Skip to main content

Tun Mengajar Najib Apa Itu Pelaburan

Bawa modal, teknologi, peluang pekerjaan, bukan beli tanah - Tun Mahathir

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad (tiga,kiri) bersama Presiden China, Xi Jinping (dua,kanan) ketika mesyuarat dua hala di Diaoyutai State Guest House, hari ini. - Foto Bernama
Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad (tiga,kiri) bersama Presiden China, Xi Jinping (dua,kanan) ketika mesyuarat dua hala di Diaoyutai State Guest House, hari ini. - Foto Bernama

BEIJING: : Syarikat luar yang ingin melabur di Malaysia wajar membuka peluang pekerjaan kepada rakyat tempatan, tegas Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri menetapkan, pelaburan langsung asing (FDI) hanya terhad untuk syarikat luar melabur dan membawa teknologi ke Malaysia.

"Saya tekankan (kepada Kerajaan China) bahawa FDI bermakna membawa masuk modal, teknologi dan mendirikan kilang di Malaysia menggunakan tenaga orang Malaysia untuk menghasilkan barangan bagi pasaran tempatan atau eksport.

"Itu yang dimaksudkan dengan FDI. Ia tidak bermakna membeli tanah di Malaysia untuk mendirikan bandar-bandar baru. Kita tidak perlukan FDI untuk perkara itu," jelasnya pada sidang media sempena hari terakhir lawatannya ke China di sini pada Selasa.

Jelas Dr Mahathir, beberapa pelaburan asing sebelum ini telah merugikan rakyat dan negara.

"Saya telah tekankan kepada China, bahawa apabila kita ke China, kita ikut undang-undang dan peraturan mereka. Apabila mereka ke Malaysia, mereka mesti mengikut peraturan, syarat dan undang-undang Malaysia.

"Kita ada banyak FDI sebelum ini. Namun perkara ini berlaku disebabkan oleh kerajaan terdahulu lepas pandang amalan sebelum ini termasuk memeterai perjanjian yang bertentangan dengan kehendak kita," tambahnya.

Dalam lawatan ke China kali ini, beliau turut mengadakan pertemuan dengan Persatuan Usahawan China yang diketuai oleh Pengerusi Eksekutif Kumpulan Alibaba, Jack Ma.

Ia sebahagian usaha beliau untuk menarik lebih banyak pelaburan asing ke Malaysia dengan mengikut syarat dan peraturan yang ditetapkan bagi manfaat bersama.

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat