Skip to main content

Akhir Zaman Perang Melawan India

Sebagai umat Islam, kita tentu wajib meyakini bahwa suatu saat nanti akan ada hari akhir, hari kiamat. 

Salah satu hadis tanda kiamat itu di antaranya adalah umat Muslim memerangi suatu kelompok bermata sipit dan berhidung pesek (HR Bukhari).

Dalam memahami Hadis itu tidak bisa comotsatu Hadis untuk menghukumi secara universal yang sipit dimaksud Hadis itu Cina. Perlu jam’ur riwayat  (mengumpulkan beberapa riwayat Hadis yang semakna) dalam memahami Hadis.

Kalau kita membuka literatur kitab-kitab klasik, Imam Ibnu Katsir dalam al-Bidayah wan Nihayah sudah melakukan jam’ur riwayat mengenai hadis tanda kiamat terkait mata sipit ini.

Dalam mengumpulkan riwayat-riwayat mata sipit ini, Ibnu Katsir memberikan judul qital al-hidn (perang melawan India).

Namun demikian, terkait perang melawan India ini, Ibnu Katsir tidak menyebutkan Hadis yang berkaitan dengan mata sipit. 

Ibnu Katsir hanya menyebutkan dua Hadis dari Abu Hurairah yang disandarkan pada Rasulullah Saw.
“Rasulullah menjanjikan kepada kami bahwa nanti kami (umat Muslim) berperang melawan India. Kalau saya menemui perang itu dan mati syahid di sana, maka saya termasuk syuhada terbaik. Tapi kalau saya lebih dulu meninggal (dari kalian), Rasulullah Saw. pun sudah (menjamin) saya bebas dari api neraka” 
(HR Ahmad dan An-Nasai).

Hadis-hadis yang diriwayatkan Abu Hurairah terkait perang melawan India ini tidak ada yang sahih. Namun demikian, ada Hadis lain yang diriwayatkan dari sahabat Tsauban, pelayan Rasulullah Saw., yang kualitinya minimal Hasan. Al-Albani menyebutnya sahih.

Sahabat Nabi yang satu ini orangnya sangat kanaah, menolak bantuan siapa pun yang ingin membantunya. Setelah Rasulullah wafat, sahabat Tsauban ini hijrah ke Syam, Ramalah, dan kemudian pindah ke Homs hingga wafatnya.

Kota Homs ini tempat di mana sekarang terjadi pertempuran besar antara Rezim Suriah Asad serta koalisinya melawan pihak-pihak yang dianggap musuh olehnya.

“Dua kelompok dari umatku yang diselamatkan dari api neraka oleh Allah itu mereka yang berperang melawan India dan yang nanti masih hidup menemui Isa bin Maryam As.” (HR an-Nasai dan Ahmad).

Menurut Ibnu Katsir, perang melawan India ini sudah pernah terjadi pada masa Kerajaan Muawiyah sekitar tahun 44 Hijriah. Setelah menyebutkan ini, Ibnu Katsir menyambungkan dengan keterangan lain bahwa Bani Umayah juga pernah berperang melawan Atrak (Turk) dengan menyebutkan hadis-hadis yang berkaitan dengan mata sipit.

Pertanyaannya, apakah al-Hind (India) dan Turk itu satu bangsa yang sama pada saat itu? Selain itu, riwayat Imam Ahmad yang berkaitan dengan mata sipit ini menyebutkan juga bangsa Khuz Kirman. 
Sebelum menjawab pertanyaan ini, mari kita simak hadis sahih di bawah ini yang dikutip Ibnu Katsir dari Imam al-Bukhari dan Imam Muslim.

“Kiamat tidak akan terjadi sampai kalian memerangi sekolompok orang yang sendalnya terbuat dari rambut, dan memerangi bangsa Turk, yang mana mereka bermata sipit, berwajah kemerah-merahan, berhidung pesek, wajah mereka berbentuk perisai yang bundar (HR Bukhari dan Muslim).

Ada yang perlu ditegaskan terkait hadis-hadis di atas. 

Pertama, umat Muslim yang beriman dan bertakwa tentunya pasti percaya dengan hal yang gaib.

Dalam surah al-Baqarah ayat ke-3 disebutkan bahwa ciri-ciri orang beriman itu alladzina yu’minuna bil ghaib. Hari kiamat termasuk hal gaib yang harus dipercayai umat Muslim.

Kedua, kita percaya bahwa Nabi Muhammad Saw. diberikan mukjizat oleh Allah untuk mengetahui tanda-tanda kiamat, namun Nabi tidak pernah memastikan kapan kiamat akan terjadi.

Kalau kiamat diketahui kapan akan terjadi, mungkin tidak ada orang jahat di akhir zaman nanti, karena semuanya takut menghadapi hari akhir. 

Mereka semua pasti buru-buru bertobat. Namun kenyataannya tidak demikian.
Kalau hari kiamat diberitahu oleh Allah kapan terjadinya, maka permainan hidup di dunia ini tidak lagi seru, tidak ada tantangannya, karena semua sudah tahu kapan akan game over. Ibarat main game, kalau musuh sudah diketahui tidak sebanding dengan kita, buat apa melawannya?

Ketiga, Imam an-Nawawi dalam syarah Sahih Muslim menyebutkan bahwa perang melawan Turk itu sudah pernah terjadi di zaman Imam an-Nawawi hidup, sekitar 8 abad yang lalu. 

Nah, 8 abad lalu sampai sekarang belum juga terjadi kiamat. Itu bukan waktu yang sebentar.

Namun demikian, Imam an-Nawawi tidak menyebutkan spesifik siapa yang dimaksud bangsa Turk dalam Hadis di atas. Apakah kejadian ini akan terulang kembali, sementara khitab Nabi  tekait hadis ini ditujukan kepada sahabat? 

Apakah masih berlaku pada konteks saat ini?

Keempat, hadis terkait perang melawan al-Hind (India) yang dikaitkan dengan Ibnu Katsir dengan at-Turk, dalam pengamatan saya, itu tidak tepat.

Hadis perang melawan al-Hind tidak menyebutkan orang-orang yang dimaksud dengan ciri-ciri mata sipit, hidung pesek, dan seterusnya.

Sementara itu, menurut Ibnu Hajar dalam Fathul Bari, perang melawan at-Turk dan Khuz Kirman  merupakan perang yang berbeda. Artinya, perang melaan Khuz Kirman sendiri, perang melawan at-Turk  juga sendiri.

Kelima, Doktor Ali Muhammad al-Shalabi dalam bukunya al-Daulatul Utsmaniyah: ‘Awamilun Nuhudh wa Asbabus Suquth, menjelaskan bahwa Umat Islam di tangan khalifah Umar bin Khatab berhasil melakukan futuhat ke beberapa wilayah Asia Tengah sejak tahun 22 Hijriah. Waktu itu, umat Islam mampu mengalahkan Kekaisaran Sasania (al-Daulatus Sasaniyyah).

Mereka yang hidup di masa kekaisaran tersebut dijuluki dengan Bangsa at-Turk  (dalam bentuk plural disebut Atrak), belakang disebut dengan Turkistan. Bangsa Muslim Arab waktu itu menyebut wilayah tersebut dengan manthiqah ma wara an-nahar, dan bangsa Persia menyebutnya Fararud. 

Sila lihat peta di bawah ini:


Inilah pentingnya memahami Geografi Hadis sebagaimana disampaikan guru kami tercinta di Darus Sunnah, Prof. Dr. K.H. Ali Mustafa Yaqub, allahu yarhamuh. At-Turk yang dimaksud lebih luas hanya untum sekedear mengkhususkan Cina sajaNegara-negara yang ada dalam peta di atas semuanya termasuk at-Turk pada masanya.

Keenam, Nabi juga pernah mewasiatkan dalam hadisnya yang lain mengenai bangsa at-Turk.Nabi bersabda, “Jangan perangi Bangsa Habasyah dan Turk selagi mereka tidak memerangi kalian” 
(HR Abu Daud).

Menurut al-Albani, kualiti hadis ini hasan. Hadis ini memberi pesan bahwa perang itu dilakukan ketika bangsa lain lebih dulu memerangi kita. Wallahu a’lam.

Comments

 1. Sayang anda tidak menyertakan hadis2 dlm tulisan arab / petikan dari kitab2 hadis yg anda rujuk.. bngsa Turk adalah induk bngsa2 asia tengah sperti Uzbeck, Tajik, Kazack,Tatar, iughur ,Bulgar, Monggol Saka @ sacha @ scythia trmasuk china korea Jepun dan lain suku di eropah timur.. mungkin Bngsa Turk yg sepet itu dulu adalah Tatar / monggol yg menyerang Bagdad ( Genghiz khan /Hulagu khan ) kini bngsa ini brcampur baur dgn bangsa2 lain, china korea jepun juga masih brmata sepet ..

  ReplyDelete
 2. India tidak pernah dikenali sebagai hindi, melainkan ianya berlaku selepas mereka dijajah oleh British

  Dikalangan Arab Pakistan dan india kini dikenali sebagi sindh. Dan bukanya hind.

  Dalam kajian hind merujuk kepada tempat di timur sindh.

  Dahulu nusantara dikenali sebagai tanah hind atau kepulauan hind.

  Kemudian jadi hindia timur. Oh ya hadith itu bunyinya bukan bangsa hind tapi berperang di tanah al hind. Dan di tamah al hind ada bngsa sepet

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat