Monday, 17 December 2018

ORANG ISLAM USAH MENYIBUK SAMBUT KRISMAS

Ada segelintir dalam kalangan orang Islam yang kelihatan bermudah-mudah meraikan Krismas. Alasan mereka kononnya hanya sebagai menyambut kelahiran Nabi Isa yang dilihat seakan titik temu antara Islam dan Kristian. Untuk itu, kita perlu mencermati beberapa perkara. Antaranya:

⚫ Nabi Isa lahir di pertengahan musim panas, bukan ketika musim sejuk pada 25 Disember seperti dakwaan penganut Kristian yang menyambut Krismas.

⚫ Berdasarkan surah Maryam ayat 25:

وَهُزِّي إِلَيْكِ بِجِذْعِ النَّخْلَةِ تُسَاقِطْ عَلَيْكِ رُطَبًا جَنِيًّا

"Dan goncangkanlah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, nescaya pohon itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu"

⚫ Ayat di atas menggambarkan Siti Maryam diperintah oleh Allah untuk mendapatkan buah kurma yang telah masak sebagai bekalan tenaganya setelah melahirkan Nabi Isa.

⚫ Buah kurma masak ketika musim panas, bukan musim sejuk.

⚫ Bahkan di dalam Bible menceritakan bahawa Nabi Isa dilahirkan ketika musim kambing-kambing meragut rumput, iaitu musim panas. Binatang ternak tidak meragut rumput sewaktu pertengahan musim sejuk ketika salji sedang turun.

⚫ Adapun tanggal 25 Disember adalah warisan kepercayaan Pagan yang menyambut kelahiran Dewa Matahari mereka.

⚫ Bagi umat Islam yang tidak pasal-pasal mahu meraikan Krismas atas alasan kononnya menyambut kelahiran Nabi Isa, mereka perlu sedar akan sejarah ini. Persoalannya, kelahiran siapakah sebenarnya yang mereka sambut?

Abdul Mu'izz Muhammad
25 Disember 2017.

No comments:

Post a Comment