Skip to main content

Dr Amr Minta Semua Pihak Bersatu Memerangi Syiah

AMR MUHAMMAD
ALOR SETAR - Pertambahan penganut Syiah mula berkembang dalam kalangan umat Islam khususnya di Malaysia dan merupakan ancaman terbesar akidah masyarakat jika tidak dibendung lebih awal.
Berikutan itu, semua pihak wajar berganding bahu memerangi penularannya, bukan hanya tanggungjawab ulama dan pendakwah.
Pensyarah Kuliyyah Usuluddin, Kolej Universiti Insaniah (Kuin), Dr Amr Muhammad Sayed Salam berkata, mereka yang terlibat dalam bidang dakwah, pendidikan termasuk gerakan Islam perlu bersatu mengatasi masalah ini dengan mengadakan sesi penerangan berterusan.
“Sentiasa ingatkan masyarakat bahawa ajaran itu bercanggah dengan akidah Islam. Berdasarkan kajian, antara aktiviti yang diatur golongan itu di Malaysia ialah menakluki seluruh Malaysia serta mengajak rakyat bertukar kepada Syiah, ini termasuk dakwaan taqorub (bersatu Syiah dan Ahli Sunnah), yang membahayakan dan merupakan ancaman kepada negara,” katanya yang membuat kajian Syiah dan ajarannya, menerusi kertas kerja bertajuk ‘Cara-cara Mengatasi Penambahan Penganut Syiah di Malaysia’.
Menurutnya, hasrat golongan itu tidak akan tercapai jika semua pihak seperti pendidikan, pengiklanan, kerajaan dan jaminan keselamatan bersatu.
“Ini kerana mereka mendapat pembiayaan luar untuk sebarkan mazhab-mazhab yang beri kesan kepada penyatuan ummah. Media massa juga diingatkan tidak menyebar atau mempromosi pandangan Syiah dan hanya tumpu pada pendapat ulama Ahli Sunnah,” katanya.
Dr Amr Muhammad berkata, rakyat negara ini wajar mengambil iktibar daripada apa yang berlaku di Iraq, Syria, Yaman dan Lubnan, di mana berlaku percanggahan antara dua pihak sehingga berlaku pertumpahan darah.
“Malaysia mempunyai pengaruh tasawuf, oleh itu tumpuan juga perlu diberikan pada aspek ini supaya tidak membuka peluang kepada Syiah berkembang dalam kalangan pelajar melalui tasawuf (sejarah, sukatan pelajaran di sekolah),” katanya.
Beliau turut mencadangkan ulama dan pendakwah di Malaysia bersatu dan ketepikan perbezaan fahaman sama ada politik mahupun pendirian antara mereka, untuk menyekat pertambahan penganut Syiah di Malaysia.
“Adakan lebih banyak wacana ilmu antara ulama untuk menyatakan pendapat, antaranya muktamar dakwah tahunan untuk bincang isu-isu semasa berkaitan agama termasuk perkara baharu yang berlaku dengan berpandukan syarak,” katanya.
Dr Amr Muhammad turut mencadangkan kerajaan negeri dan pusat mengadakan lebih banyak perjumpaan dengan masyarakat melibatkan penyertaan ulama untuk eratkan kerjasama dan menjalin hubungan baik.
“Wujudkan unit khas atas nama gerakan Malaysia untuk membela sahabat Nabi Muhammad SAW selain memberi peringatan kepada masyarakat tentang kedudukan mereka di sisi Nabi.
Perbanyakan kursus-kursus ilmiah dengan menyatakan bahaya Syiah serta menterjemah kitab-kitab berkaitan bahaya Syiah ke dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris dan diedarkan secara percuma sebagai rujukan,” katanya.
Menurutnya, kumpulan-kumpulan dakwah perlu ditempatkan di serata kawasan untuk menyebarkan ajaran Islam sebenar selain menerangkan bahaya Syiah.
 

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat