Skip to main content

ANJING- ANJING NERAKA

Peringatan keras Rasulullah shollallahu ‘alaihi wasallam atas kelompok Khawarij.

Berikut ini salah satu contoh tahdzir atau peringatan keras yang dilontarkan Rasulullah shollallahu ‘alaihi wasallam kepada orang-orang yang menyimpang; Khawarij agar kita umat Islam tidak mengikuti mereka.

Dari Shahabat Abdullah Ibnu Abi Aufa rodhiyallahu ‘anhuma, beliau mengatakan: “Saya pernah mendengar Nabi shollallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
الْخَوَارِجُ كِلَابُ النَّارِ
"Khawarij itu anjing-anjing neraka."
[ HR. Ahmad no. 19130 dan Ibnu Majah no. 173 ] , Derajat hadits: shohih.
Dishohihkan Asy-Syaikh Al-Albani –rohimahullah- dalam kitab “Shohih Al-Jami'” no. 3347.

Asy-Syaikh Al-Fauzan hafizhohullah menjelaskan; "Kelompok Khawarij di zaman shahabat adalah orang-orang yang pernah melakukan pemberontakan terhadap penguasa di akhir masa kepemimpinan kholifah Utsman bin ‘Affan rodhiyallahu ‘anhu.

Akibatnya dengan kejadian tersebut kholifah Utsman rodhiyallahu ‘anhu terbunuh.

Kemudian pada masa kepemimpinan kholifah ‘Ali bin Abi Tholib rodhiyallahu ‘anhu kejahatan mereka semakin bertambah buruk. 

Mereka memisahkan diri dari kekuasaan kholifah.

Bahkan sampai mereka mengkafirkan kholifah Ali dan para shahabat Rasul yang lainnya sebab para shahabat tidak setuju dengan madzhab jalan pikiran mereka.

Kemudian mereka juga mengkafirkan siapa saja yang menyelisihi madzhab mereka."
[ Lihat ”Lamhatun ‘anil Firoqidh_Dhoollah” hal. 21. ]

CIRI KESESATAN MEREKA

1- Mereka tidak berpegang dengan sunnah Rasul, serta tidak sejalan dengan Jama’ah kaum Muslimin.

2- Tidak menaati pemerintahnya.

3- Menganggap pemberontakan sebagai bagian dari agama.

4- Menganggap perbuatan merusak ‘tongkat kepemimpinan’ (Sehingga rakyat tidak taat kepada penguasa, pen.) sebagai bahagian dari agama. 

Hal-hal tadi sangat bertentangan sekali dengan prinsip yang diajarkan Rasulullah -Shollallahu ‘alaihi wasallam.
[ Lihat ”Lamhatun ‘anil Firoqidh_Dhoollah” hal. 21-22. ]

5- Mereka menganggap pelaku dosa besar telah kafir, tidak diampuni, dan kekal di dalam api neraka.
[ Lihat ”Lamhatun ‘anil Firoqidh_Dhoollah” hal. 23. ]

Dan kelompok itu terus ada dan berkembang hingga zaman ini. Waspadalah!

Comments

  1. Anjing adalah Periharaan yang sangat bagus dan manis (Sudah tau belum) apa saja kegunaan anjing bagi kita? kalau belum Bisa baca di artikel dibawah ini Sayy... selamat membaca semoga bermanfaat ya Say..

    jenis-anjing-yang-cocok-dipelihara

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat