Skip to main content

Apakah Agenda Sebenar Tun M?

Menurut dakwaan A Kadir Jasin, susulan penyertaan Mustapa Mohamed ke dalam Bersatu semalam, seramai 40 lagi Ahli Parlimen UMNO akan turut berbuat demikian.

Sebagai makluman, pada PRU14 lalu, UMNO menang 54 kerusi Parlimen, tetapi sehingga ini 6 orang sudah keluar parti di mana 4 menjadi Bebas, seorang menyertai Bersatu dan seorang lagi beralih kepada Warisan.

Ini bermakna, UMNO kini ada tinggal lagi 48 Ahli Parlimen bersama dengannya.

Kiranya benar ada 40 Ahli Parlimen UMNO mahu menyertai Bersatu, bukanlah siapa 40 orang itu yang penting untuk diketahui, tetapi yang lebih penting lagi ialah siapakah baki 8 orang yang masih setia tidak mahu meninggalkan UMNO itu?

Tun Mahathir bakal mempunyai
13 Bersatu + 6 UMNO + 40 lagi kerusi UMNO = 59 kerusi.

Dicampur dengan 10 Amanah + 8 Sabah + 19 Sarawak =  37 kerusi
Total = 59 + 37 = 96 ahli parlimen

Andainya PKR berpecah kepada dua yakni 25 kerusi parlimen bersama Tun maka totalnya ialah 121 kerusi parlimen, melebihi 112 simple majoriti untuk tubuhkan kerajaan.

Sekiranya DAP yang mempunyai 42  kerusi kekal bersama Tun maka bertambah lagi sokongan kepada Tun menjadi 163 kerusi, dan menjadi 2/3 majoriti (148 kerusi)

Dimana 2/3 majoriti didalam parlimen boleh mengubah perlembagaan persekutuan.

Apakah agenda Tun yang sebenarnya...?

Zahid dan Najib hampir pasti akan mengosongkan kerusi parlimen masing2 seandainya kes mereka lekat.

Ini menjadikan kerusi umno  terumbang ambing manakala timbalan presiden umno pula bukanlah seorang ahli parlimen.

Dan pastinya beliau tidak berkelayakan untuk mengemudi parti umno.

Andaian yang mengatakan umno akan terkubur nampaknya sudah hampir menjadi kenyataan dan lokman adam bolehlah memohon untuk menyertai parti ibrahim ali.

Pisau kini di tangan Tun, samada mahu memotong ataupun mahu menghiris.

Ahli parlimen umno yang begitu kuat menghina Tun suatu masa dahulu dikabarkan seorang demi seorang mula menghantar mesej memohon untuk diampunkan dosa mereka.

Ramai yang tertanya tanya kenapa Tun memerlukan sokongan orang orang  umno untuk menyertai parti bersatu.

Ini kerana tanpa orang orang umno pun PH mampu mendirikan kerajaan bersama sama komponen PH yang lain.

Sebenarnya ia bukan lagi berkenaan mendirikan kerajaan tetapi sebaliknya ia berkenaan survival parti bersatu itu sendiri.

Parti bersatu hanya mendapat 13 kerusi sewaktu pru yang lepas dan bilangan kerusi tersebut tidak mewajarkan bersatu menjadi sebuah kuasa yang berpengaruh di dalam PH.

Tun sebenarnya risaukan akan nasib parti tersebut setelah peninggalannya nanti.

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat