Skip to main content

Kemunduran umat


Lebih kurang 1400 tahun dahulu sewaktu dunia sedang tenggelam dalam kegelapan kekufuran, kesesatan dan kejahilan, telah zahir sinar hidayat dan petunjuk dari bukit bukit gersang di kota Mekah lalu menyinari timur dan barat, utara dan selatan.
 

Pendek kata seluruh penjuru dunia telah disinari dengan cahayanya. Dalam tempoh 23 tahun kelompok manusia telah dibawa ke satu puncak kemajuan sehingga sejarah dunia tidak mampu untuk mendatangkan contoh seumpamanya.


Di tangan orang Islam dizaman itu telah diberikan cahaya petunjuk dan hidayat serta kebaikan dan kejayaan. Dengan sinar cahaya itu mereka sentiasa bergerak laju dilandasan kemajuan dan berkurun kurun lamanya mereka dapat memerintah dunia dengan gilang gemilang.


Perkara ini adalah satu hakikat yang tidak mungkin dapat disangkal namun kemudiannya ia menjadi tinggalan sejarah silam. Sekiranya kisah kisah sejarah tersebut dibaca berulangkali pun ia masih tidak dapat menenangkan jiwa sedikitpun.


Tidak ada gunanya serta tidak memberi sebarang faedahpun dibanggakan kisah silam kerana peristiwa peristiwa yang dapat disaksikan dewasa ini telah menconteng arang kepada kehidupan orang Islam dan merosakkan usaha usaha cemerlang salafussoleh kita yang lalu.


Apabila kita melihat kembali lembaran sejarah kehidupan orang Islam selama 1400 tahun yang lalu maka dapat diketahui bahawa orang Islam adalah pemilik tunggal kemuliaan, keagungan, kegemilangan, kebesaran dan kehebatan.


Walaubagaimanapun apabila kita mengalihkan pandangan dari lembaran tersebut dan perhatikan keadaan kita hari ini maka kita dapati kita didalam keadaan sangat hina, lemah, tanpa kekuatan dan kehebatan, tanpa harta benda, tanpa kemuliaan dan tiada lagi perasaan persaudaraan.


Perangai dan budi pekerti sudah tidak baik, akhlak juga tidak baik, amal amal pun tidak baik malah perwatakan pun sudah tidak baik. Segala keburukan wujud pada kita hinggakan diri kita tersangat jauh daripada kebaikan.


Orang kafir bergembira melihat kita dalam keadaan yang serba lemah ini. Mereka mengheboh hebohkan kelemahan kelemahan kita malah mereka mentertawakan kita.


Keadaan ini tidak terhenti setakat itu saja bahkan pemuda pemudi kita yang hanyut dengan budaya moden sanggup mempersendakan prinsip agama kita yang suci. Mereka semakin lantang mengkritik setiap amalan agama sehinggakan beranggapan syariat tidak lagi sesuai diamalkan.


Sungguh menghairankan satu kaum yang dahulunya telah menyirami dunia, mengapa pada hari ini mereka sendiri yang kedahagaan? Kaum yang dahulunya pernah mengajar dunia dengan tamadun dan peraturan hidup mengapa pada hari ini mereka sendiri hidup tanpa tamadun dan peraturan?


Pemimpin pemimpin dikalangan umat telah memikirkan keadaan yang lemah ini sejak dahulu lagi dan telah mengusahakan perbagai cara tetapi sebagai mana seorang pujangga pernah bermadah:


"Semakin diubati, penyakit semakin bertambah"

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi