Skip to main content

Penuaan bermula dari kaki ke atas, KEKALKAN KAKI ANDA KUAT !!

▪️Semasa kita sudah tua, kaki kita mesti sentiasa kuat.

▪️Semasa kita bertambah tua, kita tidak perlu takut rambut kita menjadi putih, (atau) kulit kendur (atau) keriput.

▪️Di antara tanda-tanda umur panjang, seperti yang diringkaskan oleh Majalah AS "Pencegahan", otot kaki yang kuat disenaraikan di bahagian atas, sebagai anggota yang paling penting.

▪️Jika anda tidak menggerakkan kaki anda selama dua minggu, kekuatan kaki anda akan menurun 10 tahun.

▪️Sebuah kajian dari University of Copenhagen di Denmark mendapati bahawa tua dan muda, kalau tidak aktif, selama 2 minggu kekuatan otot kaki dapat melemah sepertiga yang bersamaan dengan penuaan 20-30 tahun.

▪️Saat otot kaki kita lemah, akan memerlukan masa yang lama untuk pulih, walaupun kita melakukan pemulihan dan senaman, kemudiannya.

▪️ Oleh itu, senaman berkala seperti berjalan kaki, sangat penting.

▪️Berat / beban seluruh badan kekal dan bersandar pada kaki.

▪️Kaki adalah sejenis tiang, menanggung berat badan manusia.

▪️ Menariknya, 50% tulang seseorang dan 50% otot, berada di kedua kaki.

▪️ Sendi dan tulang badan manusia yang terbesar dan terkuat juga terdapat di kaki.

▪️ "Tulang yang kuat, otot yang kuat, dan sendi yang lentur membentuk" Segitiga Besi "yang membawa beban yang paling penting pada tubuh manusia."

▪️70% aktiviti manusia dan pembakaran tenaga dalam kehidupan seseorang dilakukan oleh kedua kaki.

▪️Hanya ketika kaki sihat maka arus darah mengalir dengan lancar, sehingga orang yang mempunyai otot kaki yang kuat pasti akan mempunyai hati yang kuat.

▪️Selain itu, kalsium Bone Fertilizer yang disebut akan cepat atau lambat hilang dengan berlalunya masa, menjadikan orang tua lebih mudahnpatah tulang.

▪️Tahukah anda bahawa 15% pesakit tua akan mati dalam setahun patah tulang paha.

▪️Menjaga kaki, tidak pernah terlambat, walaupun setelah usia lebih 60 tahun.

▪️ Walaupun kita / kaki kita akan beransur-ansur tua dengan usia, senaman kaki adalah tugas sepanjang hayat.

▪️Hanya dengan menguatkan kaki, seseorang dapat melambatkan proses penuaan lebih lanjut.

▪️Silakan berjalan kaki sekurang-kurangnya 30-40 minit setiap hari untuk memastikan kaki anda cukup bersenam dan memastikan otot kaki anda tetap sihat.

Anda mungkin ingin berkongsi dengan rakan-rakan dan ahli keluarga yang sudah tua.


Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat