Skip to main content

Boleh jadi kamu benci tapi ia baik untuk kamu

Zaman dahulu ada kerajaan Islam yang dipimpin oleh seorang raja. Raja ini memiliki pembantu yang sangat taat beribadah dan sangat ikhlas serta selalu bersangka baik dengan Allah. Dia tidak pernah mengeluh. Apa sahaja yang terjadi padanya dia akan mengatakan " Apa yang terjadi, Inilah yang terbaik untukku" 

Suatu hari ketika memotong buah, dua jari raja telah terpotong. Tanpa disedari penasihat raja telah berkata " Apa yang berlaku itulah yang terbaik untuk Tuanku".

Raja sangat sentap dan murka lalu memerintahkan pengawal mencampakkan penasihat raja itu ke dalam penjara.. Dia masih lagi berkata " Inilah yang terbaik untukku" Bertambah benganglah raja mendengarnya.

Masa berlalu hari demi hari, bulan demi bulan, suatu hari Raja bersama beberapa pengiring keluar berburu. Di pertengahan jalan mereka ditawan oleh kumpulan penyembah api. Kumpulan tersebut telah memaksa kesemua mereka terjun kedalam gaung api yang mereka telah buat untuk sembahan pada Dewa mereka. Kesemua mereka mati kecuali Raja kerana mereka dapati Raja tersebut cacat tak cukup jari, lalu melepaskan Raja itu pergi. 

Maka menangislah Raja tersebut sambil berjalan pulang ke istana dan mencari penasihatnya yang telah dikurung dalam penjara untuk menceritakan kisah yang terjadi. Dengan gembiranya penasihat raja berkata " Memang benarlah , apa yang terjadi, itulah yang terbaik untuk kita" . Raja pelik dan bertanya "Apa pula kebaikan yang engkau dapat dari masuk penjara ini?" Penasihat raja berkata " Jika patik tidak dikurung pasti patik akan mengikut Tuanku berburu dan pasti patik telah mati di dalam api". Insaflah raja itu.

Begitulah dengan kita..yakinlah apa yang terjadi pada kita itulah yang terbaik Allah dah tetapkan untuk kita walaupun kita tak suka..apa jua yang mendatang hadapinya dengan sabar dan berlapang dada. 

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (QS. Al Baqarah: 216).

Credit -Maziatul

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat