Skip to main content

Percaturan Rejim Baru


 Bacaan politik mesia yang diperkatakan ramai:


1. Anwar sengaja membiarkan berlaku pertelagahan dalaman umno dan lebih gembira sekiranya zahid menang sebagai presiden umno. Ini kerana zahid berjaya buktikan dibawah pimpinannya umno kalah teruk pada pru lepas. Lemahnya umno akan membuatkan PH dapat meneruskan cengkamannya.


2. Sekiranya zahid kalah dalam rebutan jawatan presiden ini maka Anwar akan pastikan umno tidak mempunyai dana sendiri untuk bertanding pada pru akan datang. Ketua2 bahgian umno akan disekat dari mendapat projek kerajaan. Umno waktu itu akan berharap kepada Anwar untuk mendapatkan dana.


3. Lemahnya umno berkemungkinan akan membuatkan pengundi beralih arah kepada perikatan nasional namun usaha memburukkan pucuk pimpinan bersatu dan pas perlu dibuat secara besar besaran. Isu yang paling mujarab ialah menelanjangkan penganugerahan projek dizaman pemerintahan perikatan nasional dahulu. Ini ibarat satu batu baling 3 burung. Ini kerana waktu itu kerajaan terdiri dari 3 parti iaitu bersatu, umno dan pas.


4. Bukan saja umno yang berlaku berantakan didalamnya, malah bersatu juga tidak aman didalamnya. Bersatu yang terkenal dengan perbagai isu dalaman seperti isu moral agak menyesakkan pas untuk meneruskan hubungan jangkamasa panjang.


5. Nampaknya pas terpaksa berusaha sendiri menguatkan sokongan rakyat kepadanya. Ini kerana aset bersatu hanyalah Abah semata mata. Pada pru akan datang abah sudah terlalu tua untuk menjadi kepala perang dan kemungkinan besar bersatu akan dinahodai oleh Hamzah, itupun sekiranya tidak berlaku gerakan untuk menjatuhkan hamzah di peringkat awal. 


6. Spekulasi mca dan mic akan meninggalkan Barisan Nasional juga bakal membuatkan umno besar kemungkinan terpaksa mendaftarkan umno sebagai parti politik. Ini kerana umno cuma berdaftar sebagai satu pertubuhan dan bukan sebagai parti politik.


7. Hakikatnya umno amat sukar untuk bangkit dan pru akan datang adalah pru yang terakhir buat umno sebelum satu buku sejarah baru akan tertulis. 


8. Untuk masa akan datang musuh Pakatan Harapan yang sebenarnya adalah Pas. Perkara ini Lim Kit Siang sudah menyedari awal. Lim Kit Siang memberi amaran kepada pakatan harapan betapa bahayanya gelombang hijau.

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi