Skip to main content

Aku lah seburuk-buruknya pemimpin, bila aku kenyang sementara rakyat ku lapar

Dari Sayidina Omar Al Khatab.

' Aku lah seburuk-buruknya pemimpin, bila aku kenyang sementara rakyat ku lapar ' .

Sungguh menduka citakan bila Mufti Wilayah berkata ' Meminta-minta sehingga mengaibkan diri haram hukumnya ' . 

Ini semua kerana isu mengibar bendera putih memohon bantuan makanan kerana terputus bekalan.

Mufti Wilayah ni cakap borong, dia tak boleh mengasingkan jenis orang yang meminta-minta dengan jenis orang yang  memohon bantuan kerana sudah kehabisan atau kehilangan sumber.

Sepatutnya Mufti Wilayah perlu mengupas jenis orang yang meminta-minta yang boleh mendatangkan hukum haram bukan terus menghukum untuk mengaitkan hukum haram dalam isu memohon bantuan dengan mengibar bendera.

Bab ini perlu dikupas dalam permasalahan hukum feqah bukan lapisan luar dalam feqah. Seeloknya Mufti Wilayah ni duduk diam-diam, bila bercakap cara bias akan mendatangkan masalah.

Sepatutnya Mufti Wilayah lebih arif bila wabak covid semakin mengancam dan keadaan negara semakin menyesak sudah tentu ada rakyat terhimpit dalam kehidupan, SOP covid yang dah macam katoon.

Ini bukan masalah suka meminta-minta tapi kerana terpaksa meminta bantuan apakah ini termasuk hukumnya haram ?

Bagaimana pula jika ada pemimpin-pemimpin menyekat-menyekat bantuan untuk rakyat yang memerlukan... hukum apa pula nak diberi ?

Jadi Mufti Wilayah perlu buat perbandingan dalam permasalahan pemimpin seperti apa yang dinyatakan oleh Sayidina Omar Al Khatab dan permasalahan rakyat yang meminta kerana kesusahan dihimpit wabak covid dan kerana kesilapan cara kerajaan mengatasi wabak covid.

Sebagai Mufti kedalaman ilmu agamanya tinggi tetapi dek kerana mengeluarkan hukum secara bias yang boleh dipersoalkan, ini mendatangkan persepsi buruk tentang kealiman Mufti tersebut.

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat