Skip to main content

Vaksin: Apa sebab nak bergaduh?

Isu vaksin telah menjadi satu fenomena didalam negara kita kini. Boleh dikatakan rakyat terpecah kepada 3 golongan dalam isu pengambilan vaksin ini yakni:

1. Golongan pentaksub vaksin
2. Golongan anti vaksin
3. Golongan tunggu dan lihat

Cuma satu nasihat dari kami (yakni golongan tunggu dan lihat) ialah kami menyarankan golongan pentaksub dan anti ini tak perlulah nak bergaduh di dalam media berkenaan pegangan masing masing.

Adalah lebih baik mereka pertahankan pegangan mereka sambil menutup mulut dan tidak saling hina menghina sesama sendiri.

Apa sahaja hujah kedua golongan ini adalah sama sama benar dan tidak perlu sampai bertegang urat.

Bagi kami golongan tunggu dan lihat ini amat bersyukur dan berterima kasih sekiranya benar golongan pentaksub ini sanggup mengambil vaksin tersebut secara sukarela dan hasilnya kita dapat menentukan sejauh mana selamatnya vaksin tersebut kepada manusia.

Sekiranya tiada bahan ujikaji mungkin sukar juga untuk kita ketahui sejauh mana berkesannya vaksin tersebut.

Sewajarnya golongan anti vaksin lebih baik diam dan tunggu sahaja hasilnya nanti. Menjerit jerit dan memaki hamun pentaksub vaksin bukanlah cara untuk mengetahui kesan vaksin tersebut.

Manakala pentaksub vaksin pula janganlah begitu bongkak dengan memperlecehkan golongan anti vaksin seolah olah mereka begitu yakin vaksin tersebut sudah terlalu selamat.

Apa yang dikhuatirkan oleh golongan anti vaksin ini ada juga asasnya.

Dalam keadaan kita tidak tahu kesan sebenar atas pengambilan vaksin ini adalah lebih baik jangan bergaduh sesama sendiri.

Kita hanya perlu berterimakasih kepada golongan pentaksub vaksin yang sudi menjadi tikus makmal dan sekiranya berkesan maka bolehlah beramai ramai kita mengambilnya tanpa perlu kerisauan lagi.

Sementara vaksin ini masih percuma lagi maka kita amat galakkan para pentaksub ini mengambilnya secepat mungkin manakala para anti vaksin pula perlu menutup mulut.

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat