Skip to main content

Malaysia Belum Pernah Mempunyai Perdana Menteri Di Kalangan Melayu Tulen

Belum pernah Malaysia ini memiliki seorang perdana menteri daripada kalangan Melayu tulen sehinggalah tokoh masyarakat Orang Asli dilantik ke situ, kata seorang wartawan veteran.

Menurut Subky Latif sejak zaman merdeka hingga kini semua perdana menteri negara ini mempunyai darah campuran luar.

Perdana menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra, tidak dianggap Melayu sejati kerana datang dari keturunan bangsawan, manakala ibunya mempunyai darah Siam.

Tun Razak Hussein pula kata Subky mempunyai asal-usul masyarakat Bugis di Indonesia.

"Bugis itu ada yang pelayar, dan ada juga yang lanun," katanya.

Mengenai perdana menteri ketiga, Subky yang pernah menjadi anggota Jawatankuasa Pusat PAS itu menjelaskan, Tun Hussein Onn sekali lagi menyambung legasi keluarga bangsawan untuk menduduki jawatan berkenaan.

Katanya, Hussein adalah anak kepada Datuk Onn Jaafar dan datuk nenek tokoh itu berasal dari Turki - walaupun tiada sesiapa membuat kajian dari kategori mana.

"Turki dulu adalah empayar Islam yang besar. Tenteranya berada di segala ceruk rantau.


"Maka antaranya tersangkut dengan bangsawan. Dan Turki juga dulu ada orang gipsi iaitu orang yang berpindah-randah, tidak diketahui susur galur keturunannya," kata Subky (gambar) lagi melalui tulisan disiarkan Harakahdaily.

Tulisan bekas wartawan Utusan Melayu itu disiapkan sebagai mengulas isu Datuk Ahmad Zahid Hamidi yang mengaitkan Tun Dr Mahathir Mohamad dengan keturunan Kutty India.

Timbalan perdana menteri terbabit mendedahkan maklumat peribadi bekas bosnya semasa merasmikan penutup mesyuarat Umno Kelana Jaya pada 30 Julai lalu.

Kata Subky, Dr Mahathir adalah daripada keluarga Kutty dan ia kedengaran seperti masyarakat keturunan Yaman yang berdagang dan berdakwah ke India sejak sebelum kedatangan Inggeris.

Katanya, orang Yaman yang menetap di India itu menguasai bahasa Inggeris.

"Maka datuknya Iskandar Kutty dikirim Inggeris untuk mengajar bahasa Inggeris kepada anak-anak raja Melayu.

"Iskandar kahwin dengan orang Johor - mungkin (orang) Jawa kerana di Johor ramai Jawa.

"Anaknya Mohamad jadi pengetua Sekolah Sultan Abdul Hamid di Alor Setar," katanya lagi.

Apa lagi Kutty

Mahathir anak Mohamad itu, kata Subky, adalah generasi ketiga keluarga Kutty, dan ciri Melayu mengatasi Indianya.

"Mungkin cakap Karala pun dia tidak tahu," katanya.

Pengganti Dr Mahathir, Tun Abdullah Ahmad Badawi pula dipercayai ada keturunan Arab daripada datuknya, Syeikh Abdullah Fahim.


"Ayah Abdullah, Ahmad Badawi lahir di Mekah. Ibu Abdullah pula ada suku sakat keturunan Yunan di Bayan Lepas. Maka perdana menteri itu pun bukan Melayu tulen," katanya.

Justeru jika Ahmad Zahid akhirnya menjadi perdana menteri, menurut Subky, tokoh itu tetap ada darah Jawanya.

Bagaimanapun menurut Subky semua tokoh yang disebut itu boleh dianggap Melayu kerana mereka bercakap Melayu, beragama Islam dan berbudaya Melayu.

"Oleh kerana Datuk Onn, Tunku, Tun Razak, Mahathir, Dollah Badawi dan Zahid besar dengan bercakap Melayu di rumah, dalam masyarakat Melayu dan lain-lain, maka yang berbudaya, bercakap Melayu dan beragama Islam pula, mereka itu Melayu.

"Bagi Dr Burhanuddin al-Helmy dulu, asalkan berbahasa dan berbudaya Melayu - (walaupun orang itu) Cina, Tamil dan Sikh - (mereka) adalah Melayu. Apa lagi Mahathir Kutty," katanya.

Subky juga berkata sukar bagi sesiapa membela Ahmad Zahid yang mengaitkan Dr Mahathir dengan asal-usul Kutty itu.

"Ia dianggap menanamkan kebencian, mengungkit usul asal tok nenek seseorang, tidak benar Melayu dan lain-lain.
"Banyak mengiranya hal berat (tetapi) saya anggap lucu apabila datangnya dari timbalan perdana menteri. Ia tidak wajar datang dari mulut Zahid.

"Apapun saya suka menganggapnya sebagai satu kisah politik jenaka tambahan kepada Nujum Pak Belalang, Luncai dan labu-labunya, Lebai Malang dan lain-lain.

"Semuanya adalah sindirin politik jenaka, bernilai politik tinggi tetapi lucu," katanya

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat