Monday, 24 May 2021

GEMPAR: SURAT KHAS SULTAN MUHAMMAD AL FATEH BUAT KESULTANAN ISLAM MELAKASURAT TERAHSIA MELAKA YANG DISEMBUNYIKAN PENJAJAH.

Tahun 1454 Masihi,surat ini sampai ke tangan Sultan Melaka.

"Dari hamba Allah, 
Penakluk Konstantinopel,
Sultan Mehmed II Al-Fatih Ibn 'Sultan Murad, 
Khalifah Empayar Uthmaniyyah, 
Amirul Mu'minin (Pemimpin Dunia Islam) 
Yang dianugerahkan Allah kekuatan,
Oleh orang yang telah mengajar Islam kepada kita ,setelah wafatnya junjungan mulia Muhammad SAW. 

Dengan berkah Allah Yang Maha Kuasa. Semoga Allah memberikan Empayar Khalifah sebagai keamanan dan kekuatan yang kekal untuk melindungi Empayar Umat Islam.

Kepada,

Hamba Allah, Sultan Al-Malayuwiyah (Melayu), 
Ketua Panglima bangsa Tak terkalah Bani Jawi (Jawi adalah julukan Arab untuk orang Melayu), 
Gabenor beragama Islam di Jauh Timur, 
Pemimpin masyarakat Al-Malayuwiyah yang telah disayangi dan dipuja oleh Nabi Muhammad SAW, 
Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka Sultan Mansur Syah 'Al-Adil' (Hakim Yang Bijaksana), semoga Allah memberkati kamu selalu.

Pada hari ini tahun 1453M, Empayar Uthmaniyyah telah mencapai kemenangan terbesar sepanjang masa, ketika Dunia Islam telah merampas bandar Constantinople (Istanbul Hari ini), sebagaimana yang dinubuwahkan oleh Nabi Muhammad SAW yang dikasihi kita ratusan tahun yang lalu. 

Oleh itu, saya dengan rendah hati berharap bahawa anda akan menyertai kami dalam Perayaan untuk kemenangan hebat ini dan dengan harapan bahawa Kesultanan Melayu Melaka akan sentiasa menyokong Empayar Uthmaniyyah sebagai Wakil Allah di dunia ini, untuk melawan ketidakadilan dan kemungkaran kaum kafir dengan nama Allah Yang Maha Kuasa.

Saya juga dengan rendah hati berharap bahawa anda akan membawa bersama Laksamana terbaik anda yang namanya terkenal telah diterjemahkan secara meluas di setiap pelosok Asia. 
(Pemuda "X" yang berusia 22 tahun - Laksamana Muda Hang Tuah)

Saya ingin bertemu dengannya, seperti yang saya suka dan mengagumi dia, dan kerana Allah, saya akan menjadi orang paling beruntung di dunia jika saya berpeluang bertemu dengan 'Laksamana Hang Tuah Ibn Hang Mahmud' dari Melaka dengan mata kepala sendiri.

Semoga Allah memberikan damai dan keharmonian kepada Melaka.

Yang Benar,

Sultan Mehmed II Al-Fatih 
(Tulisan Tugra dengan Tandatangannya)
Sultan Empayar Uthmaniyyah "

Terjemahan Surat (Tulisan Turki) #SultanMuhammadAlFateh kepada Sultan Melaka & Panglima Perang Melayu ketika itu #HangTuah.
Tulisan tangan personel dari Sultan Al Fateh kepada Kerajaan Islam Melaka.

Melalui surat ini,Hang Tuah  terus ke Turki bersendirian (1454 Masihi) Sultan tak dapat hadir atas asbab tertentu dengan membawa bersama senjata utama Panglima Perang Islam Melaka,senjata yang paling halus & terperinci ditempa di Melaka iaitu Sundang dan Pedang Keris sebagai hadiah bagi mewakili kerajaan Sultan Melaka.

Penghargaan dan ucapan tahniah dari Kesultanan Islam Melaka kepada Khilafah Islam Kerajaan Al Fateh dan tenteranya menawan Konstatinopel .

Di sana beliau dipeluk oleh Sultan Muhammad Al Fateh,beliau menangis sambil membisikkan sesuatu...(Dirahsiakan hingga kini).Ketika itu ,Hang Tuah berumur 23 tahun, manakala Sultan Muhammad Al Fateh berusia 22 tahun.Darah muda yang benar-benar mengagumkan umat Islam dunia dan Nusantara hingga kini.

Hari ini pembuktian sejarah,ianya disimpan rapi (Muzium Topkapi,istanbul) sebagai hadiah paling Istimewa yang di wasiatkan khas kepada anak kandung Sultan Muhammad Al fateh (Beyazid).

Surat-surat balasan yangr ditulis oleh Sultan Mansur Syah dari Melaka kepada Sultan Mehmed II Al-Fatih, tahun 1454 AD, masih disimpan di Arkib dan Perpustakaan.

CnP Srikandi Melayu

No comments:

Post a Comment