Skip to main content

PERANG AKHIR ZAMAN: DARI MUSLIM PRO KE SWARM DRONE

KEPERLUAN TENTERA US KEPADA DATA LOKASI

1. Heboh hari ini berkenaan aplikasi peringatan solat Muslim Pro. Pembangun apps berkenaan didakwa telah menjual data lokasi pengguna kepada tentera US.

2. Perkara ini sebenarnya bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Inilah corak bisnes zaman moden. Kadang-kadang kita pelik, macamana syarikat seperti google, facebook, instagram, whatsapp dan aplikasi-aplikasi percuma ini menjana pendapatan sedangkan pengguna tidak bayar sesen pun.

3. Jawapan mudahnya, jual data pengguna! Dengan kita daftar sebagai pengguna, kita perlu bersetuju dengan segala terma dan syarat aplikasi sebelumnya. Termasuklah mengakses maklumat lokasi, fail, kamera dan perakam audio. 

4. Data-data ini sangat penting untuk tujuan perniagaan (business intelligence). Data-data inilah yang akan diproses dengan kemahiran big data bagi memahami trend manusia seterusnya menjangkakan kehendak pasaran. 

5. Namun, data-data ini lebih penting untuk tujuan ketenteraan. Tentera US sudah terkenal sebagai pembeli tegar data-data peribadi pengguna apps yang pelbagai untuk tujuan ketenteraan mereka. U.S. Special Operations Command (USSOCOM), sebuah pusat operasi bawah tentera US yang berperanan menangani isu pengganas, pemberontak dan pengintipan antara agensi yang menjalankan urusniaga beli data ini.

6. Perkara ini telah membuka industri baru dalam pasaran IT. Banyak syarikat-syarikat yang ditubuhkan bagi mencipta aplikasi, khusus bagi tujuan menjual data pengguna kepada tentera US. Bahkan ramai berkhidmat sebagai kontraktor untuk mencari data-data kepada tentera US.

7. Bagaimana tentera US menggunakan data ini? Banyak kegunaannya. Selain membaca demografi, kehidupan sosial dan rutin seharian manusia, perkara paling dibimbangi adalah kemajuan ketenteraan US (dan Israel) hari ini; dron.

8. Pada kita Obama sebagai presiden, walaupun ramai melihat beliau baik kerana tidak menghantar tentera berperang seperti Bush, tetapi zaman beliaulah US paling banyak menggunakan dron. 2 penggal menjadi presiden, beliau telah melancarkan 563 serangan udara di Pakistan, Somalia dan Yaman hampir kesemuanya menggunakan dron, berbanding 57 sahaja zaman Bush.

9. Ketika Trump mengganti Obama, operasi ketenteraan US lumpuh kerana Trump lebih fokus kepada ekonomi. Beliau tidak sanggup berbelanja besar untuk tentera. Bahkan terbuka menyatakan "we are not policeman of the world". Namun begitu, masih ramai birokrat di White House, Pentagon, CIA dan US Military yang tidak sehaluan dengan Trump (deep state).

10. Joe Biden adalah Naib Presiden US zaman Obama. Beliau juga Pengerusi Hal Ehwal Luar Negara JK Senat zaman Bush yang menyokong serangan Iraq dan Afghanistan. Beliau masih berpengaruh di kalangan deep state. Maka berita sebegini bukanlah sesuatu yang pelik.

11. Dron merupakan pesawat tanpa pemandu yang dikawal secara jarak jauh. Dengan perkembangan teknologi ketenteraan hari ini, Dron mampu terbang sendiri tanpa perlu dikawal lagi. Cuma setkan lokasi serangan, ia akan bergerak sendiri ke arahnya seperti autonomous car.

12. US di bawah program dron mereka sedang giat membangunkan teknologi dron kawanan (swarm drone). Drone sebesar seekor lebah dan menyerang secara dalam kawanan seperti lebah mampu membawa bahan letupan yang membunuh. Bahkan majalah Forbes mengandaikan, ia mungkin bakal menjadi salah satu senjata pemusnah besar (weapon of mass destruction) seperti nuklear, bom fosforus dan sebagainya.

13. Dalam teknologi dron, lokasi sasaran merupakan perkara terpenting yamg perlu dimiliki. Oleh sebab itulah mereka sanggup berbelanja besar hanya bagi mengumpul data lokasi.

14. Adakah kita merasa takut sekarang? Inilah hakikat yang perlu kita terima. Bahkan banyak lagi perkara berkait teknologi yang mengancam privasi dan keselamatan kita sebagai pengguna.

15. Namun posting ini bukanlah untuk menakutkan. Cuma perlu lebih berhati-hati dalam menggunakan kemajuan yang ada. Jangan benarkan peranti kita diakses sewenang-wenangnya. Jangan terlalu percaya dengan undang-undang melindungi data peribadi kerana bila keadaan huru-hara, undang-undang sudah tidak dipedulikan.

16. Banyak lagi perkongsian saya mengenai kebejatan teknologi moden dalam buku Di Bawah Naungan al-Kahfi: Persiapan Tentera al-Mahdi. Baca tajuk-tajuk seperti Artificial Intelligence vs Authentic Intelligence, Dari Petrodollar ke Matawang Crypto, Big Data dan IoT  Musuh Kerahsiaan, Teknologi Barat Cuba Lawan Teori Kiamat, Fikrah Perjuangan al-Mahdi & Keselamatan Siber, Bentuk Mukabumi dan Koordinasi Peta serta banyak lagi.

17. Tiada jalan lain untuk mengelakkan maklumat kita dimanipulasi selain daripada kita membina sendiri teknologi umat Islam. Selagi Buy Muslim First (BMF) hanya tertumpu ke arah produk-produk makanan dan keperluan rumah, selagi itu kita terpaksa bergantung dengan teknologi musuh.

Semoga kita sentiasa dilindungi oleh Allah.

(Alang Ibn Shukrimun)
2 Rabiul Akhir 1442
17 November 2020

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat