Skip to main content

Perubatan Homeopathy Bukan Berasal Dari India

HOMEOPATHY bersandarkan pada prinsip persamaan; sesuatu yang memberi penyakit juga boleh mengubati penyakit yang sama – iaitu Hukum Kesembuhan Semulajadi. Ia merupakan terapi holistik yang amat berkesan untuk menghilang dan mengikis penyakit yang ada dipelbagai peringkat, iaitu penyakit fikizal, emosional dan mental.
Homeopathy menggunakan dos yang amat kecil sehingga menjadikan ia sangat selamat tanpa sebarang kesan sampingan.
Homeopathy diasaskan oleh Dr. Samuel Hahnemann (1755-1843) yang berasal dari German. Hahnemann mendapat ijazah kedoktoran dalam tahun 1779 dan memulakan praktis perubatannya sendiri.
Beliau merasa tidak tenteram dengan ubat-ubatan terutamanya ubatan yang menggunakan dadah yg bertoksid. Beliau kemudian menutup kliniknya lalu bekerja sebagai ahli kimia disamping menterjemahkan teks-teks perubatan.
Ketika itu, pada sekitar tahun 1790, Hahnemann mula mendapat projek menterjemahkan teks Materia Medica William Cullen ke dalam bahasa German. Ketika itu lah beliau didedahkan kepada prinsip “persamaan”, lalu beliau terus mengumpulkan banyak data-data yang akhirnya menukar dunia perubatan untuk abad-abad seterusnya.
Kolej Perubatan Homeopathy yang pertama telah didirikan di Amerika Syarikat pada akhir tahun 1800. Kolej ini mendapat pengiktirafan kerana kejayaannya mengubati banyak kes-kes penyakit berjangkit pada ketika itu seperti , scarlet fever, demam kepialu , cholera dan demam kuning.
Perubatan Homeopathy menjadi sangat terkenal pada awal tahun 1900 an. Pada ketika itu, terdapat 22 sekolah perubatan homeopathy, 100 hospital homeopathy dan lebih 1,000 farmasi homeopathy. Boston University, Stanford University dan New York Medical College adalah diantara pusat pengajian tinggi yang mengajar matapelajaran homeopathy.
Namun begitu, pada awal tahun 1920 an banyak pusat pengajian tinggi homeopathy ditutup disebabkan pertumbuhan industri perubatan moden dan farmasi-farmasinya. Walaupun minat di dalam homeopathy di Amerika Syarikat semakin menurun, ianya tidak terjejas di tempat-tempat lain di dunia. Bahkan telah menjadi satu kebangkitan di Eropah dan beberapa Negara di Asia, terutamanya di benua India.
Mahatma Gandhi telah menyedari akan keberkesanan homeopathy ketika beliau melanjutkan pelajaran di Eropah. Beliau kagum dengan harganya dan keberkesanannya yang hebat, sehingga beliau membawa homeopathy ini ke India.
Hari ini perubatan homeopathy adalah merupakan industri yang sangat besar di India dan Pakistan, sehinggakan ramai yang menganggap asal usul homeopathy adalah dari benua India.
Pada hari ini, hampir kesemua farmasi di Peranchis menjual ubat-ubatan dan penawar homeopathy. Malah jenama ubat batuk yang terkenal di farmasi Peranchis pun adalah ubat homeopathy.
Keluarga diRaja British adalah peneraju penggunaan perubatan ini di Eropah sehingga terbinanya Royal London Homeopathic Hospital di United Kingdom.
Sehingga kini terdapat 5 buah hospital homeopathy di United Kingom, iaitu di London, Tunbridge Wells, Bristol, Liverpool dan Glasgow.
Pada tahun 2009, Perubatan secara Homeopathy digunakan di lebih 80 buah negara di seluruh dunia, terutamanya di Eropah. Ia juga mendapat tempat di Amerika Selatan (Brazil & Argentina), India dan Pakistan.
Walaupun masih sedikit penggunaannya di Amerika Utara, namun perkembangan Homeopathy telah dapat dirasakan.
Semenjak 30 tahun dahulu Homeopathy telahpun berkembang ataupun hadir di Afrika Selatan, Tunisia, Morocco, Venezuela, Israel, Australia, Jepun dan beberapa negara lain.
Di Malaysia, Fakulti Perubatan Tradisional dan Komplementari Kolej Universitiy Sains Perubatan Cyberjaya merupakan universiti yang pertama di Asia Tenggara yang menawarkan kursus Sarjana Muda Sains Perubatan Homeopathy, dan mendapat kelulusan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) bersama Kementerian Kesihatan Malaysia dan Majlis Perubatan Homeopathy Malaysia.
Majlis Akademi Homeopathy Malaysia (MAHM), di bawah Persatuan Perubatan Homeopathy Malaysia telah melahirkan ramai graduan di bidang homeopathy dengan kerjasama Fakultas Perubatan, Universistas Sumatera Utara (USU).
Pengamal Homeopathy yang professional diwajibkan untuk mempelajari bidang Anatomi, Physiologi, Pathology, Materia Medica, Falsafah Homeopaty dan Repertori serta mempunyai pengalaman secara klinikal. Ada di antara Pengamal Homeopathy yang juga merupakan doktor perubatan, malah ramai di antara mereka adalah juga chiropractors, naturopaths, osteopaths, jururawat, doktor gigi dan doktor haiwan.

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi