Saturday, 21 August 2021

kenapa serba tak kena dengan umat Islam dalam negara kita ni?

Kadangkala terfikir juga kenapa serba tak menjadi umat Islam dalam negara kita ni... 

Dengan berebut kuasa diwaktu masalah besar serangan kobid yang berleluasa malah kapal kapal perang luar negara yang sudah berkumpul di laut china selatan, tapi umat islam tetap terus bertelagah.

Tidak cukup dengan orang politik, malah orang agama turut serta mencari jalan untuk memulakan sengketa.

Orang ni kata orang tu, orang tu kata orang ni. Masing masing nampak salah yang lain dan solusinya adalah perlu menjatuhkan untuk membangun...

Bila dengar hujah dari pihak ini macam betul juga katanya. Bila dengar hujah dari pihak yang itu, macam betul juga hujahnya.

Masing masing punya hujah yang betul dan masih masing berpendapat hanya dengan kuasa dan jawatan saja mereka mampu berkhidmat dan menyumbang kepada masyarakat.

Masing masing berdegil dan mempunyai agenda yang tidak kita faham. Dan besar kemungkinan mereka sendiri tidak rela untuk bertelagah sesama sendiri cuma saja masing masing sebenarnya terpaksa menghuru hara kan keadaan atas arahan bos besar disebalik tabir yang perlu ditaati.

Begitulah jadinya apabila manusia terbiar dan tidak mendapat taufiq dari Allah. Meracau racau manusia mencari solusi...

Waima syaitan pun sanggup mengajar manusia membaca ayat qursy untuk melepaskan dirinya sendiri. Mungkin ini adalah pengkhianatan syaitan kepada bangsanya sendiri.

Namun begitu syaitan terus menerus menghasut manakala manusia masih tidak mahu membaca ayat qursy. Begitulah keadaannya...

Kita semua pasti mati. Persoalannya cuma kita mahu mati yang bagaimana?

Ada yang berpendapat...

1. biarkan saja mereka bertelagah sebabnya selepas mereka habis bertelagah mereka akan mula menindas rakyat pula... Maka tak guna sokong siapapun... Mereka ni macam orang dulu dulu belajar silat, lepas habis belajar silat abis orang kampung pula yang kena lipat... Maklum la semangat pendekar meluap luap....

2. ada juga yang berpendapat kita kena memilih berpihak kerana kalau duduk atas pagar dua dua pihak akan lipat kita.

3. pendapat ni pula mahu kita berpihak kepada pihak mereka sahaja kerana pihak mereka sahaja yang maksum dan pendapat pihak lain adalah salah sama sekali.

4. pendapat terakhir pula mahu tunggu dan lihat sahaja kerana tak guna memihak kepada mana mana pihak pun sebab pihak pihak yang bertelagah tu mahu mengalihkan perhatian dari isu yang sebenar yakni New World Order sedang mencengkam seluruh dunia. Sebuah negara lebih mudah di jajah apabila negara itu dalam huru hara.

No comments:

Post a Comment