa tu 'mereka' cakap setiap keping duit kertas yg dicetak disandarkan pada emas), kemudiannya tahun 1973  'mereka' cancel sandaran emas dan dari situlah bermulanya era mencetak wang berleluasa.

Apa keperluan atau kepentingan utk faham artikel ini?

SUPAYA ANDA FAHAM SEJARAH!

Penggunaaan dan penciptaan wang kertas atas skrin komputer tanpa sandaran apa-apa akan menjadikan ekonomi runtuh dengan teruk. 

Pada masa tersebut, duit digital mahupon kertas anda yg banyak tu akan menjadi nombor semata-mata tanpa ada nilai. 

Untuk kita elak dari menggunakan sistem sekarang memang mustahil kerana kita adalah sebahagian dari SISTEM yang 'mereka' rancangkan sejak beratus-ratus tahun dahulu. 

Namun, kita mungkin boleh sediakan payung sebelum hujan.
Bayangkan, apa yang berlaku apabila satu hari semua orang berduyun-duyun datang ke kaunter London untuk claim 5,500 tan emas dalam bentuk fizikal sedangkan hanya 300 tan shj yang ada?

Tak faham lagi? Bayangkan apa yang berlaku sekiranya seluruh rakyat Malaysia walk in ke kaunter bank masing-masing pada hari ini (hari yang sama). Apa yang berlaku?

Jika anda faham, anda pasti tahu apa yg akan terjadi.....

Info: https://www.youtube.com/watch?v=23-sxbaSOX8&t=270s

https://www.youtube.com/watch?v=zrlXvccIPgU&t=1041s

https://www.youtube.com/watch?v=SQpnziNP8_4&t=48s

keturunan Firaun memerintah dunia: https://www.youtube.com/watch?v=wCu9hlyfHhI&t=1s

#back_to_Allah

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat