Tuesday, 3 August 2021

Muhyidin semakin Kebal

Agak sukar untuk menjatuhkan Muhyidin sebagai perdana menteri kerana beliau bijak dalam menggunakan perlembagaan.

Muhyidin dapat menghidu sesuatu buruk akan menimpa kerajaannya sekiranya beliau tidak menamatkan secepat mungkin perintah darurat sebelum 1 ogos.

Penamatan perintah darurat sebelum tarikh matang membuatkan muhyidin dapat kekal sebagai perdana menteri dan Yang diPertuan Agong tidak mempunyai kuasa untuk melantik PM interim yang diidam idamkan oleh beberapa calon.

Malah muhyidin juga telah menangguhkan sidang parlimen dimana pihak pembangkang mahu menjatuhkan beliau dengan membuat undi tidak percaya.

Kini muhyidin menjadi lebih kebal dari Yang diPertuan Agung. 

Dan yang lebih menarik lagi kita akan menantikan bagaimana muhyidin akan cuba untuk melewatkan PRU sehingga giliran Sultan Johor pula yang menjadi Yang diPertuan Agung.

Ini kerana sekiranya Sultan Pahang masih menjadi Agung mungkin sukar juga muhyidin mahu mencalonkan namanya sebagai perdana menteri selepas baginda dilihat amat murka dengan muhyidin baru baru ini.

Pihak pembangkang menamakan tektikal muhyidin ini sebagai krisis perlembagaan tetapi sebenarnya ia bukanlah krisis, sebaliknya ia adalah kebijaksanaan dalam teknikal perlembagaan.

Muhyidin benar benar tahu apa yang beliau buat. Muhyidin tidak seperti najib atau Pak Lah. Malah muhyidin juga tidak seperti Mahathir yang suka suka meletak jawatan konon merajuk dan mengharap dipujuk.

Muhyidin ini benar benar fighter malah lebih degil dari Anwar ibrahim. Kedegilan Muhyidin serba sedikit akan menyusahkan pihak lawan untuk menjatuhkannya.

Cuma kelemahan muhyidin hanyalah satu sama sepertimana mahathir, iaitu beliau gagal untuk membentuk sebuah parti yang kuat bagi memenangi pilihanraya.

Tanpa umno dan pas, parti muhyidin begitu rapuh. Baik muhyidin mahupun mahathir, mereka terbukti tidak mampu menguruskan sebuah parti waima sebuah parti kecil sekalipun.

No comments:

Post a Comment