Skip to main content

Najib Razak ingin dikenang sebagai seorang diktator yang bagaimana?

Kebelakangan ini, negara kita seolah-olah dipimpin oleh badut badut sarkas yang terlepas masuk ke dalam kabinet untuk menjadi menteri-menteri pelawak dan pakar jenaka.

Mungkin ini salah satu cara Najib Razak menyebarkan cacian dan maki hamun rakyat agar tidak tertumpu kepadanya sahaja. Di sinilah perlunya Ahmad Maslan, Salleh Keruak, Tengku Adnan dan ramai lagi.

Walaupun ada antara mereka merupakan graduan kelas pertama (CGPA 3.85) dan lulusan dari Universiti Oxford, mereka semua sudah kelihatan amat dungu kerana bersekongkol dengan rejim yang bebal ini.

Contoh terbaru adalah semakan semula belanjawan 2016.

Tidak sampai 3 bulan setelah diluluskan Parlimen, ianya mesti disemak semula kerana Kementerian Kewangan telah ‘tersalah bajet’.

Najib berkata:

“Apabila kita bentangkan bajet, kita letak paras (harga minyak) pada AS$48 setong tetapi sekarang ia menjunam kepada antara AS$32 dan AS$33 setong.”

Pembantu ekonomi beliau yang baru dilantik menteri, Abdul Wahid dengan penuh yakin pernah berkata:

image1-2

Dahulu, Abdul Wahid ini kelihatan pandai, tapi sejak dua menjak menjadi menteri, dia menjadi kurang pandai. Mungkin dia telah mendapat penyakit Najib Razak juga; iaitu terkena sumpahan RM2.6 billion.

image1-3

Bayangkan jika seorang CFO di dalam sesebuah syarikat telah salah membuat perkiraan ‘budget’dan setelah ianya diluluskan oleh lembaga pengarah, ianya perlu disemak semula cuma selepas dua bulan berlalu!

Sepatutnya CEO dan lembaga pengarah akan memecat CFO yang tidak cerdik tersebut kerana unjuran belanjawan yang tidak tepat akan menjejaskan operasi syarikat di sepanjang tahun berikutnya. Tetapi di dalam kes Malaysia, CFO dan CEO tersebut adalah orang yang sama iaitu Najib Razak manakala lembaga pengarah yang meluluskannya adalah ahli-ahli parlimen yang terdiri dari tukang kipas yang kurang cerdik.

Menteri Kewangan telah gagal di dalam mengeluarkan belanjawan yang realistik tetapi masih ada ahli-ahli parlimen Barisan Nasional yang menyokongnya sebulat suara pada bulan Oktober yang lepas. Ini bermakna mereka semua tidak menggunakan otak ketika membacanya. Termasuklah mereka yang kononnya berkelulusan dari universiti terunggul dunia.

Sekarang kos sara hidup telah meningkat dan ekonomi yang merudum telah diakui sendiri oleh para menteri. Padahal ramai yang telah memberi amaran bahawa perkara ini boleh terjadi. Walau bagaimanapun, amaran dan tanda-tanda yang diberi telah diabaikan oleh kerajaan.

bkvcd

Pemimpin sebenar akan memberi gambaran sebenar dan tidak lari dari masalah

Bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir telah memberi amaran sejak dari tahun 2014 lagi. Akan tetapi seluruh rejim Najib Razak tidak tahu cermin diri dan bodoh dalam menyelesaikan masalah yang akan melanda. Sudahlah tidak tahu menganggar trend harga minyak dunia dalam masa 6 bulan akan datang, mereka bodoh juga dalam hal ehwal ekonomi asas.

Berapa ribu kali kita mendengar dalam sepanjang tahun lepas bahawa ‘our fundamentals are strong’ (asas ekonomi kita kukuh) dan rakyat tidak perlu risau. Akhirnya segala kata-kata manis yang dihamburkan untuk menipu rakyat akhirnya terbongkar juga.

Ada suatu ketika, orang suruhan Najib Razak yang cari makan sebagai ketua PAC berkata, ringgit jatuh baik untuk orang kampung!

Apalah nasib rakyat Malaysia mempunyai para pemimpin seperti mereka ini? Yang tidak mahu bertanggungjawab ke atas masalah ekonomi negara.

Hutang #1MDB cecah RM50 bilion, bukan salah dia. Duit RM2.6 bilion masuk akaun dia, bukan salah dia. Harga barang naik sebab GST, bukan salah dia.

“Hutang 1MDB cecah RM42 bilion, bukan salah dia. Duit RM2.6 bilion masuk akaun dia, bukan salah dia. Harga barang naik sebab GST, bukan salah dia.”

Apatah lagi ada penyokong-penyokong rejim Najib yang menggunakan alasan paling tidak masuk akal untuk mempertahankan rejim ini.

Antaranya mereka berkata kejatuhan ringgit adalah tidak seburuk kejatuhan rupiah atau lain lain matawang dunia. Hello, rakyat Malaysia tidak kisah pun pasal matawang asing yang lain. Kita semua menggunakan ringgit, bukannya rupiah. Dan kejatuhan ringgit mengakibatkan kos sara hidup kita naik. Itu masalah sebenarnya.

Contoh yang lain, mereka membezakan kadar tol negara ini lagi rendah dari kadar tol negara-negara lain. Sejak bila pula kita semua ambil berat pada kadar tol negara lain? Yang penting, sekarang kita bayar lebih mahal dari sebelumnya.

Ada pula yang lebih dungu menyalahkan kenaikan kos sara hidup sekarang kepada kepimpinan BN yang dahulu. 

Yang memimpin negara ini adalah Najib Razak. Bukan Pak Lah, bukan Tun Mahathir, bukan juga Tunku Abdul Rahman. Tidak perlu menyalahkan orang lain. Hanya pemimpin yang berjiwa kerdil sahaja yang akan terpekik terlolong menyalahkan orang lain.

Kita sudah lama mengesyorkan agar Najib Razak meletakkan jawatan kerana beliau gagal di dalam segala serba serbi kepimpinannya.

Hinggakan kemahiran matematik asas pun Najib Razak gagal menguasainya.

Jika kita tidak boleh meminta seseorang pemimpin untuk meletakkan jawatan, maka pemimpin tersebut bukan lagi seorang pemimpin; dia adalah seorang diktator.

Ada bermacam-macam diktator di dalam sejarah dunia. Najib Razak ingin dikenang sebagai seorang diktator yang bagaimana?

Copy paste from https://jebatmustdie.wordpress.com/2016/01/20/akibat-kegagalan-menteri-kewangan-belanjawan-disemak-semula/

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat