Skip to main content

Jeritan Dari Lembah

Syair oleh Al Abyurdi pada tahun 1099M semasa permulaan perang salib selepas baitulmuqaddis jatuh ke tangan Salibiah.

Jeritan Dari Lembah

Kita telah mengaduk darah dengan linangan airmata, harga diri dan maruah para kerabat wanita pun telah lenyap di nodai.

Seburuk buruk senjata yang dipergunakan seseorang adalah air mata yang dicucurkannya semasa api peperangan menyala dan mata pedang berkilauan.
Sedarlah wanita kaum Islam!  Di belakang kamu akan peristiwa yang menggenangkan air mata dengan kuda pedang.

Patutkah masih ada orang tidur nyenyak? Tidakkah ada perasaan iri terhadap tindakan musuh? Wujudkah kehidupan mewah laksana indahnya warna warni yang terdapat pada bulu burung unta?

Bagaimanakah mata dapat tidur lelap dengan nyenyak dalam suasana menghadapi beberapa kesilapan yang mengejutkan orang orang yang sedang tidur?

Saudara saudara kamu di Syam tidak dapat tidur disebabkan serangan dan kekejaman para tentera musuh yang menaiki kuda dan unta.

Mereka ditindas dan dihina bangsa Rom sedangkan kamu hanya berpeluk lutut seperti orang yang berbaik baik dengan musuh.

Ku lihat umatku ini tak mahu melepaskan anak panah keatas golongan musuh. Agama mereka sangat lemah dan cetek.

Mereka menjauhi api peperangan disebabkan takut mati. Dengan sikap begitu mereka tidak menduga mereka pasti ditimpa kehinaan dan kesengsaraan yang datang dari perlakuan musuh.

Relakah pembesar bangsa arab menerima dan menghadapi penindasan dan kesengsaraan? Apakah mereka senyap dan diam sahaja terhadap perbuatan hina yang dilakukan para bangsa asing yang gagah dan angkuh?

Seandainya mereka tidak mahu berjuang kerana membela agama, mereka hendaklah memperjuangkan maruah anak isteri dan kaum keluarga.

Dalam menghadapi pertempuran jika mereka tidak menginginkan pahala dari Tuhan, tampillah ke medan perang kerana inginkan harta ghanimah.

Kami telah menyeru kamu sewaktu api peperangan memandang kita dengan pandangan sinis laksana burung helang tua mengamati mangsa.

Serangan musuh tetap mengintip kita untuk melancarkan keganasan. Bangsa Rom melanjutkan serangan tak kunjung putus sambil mereka gelak ketawa.

Jika semangat juang dan kebengisan anda tak juga bangkit mendengar teriakan ini, beerti kita sendirilah yang mahu memberi peluang musuh melakukan jenayah.

Al Abyurdi
Perang Salib
Tahun 1099

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat