Wednesday, 9 April 2014

Main Golf 10 Jam... Apa la nasib rakyat Malaysia yang punya pemimpin sebegini

Majlis rasmi Muhyiddin di Dubai 3 jam, main golf 10 jam, kata DAP

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin diselar ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari dan ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim yang selama lima hari ke Dubai dengan lebih banyak urusan tidak rasmi berbanding perkara yang memberi manfaat kepada kerajaan. – Gambar fail.DAP hari ini menyelar lawatan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin selama lima hari ke Dubai kerana lebih banyak urusan tidak rasmi berbanding perkara yang memberi manfaat kepada kerajaan.

Ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari dan Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim mendedahkan perkara itu selepas mendapat maklumat yang disebarkan melalui Internet.

"Rakyat berhak tahu daripada manakah sumber perbelanjaan yang menanggung perbelanjaan Muhyiddin selama berada lima hari di Dubai dengan mendiami hotel lima bintang yang dikatakan dibiayai Kementerian Pendidikan dan Talent Corp, Pejabat Perdana Menteri.

"Adakah dengan lawatan berkenaan dapat menaikkan kualiti pendidikan negara atau memberi manfaat kepada kerajaan?" kata Steven dalam satu sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Melalui tentatif program yang diberikan, urusan rasmi Muhyiddin dalam lawatan lima hari ke Dubai itu hanyalah pada hari ini iaitu dari jam 10 pagi hingga 12.30 tengahari.

Dalam tentatif itu menyatakan, Muhyiddin bersama isteri ke Dubai menaiki pesawat khas dan menginap di Hotel Shangri-La sepanjang menginap ke sana.

Muhyiddin hari ini menghadiri majlis pembukaan Pertunjukan Pendidikan dan Latihan Teluk (Getex) 2014 selain menandatangani perjanjian persefahaman dalam bidang pendidikan tinggi bersama kementerian di sana.

Zairil berkata selepas acara rasmi berkenaan, Muhyiddin akan menuju ke Kelab Golf Montgomerie dan diikuti dengan santapan makan malam.

“Hari yang berbaki di Dubai akan dihabiskan dengan program persendirian seperti makan malam dengan ahli perniagaan ternama selain pada hari terakhir satu lagi jadual bermain golf diaturkan,” katanya.

Sim berkata, Kementerian Pendidikan mendapat peruntukan terbesar iaitu sebanyak RM54 bilion namun standard pendidikan negara terus mencatatkan penurunan.

Beliau menggesa Ketua Audit Negara menyiasat lawatan ini dan beberapa lawatan yang pernah dilakukan Muhyiddin.

“Kerajaan seharusnya memperuntukan perbelanjaan bagi meningkatkan pecap;aian pelajar dan bukannya perbelanjaan mewah kepada timbalan perdana menteri untuk bermain golf,” katanya.

No comments:

Post a Comment