Saturday, 17 July 2021

Aku lah seburuk-buruknya pemimpin, bila aku kenyang sementara rakyat ku lapar

Dari Sayidina Omar Al Khatab.

' Aku lah seburuk-buruknya pemimpin, bila aku kenyang sementara rakyat ku lapar ' .

Sungguh menduka citakan bila Mufti Wilayah berkata ' Meminta-minta sehingga mengaibkan diri haram hukumnya ' . 

Ini semua kerana isu mengibar bendera putih memohon bantuan makanan kerana terputus bekalan.

Mufti Wilayah ni cakap borong, dia tak boleh mengasingkan jenis orang yang meminta-minta dengan jenis orang yang  memohon bantuan kerana sudah kehabisan atau kehilangan sumber.

Sepatutnya Mufti Wilayah perlu mengupas jenis orang yang meminta-minta yang boleh mendatangkan hukum haram bukan terus menghukum untuk mengaitkan hukum haram dalam isu memohon bantuan dengan mengibar bendera.

Bab ini perlu dikupas dalam permasalahan hukum feqah bukan lapisan luar dalam feqah. Seeloknya Mufti Wilayah ni duduk diam-diam, bila bercakap cara bias akan mendatangkan masalah.

Sepatutnya Mufti Wilayah lebih arif bila wabak covid semakin mengancam dan keadaan negara semakin menyesak sudah tentu ada rakyat terhimpit dalam kehidupan, SOP covid yang dah macam katoon.

Ini bukan masalah suka meminta-minta tapi kerana terpaksa meminta bantuan apakah ini termasuk hukumnya haram ?

Bagaimana pula jika ada pemimpin-pemimpin menyekat-menyekat bantuan untuk rakyat yang memerlukan... hukum apa pula nak diberi ?

Jadi Mufti Wilayah perlu buat perbandingan dalam permasalahan pemimpin seperti apa yang dinyatakan oleh Sayidina Omar Al Khatab dan permasalahan rakyat yang meminta kerana kesusahan dihimpit wabak covid dan kerana kesilapan cara kerajaan mengatasi wabak covid.

Sebagai Mufti kedalaman ilmu agamanya tinggi tetapi dek kerana mengeluarkan hukum secara bias yang boleh dipersoalkan, ini mendatangkan persepsi buruk tentang kealiman Mufti tersebut.